Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Principy (3.) Putování nitrem atomu (2/2)


Document Actions
Principy (3.) Putování nitrem atomu (2/2)
Jak je to s elektrony v jádře? Přidáme elektron, odebereme elektron...co se změní? K čemu však jsou v jádrech atomů ještě neutrony? Kdo to byl Mendělejev? Termíny, ion, kation, anion...
Jaroslav Borovec, ze dne: 12.07.2003
reklama

Spočítáme-li elektrony a protony v jádře, dostaneme odpověď na otázku, proč jsou tělesa navenek neelektrická. Záporné a kladné náboje jejich atomů jsou stejně veliké. A v každém atomu je právě tolik kroužících elektronů, kolik protonů je v jádře.
Kdyby bylo v atomu třeba jen o elektron méně, jevil by se jako kladně nabitý. Byl by to tzv. kladný ion, kation. Kdyby naopak bylo v atomu třeba jen o jeden elektron více, jevil by se jako záporně nabitý. Nazýval by se pak záporný ion, anion.

K čemu však jsou v jádrech atomů ještě neutrony?
Atom se zdá navenek neelektrický, poněvadž je stejným počtem elektronů a protonů postaráno o elektrickou rovnováhu. Každý atom však musí mít také správnou atomovou váhu, s jakou jej zařadil D.I. Mendělejev, docent petrohradské univerzity, do své soustavy prvků.
Atomová váha je poznávacím znamením prvků. Něco takového jako otisky prstů u lidí, jejich jména nebo fotografie. Každý prvek má svou atomovou váhu, kterou se liší od jiného prvku. To ovšem není skutečná váha jeho atomu! Jsou to jen poměrná čísla, slučovací čísla, která ukazují, v jakém poměru se prvky vzájemně slučují.
D.I. Mendělejev první srovnal prvky v přehlednou soustavu. Pod názvem "Periodická soustava prvků" uveřejnil svou práci roku 1869 v ruském časopise "Žurnal chemičeskogo obščestva".

Mendělejev byl geniální chemik.
Už v dvaatřiceti letech se stal docentem. Carská vláda mu však neodpustila jeho svobodomyslné názory. Proto byl brzy penzionován. Teprve když vynikl svými pracemi i v zahraničí, byl jmenován ředitelem Národního ústavu měr a vah v Rusku, povznesl ústav na světovou vědeckou úroveň.
Správný počet protonů v jádře zaručuje elektrickou rovnováhu atomu. Úkolem neutronů je pak dosáhnout správné atomové váhy. Tím, že nemají elektrický náboj, nemohou neutrony porušit elektrickou rovnováhu. Ale svou vahou, která se přibližně rovná váze protonů, doplňují atomovou váhu na správnou hodnotu.

Elektrické náboje poutají svou přitažlivou silou jednotlivé částice atomu k sobě. Části jádra lpí však k sobě, (a to z příčin, které se doposud nepodařilo spolehlivě vysvětlit) tak mocně, že dlouho nebylo mocno překonat tyto ohromné síly a přivést atom k rozpadu.
Co se však tak dlouho nedařilo slabým lidským silám, bylo pro přírodu odedávna pouhou hračkou.

Reloaded Ladislav Smrž 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933