Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Revize (2.) ...elektrických zařízení a instalací – Komentář k ČSN 33 1500 a k ČSN 33 2000-6-61


Document Actions
Revize (2.) ...elektrických zařízení a instalací – Komentář k ČSN 33 1500 a k ČSN 33 2000-6-61
.... kontrola bezpečnosti provozu zařízení před uvedením do provozu je prováděna podle průvodní dokumentace výrobce“ a „není-li výrobce znám nebo není-li průvodní dokumentace k dispozici, stanoví rozsah kontroly zařízení zaměstnavatel místním provozním bezpečnostním předpisem....
Michal Kříž, ze dne: 30.12.2004
reklama

Poněkud rozdílné požadavky, které však mají stejný cíl, nalézáme i v nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí. V tomto právním předpise je sice revize zařízení (obecně se jedná o technická, nikoliv jenom elektrotechnická zařízení) zmiňována v jeho úvodních ustanoveních, dále se však obecně, v závěrečných ustanoveních předpisu, předepisuje, že „kontrola bezpečnosti provozu zařízení před uvedením do provozu je prováděna podle průvodní dokumentace výrobce“ a „není-li výrobce znám nebo není-li průvodní dokumentace k dispozici, stanoví rozsah kontroly zařízení zaměstnavatel místním provozním bezpečnostním předpisem“.

Řekneme-li to drasticky, výrobce předurčuje vše a pokud výrobce není znám, směle se do toho předurčení pustí provozovatel. Ten zřejmě nemusí znát nic, co bylo před tím a nemusí se ohlížet na nic, co je kolem (žádné normy na revize elektrických zařízení, a to ani národní, ani mezinárodní – mha přede mnou, mha za mnou). Neodsuzujme však uvedený předpis. Jistě je dobrý pro případy, kdy výrobce dodá zařízení jako celek a do značné míry, nebo i zcela o ně po celou dobu životnosti pečuje. (Příkladem mohou být autorizované servisní organizace zajišťující servis pro speciální technická zařízení jako jsou rozmnožovací stroje, přístroje pro monitorování stavu zařízení, diagnostické přístroje apod.) Provozovatel skutečně může určovat způsob údržby a lhůty kontrol u technických zařízení, které zná.

Jakým způsobem se ale asi uplatní výrobce u sestavy technických výrobků, jakou je elektrická instalace? Opět jejich přínos není možno v žádném případě zavrhovat. Výrobci elektrických přístrojů ve svých katalozích uvádějí možnosti uplatnění svých výrobků v elektrických instalacích. V žádném případě však nelze stavět pouze na údajích, pokynech a radách výrobců jednotlivých přístrojů a elektrických předmětů. To vše musí dát dohromady projektant, aplikovat to musí montážní firma provádějící elektrickou instalaci a ověřit, jak to vše hraje dohromady, a to zejména z hlediska bezpečnosti, to musí revizní technik. Pro tento případ tedy, alespoň podle mého názoru, není slepá aplikace nařízení vlády č. 378/2001 Sb. Zřejmě tady na mezinárodní úrovni, kterou uvedené převzaté nařízení vlády č. 378/2001 Sb. představuje, určitý právní předpis, který by byl z hlediska elektrických instalací vhodný, chybí.

V souladu s těmito obecnými zásadami stanoví elektrotechnické normy požadavky na provedení elektrických zařízení a elektrotechnických výrobků i na způsob jejich zkoušení a kontrol.

ČSN 33 2000-1:2003 ve svém článku 134.2 (nazvaném Výchozí revize) stanoví, že elektrické zařízení musí být předtím, než je uvedeno do provozu, i po každé změně nebo rozšíření prohlédnuto a přezkoušeno, aby se prověřila jeho správná funkce v souladu s normou - rozumí se s ČSN 33 2000-6-61, která právě zdůrazňuje ověřování bezpečnosti elektrických instalací. V mezinárodní předloze ČSN 33 2000-1 (tj. v IEC 60364-1) se již připravuje i článek požadující pravidelné revize elektrických zařízení. Takže již i v ČSN 33 2000 je stanoven účel a vysvětlen smysl výchozí revize elektrického zařízení.

V souvislosti s tímto ustanovením ČSN 33 1500 ve svém článku 2.1 předepisuje, že nová elektrická zařízení je možno uvést do provozu jen tehdy, byl-li jejich stav z hlediska bezpečnosti ověřen výchozí revi­zi, popř. ověřen a doložen doklady v souladu s požadavky stanovenými zvláštními předpisy. Zde jakoby již norma předjímala ustanovení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933