Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V čem jsou nové testy ITI 2005 jiné?


Document Actions
V čem jsou nové testy ITI 2005 jiné?
Na základě došlých zpráv a diskuzních příspěvků doplním informace o nových testech Institutu technické inspekce. V čem tedy jsou testy jiné?
Miroslav Minařík, ze dne: 6.01.2005
reklama

Začal bych pro lepší vysvětlení chronologicky.

  • Písemné přezkoušení při přezkoušení na ITI ..... do konce roku 2004 bylo v osmi přezkušovaných oblastech. Každý test měl patnáct otázek a tři možnosti odpovědi. (Viz. naše testy zde)
  • Pořadí otázek i odpovědí se neměnilo a tak bylo možné správné odpovědi zachytit na "tahák" jednoduchou formou např. 1b,2a,3c,4a,5a...... Samozřejmě utajit správné odpovědi před takovou masou přezkušovaných je prakticky nemožné. A tak správné odpovědi tu a tam prosakovaly.

  • My jsme k plnému znění přišli pod podmínkou, že jej nevypustíme ven v takové podobě, aby jediným přínosem pro přezkušované bylo pouze uvedené kódy 1b,2a,3c,4a,5a......
  • Po Amperu 2004 jsme část testů spustili již na našem starém systému. Testy se u nás generovaly tak, že náhodně vybíraly otázky a možné odpovědi a, b, c opět náhodně zobrazovaly přezkušujícímu tak, aby si nemohl zapamatovat pořadí. Test byl okamžitě vyhodnocen tak, že se přezkušovaný okamžitě dozvěděl, kde udělal chybu. V létě byl celý portál přesunut na zcela jinou platformu a testovací "kombajn" se musel napsat znovu.
  • Naše testy dělalo v roce přes 25.000 lidí. Mnozí z nich byli zkušení odborníci a přiznali, že sami udělali chybu. Nikoliv z nevědomosti, ale pouhé nepozornosti. I přes to, že jsme testy pečlivě přenesli do testovacího kombajnu, vzniklo několik našich drobných překlepů. Na ty jste nás okamžitě upozornili právě vy, naši čtenáři. Našich překlepů bylo několik, ovšem "údajných" chyb, kterých bylo nalezeno v bylo asi 50. Zdůraznil jsem "údajných". Protože o žádné chyby nešlo. Ovšem vždy nás to zaměstnalo. Ten, kdo namítne, že jsme si to alespoň zopakovali, je mimo, protože nikdo z nás uvedenou problematiku znát nemusí a dokonce ani nechce. Od toho máme v Česku odborníky.
  • Na podzim roku 2004 ITI oficiálně vydává na svých www stránkách (originál zde) nové otázky k písemnému přezkoušení. Které jsme na popud Davida Klimši převedli do veřejných diskuzí (zde).
  • Jedná se o patnáct přezkušovaných oblastí v souborech MS Word. Celkem 575 otázek. Možné odpovědi tam ovšem nehledejte. Správné také ne.
  • Současně s vydáním těchto textů bylo na ITI vyhlášeno, že revizní technici, kteří se chtějí nebo musí přezkušovat do konce roku 2004 mají právo dělat písemné testy dle starého systému nebo mají možnost i testů nových.

Co tedy jsou ty nové testy zač?
Pravděpodobně se v Praze na ITI náš přezkušující systém velice zalíbil. Nové testy vám předkládané předkládané, jsou nápadně podobné našim internetovým. Jsou taktéž generované, včetně pořadí možných odpovědí. Tedy žádné 1b,2a,3c,4a,5a...... již nikomu nepomůže.

Pokud jste neudělal úspěšně ve starých testech jednu z oblastí, skončil jste a oprávnění bylo odebráno na všechno. U testů nových, pokud budete dělat rozšíření např. B, C a neuděláte jej, stále vám zůstává A.

Každý test je náhodně vygenerovaný. S odpovědmi v pravé perforované části, která se před zkouškou odtrhne. Vaše odpovědi doplníte do předtištěných políček a ty se pak srovnávají se správnými na odtržené části.

Jaké jsou v testech možné odpovědi?
To se dozvíte bohužel až při zkoušce samé. Samozřejmě jsme již pátrali po možnosti jak dostat možné chytáky do našeho testovacího "kombajnu". Dozvěděli jsme se, že se máme obrátit na samotného odborného garanta, což je tento muž.


Josef Vozobule
odborný garant elektro, ITI Praha

Samozřejmě, že se na něj obrátíme. Pokud by ITI opravdu poskytla možné odpovědi k testování, měli by mnozí možnost odhalit své slabiny dříve než u zkoušek. Oficiální stanovisko tedy ještě neznáme, ale požádáme o něj a dáme vám vědět. Zatím jedinou pomůckou stále zůstává tato veřejná diskuze.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ITI, pobočka Praha
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933