Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ITI - Ke zkoušce je příprava vhodná!


Document Actions
ITI - Ke zkoušce je příprava vhodná!
Navštívil jsem poslední přezkoušení revizních techniků v roce 2004. Bylo patrné, že ti, co se opravdu věnovali přípravě, byli na tom o dost lépe. Avšak jeden účastník byl na závěr pěkně "podušen"......
Miroslav Minařík, ze dne: 28.12.2004
reklama

A tak letošním rokem skončila na ITI možnost písemného testu z již neplatné ČSN 34 1010. V čem spatřuji mínus? Inu, pro většinu starších, je 34 1010 velice známá. Vždyť podle ní mnozí roky instalovali, proto, to byla při testech pro zdatné elektrotechniky jakási snazší část. I když při pohledu na nové otázky písemných testů starou 34 1010 již nenalezneme, není vyloučeno, že při ústní zkoušce otázka padne.

Pořadatel doškolovacích kurzů Karel Baborský

V prosinci 2004 jsem se jeden den v Brně účastnil přípravy na kurz revizního technika, který pořádal Karel Baborský. Skupinka osmi elektrotechniků prošla v několika dnech všechny možné otázky a úskalí, které mohly na přezkušovaného čekat na ITI. Poslední den, tedy den mé přítomnosti, měli na závěr možnost se testovat našimi testy na Elektrice (zde). Dnes již mohu napsat, že se jednalo o originální znění jak otázek tak i odpovědí.

Malý hlouček konstruktivně pracoval

Postavil jsem na stůl projektor s notebookem a spustil jsem testy na stěnu. Bylo to vlastně poprvé, kdy jsem viděl kolektivní práci při vyplňování testů. Drobné nesouhlasy, hádky, nepozornost.... hodnotil bych tuto demoverzi přezkoušení jako velice přínosnou.

Pro cechmistra Bureše platí vyhlášky také Miloš Dvořáček jako ryba ve vodě

Ti, kteří již tento test podstoupili, dobře ví, že naším cílem nebylo oznamovat která odpověď je správná, ale dát přezkušovanému možnost si to vyzkoušet na nečisto.

Každý si mohl svobodně vylosovat test!

Do Nového roku ITI vypouští oficiálně pouze otázky, které jsme již uveřejnili v diskuzi (zde). Ovšem tři možné odpovědi zůstávají prozatím tajemstvím. Tedy správná odpověď nemusí být doslova citací normy.

Pavel Trhlík startuje Pánové, vždyď je to stále dokola! Lepší podmínky neposkytuje nikdo!

Často diskutovaná problematika je, zda zkoušet písemně a ústně. Existují jakési dva tábory příznivců a odpůrců obou variant.

Klady přezkoušení:

  • písemného
    - přezkušovaný dostane otázku a k ní tři možné odpovědi, stačí mu znát přesné znění normy a při dobrém soustředění určí správnou odpověď
    - snazší objektivita vyhodnocení testu
  • ústního
    - pokud přezkušovaný nezná přesné znění normy, má možnost vysvětlit problematiku svým vlastním výkladem

Zápory z přezkoušení:

  • písemného
    - některé otázky se lze nadrilovat bez pochopení vlastní podstaty

  • ústního
    - objektivita vyhodnocení je závislá na osobě přezkušujícího. Není možno stanovit stejnoměrná pravidla pro ústní přezkušování

S byrokracií to už lepší nebude! Úspěch je pouze výsledek tvrdé práce! Bohumil Chlup navštívil zkoušky aby pozdravil přátele

Tedy z pohledu přezkušovaného je to dobré znát "jak když bičem mrská". Ani ne tak kvůli samotnému přezkoušení na ITI.

Ústní zkouška u Pavla Trhlíka Ústní zkouška u Zdenka Mullera Ústní zkouška u Jána Vaxmonského

Spíše v praxi elektrotechnik využije velkého rozhledu. Pokud mám uvést analogii, pak se mi opravdu osvědčuje znát dopravní předpisy lépe než policista, který provádí kontrolu. Ptáte se proč? Protože pokud vycítí, že si nejsem v dané oblasti jistý, má možnost si se mnou zahrát "loutkové divadlo". Namítáte, že policista (inspektor) musí znát všechno lépe než vy? Záleží pouze na tom, kdo z vás dvou tomu dal víc.

Tento strašák byl také součásti motoru, který hnal k úspěšným výsledkům!

A jak dopadli karlovi přezkušovaní?
Mohu potvrdit, že na 100% úspěšně. Pravda s drobným zakolísáním jednoho z osmi. Situace, kdy Zdeněk Muller (inspektor) vyběhl s rukama ve vlasech, volajíc zoufale na své kolegy Trhlíka a Vaxmonského neunikla žádnému z přítomných. Bylo jasné, že je někoho úspěch nejistý.

Jednou přezkušovalo kompletní inspektorské komando Tak, s tímto testem se již nesetkáte!

I když v této fotoreportáži jsem vybíral především úsměvné záběry, v tomto případě tváře všech tří vážně zkameněla. Zhruba po půl hodině "křížového výslechu" za přítomnosti všech tří inspektorů vyšel dotyčný ven s úspěšnou zkouškou.

- příště se podíváme jak vypadají nové testy

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Karel Baborský - ELEKTROTECHNIC
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933