Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Elektrické světlo... (1.) - Tisíce Edisonů...


Document Actions
Elektrické světlo... (1.) - Tisíce Edisonů...
Kdo vynalezl elektrickou žárovku? Edison byl pouze jedním z mnoha, kteří pracovali na vynálezu umělého slunce.... Zalistujme spolu ve starých knižních zdrojích....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.12.2004
reklama
Kdo vynalezl elektrickou žárovku?
Obyčejně se na tuhle otázku odpovídá: americký vynálezce Edison. To však není správné. Edison byl pouze jedním z mnoha, kteří pracovali na vynálezu umělého slunce, jež teď osvětluje naše ulice a domy. Byly doby, kdy na ulicích měst nestála ani jediná lucerna a lidé v domech trávili večery při světle lojové svíčky nebo slabé a čoudící olejové lampičky.

Kdybychom srovnávali tu starou olejovou lampu, jež připomínala konvičku, s naší elektrickou žárovkou, nenašli bychom mezi nimi žádnou podobnost. A zatím od té škaredé konvice vede k elektrické žárovce dlouhá řada proměn, dlouhý řetěz nevelkých, ale velmi důležitých změn.

Tisíce vynálezců během tisíců let usilovalo o to, aby udělali naše lampy zářivějšími a lepšími.

Pohrabáč a lampa
Pohrabáč není lampa. To vědí všichni. A přesto je to možné zařídit tak, aby pohrabáč svítil. Stačí držet ho jen chvíli v kamnech. Ohřívá se, bude stále teplejší a teplejší, až se rozžhaví do červena. Kdybyste pohrabáč ohřívali ještě víc, nebyl by už tmavočervený, ale rudý, pak by zesvětlel, zežloutl a nakonec by zbělel.
V pokojových kamnech nerozžhavíš pohrabáč do běla. K tomu je třeba velmi silného žáru, který se nedá změřit obyčejným teploměrem 1300 stupňů. Vezmeš-li svíčku nebo jakoukoli lampu, elektrickou, plynovou, petrolejovou nebo jinou, všechny svítí z téhož důvodu jako pohrabáč žhavením.

V plameni svíčky nebo lampy se jako prach ve slunečním světle vznášejí rozžhavené částečky uhlíku. Obyčejně je nevidíme. Jsou patrné jen tenkrát, když lampa čoudí. Čoud, to je nepříjemná věc. Ale kdyby uvnitř plamene nebyl čoud, neshořené kousíčky uhlíku, bylo by to mnohem horší.

Na příklad lihový plamen nečadí, ale také nedává téměř žádné světlo. To znamená, že nejdůležitější je tu rozžhavený uhlík. A plamene je třeba jen k tomu, aby uhlík rozžhavil. Uhlík se však dá nahřívat i bez plamene, třebas elektrickým proudem. A tak si také počínal vynálezce první elektrické žárovky.

Lampa bez ohně
Kdyby byl někdo řekl lidem, kteří žili před (dnes dvě stě) sto lety, že jednou bude vynalezena lampa bez ohně, bylo by se jim zdálo, že je to naprosto nemožné. Avšak zatím se už tenkrát v laboratořích pracovalo na prvních pokusech, jak získat elektrické světlo.

Tak snad i nyní kdesi v tichu laboratoře pracuje dosud nikomu neznámý vynálezce na důležitém objevu, o němž nemáme ještě ani potuchy. První lampu bez plamene sestrojil ruský vědec Vasilij Vladimírovič Petrov. V té době se mu těžko pracovalo, protože o elektrickém proudu toho věděli velmi málo a pouze několik badatelů pracovalo v tom oboru. Ještě neexistovaly stroje na výrobu elektřiny, nebylo elektráren. Elektřinu získávali v laboratořích z baterií galvanických článků.
Tenhle učený název vás nesmí polekat. Jistě jste viděli baterii v kapesní svítilně nebo v předsíni na zdi u elektrického zvonku. V galvanickém článku vzniká elektrický proud, který jde odtud po drátě do žárovky nebo do zvonku.
A po druhém drátě se proud vrací do článku. Článek připomíná pumpu. Stejně jako pumpa žene vodu potrubím, tak článek žene elektrický proud po drátě.
Ta svorka, kterou z článku vychází proud po drátu, nazývá se kladný pól a označuje se značkou +, a ta, kterou se proud do článku vrací, je záporný pól a označuje se značkou - . . .

Abychom získali silný proud, spojíme několik takových elektrických článků dohromady, a tak dostaneme baterii elektrických nebo galvanických článků - to je totéž. A to je vše.

Petrov udělal jednou takovýhle pokus: Vzal dvě tyčinky uhlíku, jednu spojil drátem s kladným a druhou se záporným pólem baterie. Když navzájem přiblížil konce těch tyčinek k sobě, proud přeskočil vzdušnou mezerou z jedné tyčinky na druhou.

Konce tyčinek se rozžhavily do běla a mezi nimi se objevil ohnivý oblouk. Kdybychom si ten oblouk mohli lépe prohlédnout, spatřili bychom celý proud rozžhavených částeček uhlíku, jež přeletují s kladné tyčinky na zápornou. Na kladné tyčince se tak tvoří prohlubenina a na záporné výstupek. Mezera mezi tyčinkami se stále zvětšuje, protože se uhlík pomaličku spaluje. Aby ten oblouk nezhasl, je třeba tyčinky čas od času k sobě přibližovat. Je to elektrický oblouk, který se jmenuje také Voltův - na počest vědce Volta, jednoho z tvůrců nauky o elektřině.

V elektrickém oblouku, stejně jako v plameni petrolejové lampy nebo plynového hořáku, září rozžhavený uhlík. Rozdíl je jen v tom, že se zde uhlík nerozžhavuje ohněm, ale elektřinou. Oblouk sám dává však velmi málo světla. Petrov napsal o svých pokusech knihu. Má dlouhý titul, jak to bylo v té době, roku 1803, zvykem:

"Zpráva o Galvaniho- Voltových pokusech, které prováděl profesor fyziky Petrov Vasilij Vladimírovič s pomocí veliké baterie, složené mnohdy z 4200 měděných a zinkových kroužků a uchované v petrohradské Lékařsko-chirurgické akademii."

V této knize vypráví Petrov o Voltově oblouku:
"Přiblížíme-li uhlíky k sobě, vznikne mezi nimi velmi jasné bílé světlo či plamen, kterým tyto uhlíky rychleji nebo pomaleji uhořívají a kterým můžeme dosti jasně osvětlit tmavou místnost."

Tak byla vyslovena první věta o elektrickém osvětlení. Ale nikdo ji neslyšel. V zaostalém, nevolnickém Rusku se jen málokdo zajímalo vědu. A za hranicemi práce ruských vědců prostě nečetli a neznali. Třináct let po Petrovovi objevil elektrický oblouk po druhé anglický vědec Davy. Pro veliké zásluhy o vědu dostal Davy titul barona a jmenoval se pak sir Humphry Davy. Davyho objevy proslavily jeho jméno po celém světě.

Osud vynikajícího ruského fyzika však byl jiný. Jeho objevů si nikdo nevšiml. A on sám byl náhle a bez udání důvodů propuštěn jako nějaký nepořádný úředník. Poslední léta svého života strávil jako "vědec ve výslužbě".

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933