Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nulovaná vidlice, krůček do pekel! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.12.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nulovaná vidlice, krůček do pekel!


Nulovaná vidlice, krůček do pekel!
Pokud má člověk informace o takových diletantských zapojeních, může snadno propadnout nezřízené podezíravosti. Vždyť taková smrt může čekat všude tam, kde se objevuje alespoň jeden aktivní kutil!
Aleš Dudek, ze dne: 17.12.2004

Osvěty není nikdy dost. O tom se můžeme přesvědčit v různých objektech. Dva společníci, bratři se rozešli ve zlém. Jeden z následků byl ten, že do místa sídla kdysi společné firmy nesměl bratr elektrikář. Co víc? Jeho bratr stavař, který jej odstavil, zaujal velmi negativní postoj vůči všem bratrovi podobným. Tedy elektrikářům. A tak do 18 let staré budovy sídla zakázal vstup bratrovi a jemu podobné "elektrikářské chátře". Vždyť si pomůže sám.

Za nějaký čas přišlo na opravu vysavače. Oprava spočívala v odstranění staré vidlice a nasazení nové. Ovšem nová měla tři šroubky. Bratr stavař koukl na zapojení zásuvky pod omítkou a novou vidlici zapojil stejně. Spojil pravý kolík vidlice (N) se zdířkou (PE). Vysavač se rozhučel a stavařovo srdce zaplesalo štěstím.

Takto to fungovalo bez problémů celkem dlouho, protože všude mají zásuvky z tehdejšího pohledu nulované a navíc nikde žádný proudový chránič. Tato skutečnost bratra stavaře utvrzovala v jeho domněnce o zbytečnosti elektrikářů.

Až jednou se stalo, že nevinná uklízečka šla vysávat tam, kde normálně asi nevysává a ejhle, hromy blesky vylétly ze zásuvky. Vypadla pojistka na přívodu.

A kdo tomu byl na vině? "Určitě sem poslal bratr nějakého kamaráda, který přepojil fázi na druhou zdířku zásuvky!" komentoval situaci bratr stavař.

Takže poučení pro příště - Pozor na domácí kutily! Jsou všude, berou na sebe různé podoby! Pozn. : ČSN dobře vědí proč říkají, že spotřebiče tř. II mají mít přívod s neoddělitelnou vidlicí.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.