Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Principy (1.) Elektrika je všudypřítomná


Document Actions
Principy (1.) Elektrika je všudypřítomná
Hovoříme o tajemném původu elektriky. Podivuhodné složení hmoty. Jak vzniká všemocný elektrický proud. Tvrdohlavé látky. Dva stejné proudy, které ovšem nejsou zcela stejné...
Jaroslav Borovec, ze dne: 20.05.2003
reklama

Všude kolem nás je nepřeberné množství elektrické energie. V každé látce, v každém kousíčku hmoty je obsažena.
Potíž je v tom, že elektrika je neviditelná. Když otevřeme kohoutek vodovodu, začne vytékat voda. Tu vidíme! Když však prohlížíme drát, kterým proudí elektrický proud třeba k žárovce, nezjistíme nic zvláštního. Elektrický proud je neviditelný. Ovšem pokud se dotkneme obnažené části v lepším případě dostaneme pouze pořádnou ránu. Takový dotyk může být i smrtelný!

Ale jak to, že nedostaneme stejnou ránu při doteku každého předmětu, když tvrdíme, že elektrická energie je v každé hmotě?
To je jednoduché. Tlačme stejnými silami z obou stran. Hneme jím? Vůbec ne, poněvadž obě síly jsou stejné a směřují proti sobě.

Nebo sečtěme v počtech libovolné kladné číslo se stejně velkým záporným číslem. Jako výsledek obdržíme vždy nulu, ať jsou čísla jakkoliv velká.
A podobně je tomu i s elektrickou energií ve hmotě. Představme si dva druhy elektriky - zápornou a kladnou. Oba druhy jsou obsaženy v každé i sebemenší částečce hmoty ve stejných množstvích. Tím se jejich účinek vzájemně ruší, předmět se navenek jeví jako neelektrický. To by bylo v pořádku. Ale kde jsou oba druhy elektriky v hmotě umístěny?

Nic naplat, pro odpověď si musíme do nitra hmoty.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933