Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Odkud hrozí nebezpečí?


Document Actions
Odkud hrozí nebezpečí?
Co je dobré nedělat? Čeho se vyvarovat? Informace, které je dobré mít na paměti... Nedomnívejte se, že se vám nic nemůže stát! Odvážných bylo již hodně a také velká spousta jich již odvážně kouká v hlíně.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.01.2003
reklama

Určitě znát barvy vodičů není na škodu. Barvy vodičů, které naleznete v elektrických zařízeních, se používají dle pravidel (norem) té příslušné země, pro kterou je výrobek určen. V našich zeměpisných končinách se potkáte s vodici těchto barev:
• barva černá, hnědá (fázový vodič)
• barva modrá (střední vodič)
• barva zeleno-žlutá (ochranný vodič)
Pokud se ptáte, na kterém vodiči uvedených barev nenaleznete určitě napětí, tak musíme s lítostí oznámit, že na kterémkoliv z nich. Protože se jedná o vodiče, a ty jsou všechny určeny pro vedení proudu. Tedy každý vodič může být pod napětím. Některé často a některé méně častěji, přičemž určovat tuto peridiocitu pouze podle barev není vůbec jisté.

Proč?
Jednak barevné zapojení vodičů nemusí odpovídat odborným zvyklostem a také nemůžete nikdy s jistotou vědět zda se nedostává nebezpečné napětí z druhého konce.

Čeho se tedy bez obav dotknout?
Ničeno!
Bez předchozího proměření nemáte jistotu zda kontakt, vodic není pod napětím..

Nedomnívejte se, že zeleno/žlutý vodič je vždy "zem"! U některých instalací je tento vodič pracovní a uzavírá spolu s fázovým vodičem a spotřebičem obvod. Tedy rozpojený zelenožlutý vodič může být pod napětím!

Nespoléhej na to, že je v zásuvce fáze vlevo! Vždy vypnout raději hlavním vypínačem a stejně ještě před dotykem proměřit!

Pokud neznáte dobře elektrorozvody nespoléhejte se na vypnutý jistič jednoho obvodu!

Přetavené pojistkové patrony vyměňujte pouze za patrony stejných hodnot! Opravy pojistkových patron je nepřípustné! Pokud se přece jen pokouší pojistku opravovat, dá se jeho čin přirovnat k pokusu o žhářství.
 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933