Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Jaké mít nářadí?


Document Actions
Jaké mít nářadí?
Co je dobré mít při sobe za nářadí? Je potřebné mít doma i navíječku transformátorů? Nebo si veškeré nářadí přinesou odborníci? Možná by to přece jen chtělo alespoň základní vybavení, kdyby se stala nepředvídatelná situace.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.01.2003
reklama

Určitě je dobré mít připravené základní elektrikářské Nářadí.. To jak pro případ drobných oprav, tak i pro případ rozšiřování stávající elektroinstalace. Pro řemeslníky nemusíte chystat samozřejmě žádné nářadí, pokud si je standardně objednáte. Ovšem pokud odchytíte náhodného nepřipraveného odborníka, je dobré mu nabídnout k rychlému zásahu více než "rezavý kuchyňský nůž".

Pokud opravdu si chcete vybavit domácnost... Jaké nářadí se neztratí?
• izolované šroubováky ploché, křížové (různých velikostí)
• izolované boční štípací kleště
• izolované kombinované kleště
• izolované odizolovací kleště
• izolované kulaté kleště
• izolovaný nůž na kabely
• ochranné kožené rukavice

To, že jste zakoupili třeba i drahé profesionální nářadí, vás neopravňuje do elektrických zařízení zasahovat! Pokud nejste osoba s patřičnou elektrotechnickou kvalifikací!

Elektrotechnici používají výhradně izolované nářadí nikoliv proto, že by snad pracovali stále pod napětím, ale proto, že v případě nečekaného napětí na zařízení na kterém pracují.

A co doporučují elektrikářští odborníci?

Milan Bureš, revizní technik

Mít alespoň základní věci jako izolované šroubováky a fázovku. Používání vadasky muže být pro neznalé také životu nebezpečné!

Ludvík Málek, osvětlovací technika

Myslím si, že většina lidí přistupují k elektroinstalaci s respektem a u některých dokonce evokuje domácí zabíjačku. Takže nějakou bezpečnou zkoušečku (fázovku), čím má možnost prověřit zda je napětí přítomné.

Stanislav Šterba, elektromontáže

Zkoušečku (fázovku), šroubováky.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)

Použití vadasky je pro neznalého člověka nebezpečné, protože prakticky zapojuje spotřebič (cívku) do obvodu. V případě, že neví, že se mají přikládat oba hroty současně a také současně oba hroty odebírat, může dojít úrazu. Proto je bezpečnější testovat napětí v zásuvce jiný spotřebičem (např. lampičkou), nebo používat bezpečnou fázovku.

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933