Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Nechci být vězněm


Document Actions
Nechci být vězněm
I když nechceme, někdy jsme. Jak vidím zálohování já? A jak se dnes vyznat v různých formátech? A pak nemáme mít chaos v operačních systémech. Co nosit v kapse za počítač? A nakonec co jsem napsal nového pro revizáky?
David Klimša, ze dne: 2.12.2004
reklama

O zálohování
Jako uživatelé PC používáme programy a ty svá data ukládají do souborů. Ne vždy můžeme rozhodovat kde a jak se budou tato data ukládat a to z nás dělá vězně. Jestliže mám mít kontrolu nad svými daty, chci rozhodovat kde budou a chci aby byly ve formátu který přečte i jiný SW program. Proč?
Data je nutné zálohovat. Kdykoliv se může stát, že se pokazí některá fyzická součást PC, tzv. hardwaru. Není otázkou jestli nás to potká, ale kdy. Co proti tomu dělat? Zálohovat. Děláte to pečlivě a často? Velmi doporučuji využít některý i zdarma dostupný program, který zálohuje data alespoň na jiné místo na harddisku. Proč? Datový soubor se může poškodit a nepůjde jej opravit a ani z něj přečíst data. Není nic jednoduššího, než alespoň jednou za den zavolat funkci, která data zálohuje na jiné místo na harddisku. Ztratím-li jeden den práce, přežiji to. Za asi 800,- Kč se dá koupit tzv. USB disk, který je ve velikosti přívěšku na klíče a zasunuje se do USB portu. Věřím, že se na něj vejdou data za celý rok práce většiny z nás. Je to velká cena za záchranu ročního úsilí?
Vypalovačka CD stojí dnes cca 1.000,- Kč. Je to velká investice do zabezpečení dat? Každý může být vykraden. Větší ztrátou jsou samozřejmě revize, projekty, faktury a další dokumenty, než samotný počítač. Každý by měl sednout a rozvážit co by se mohlo stát a zabezpečit se proti tomu. Kéž by vše bylo tak snadné a za hubičku.

O formátech
Pochopitelným cílem každého programátora je udržet si klienta. Lze toho dosáhnout i tak, že by pro klienta bylo značně náročné přejít na jiný SW produkt. Prostě použít takový formát souborů, který jiné programy nepřečtou. Proto je celosvětovou snahou vytvořit jakési standardy, které umožní sdílení dat mezi jednotlivými programy bez ohledu na jejich výrobce. Mezi známé textové formáty patří DOC, RTF, HTML. Databázové jsou MDB, DBF atd. Většina lidí tuší, co se skrývá pod pojmem XML. Dá se říct, že tento formát souboru je v dnešní době trendem, protože dokáže pomocí jednoduchých znaků uložit i formátovaný text a jakoukoliv databázovou strukturu. Síla tohoto formátu dnes ještě není plně využívána, ale do budoucna je to cesta jak sdílet data nejen mezi různými programy pro stolní PC, ale také třeba v PDA nebo chytrými telefony. Rysem každého solidního SW produktu by měla být schopnost data sdílet. Jako uživatel chci mít jistotu, že i když se po čase rozhodnu využívat jiný SW program, nebudu muset začínat od nuly. Pokud budu využívat programy, které nemají možnost převodu dat do všeobecně uznávaného formátu, dobrovolně se zavazuji k doživotní věrnosti nebo bolestivému rozvodu.

O operačních systémech
Nechci teď rozebírat zda Windows nebo nějaký alternativní systém, ale jejich stáří. V 30 let starém autě se třeba ještě dá jezdit, ale není to to pravé ořechové. Ve Windows 95 nebo 98 se dá ledacos udělat, ale je to jako s tím autem. Společnost Microsoft již v roce 2004 nepodporuje svůj Windows 98 a ví proč. Nejnovější Windows XP stojí v OEM verzi cca 3.000,- Kč. Jestli mne PC živí, je to velká investice? Ať chceme nebo ne, jednou za 5 let by měl každý investovat a koupit novou bednu a nový operační systém. Pokud nemusím mít vždy to, co je dnes špička, stačí i cca 12.000,- Kč. Myslím, že za tu dobu dám víc i za boty nebo čokoládové tyčky (to jsem doufám přehnal).

O NET.Framework
Již nějakou dobu se usiluje o vytvoření systému, díky kterému programy poběží na různých operačních systémech a nebudou závislé na sdílených souborech typu dll a pod. Systém NET.Framework je vykročením tímto směrem a zcela jistě bude přímo integrován do budoucích operačních systémů. Dnes je potřeba ho do systému nainstalovat. Slibuje nezávislost a stabilitu. Proto se dnes mnoho lidí vrhá po všem v čem je obsaženo slovo NET. Faktem je, že tento systém asi nenahradí stávající, ale bude existovat paralelně vedle nich. Osobně jsem z této platformy v určité oblasti nadšen, v jiné zklamán. Dobré je, že se jde tímto směrem a za pár let budeme zase dále. Nezůstáváme stát na jednom místě.

O PDA
PDA jsou malé kapesní počítače a mohu říct, že před třemi léty jsem je nazval pouhou inteligentnější databankou. Dnes jsou to zařízení pracující s parametry, za které by se před časem nestyděl žádný stolní PC. Operační systém Pocket PC (pocket = kapsa) s integrovaným Pocket Wordem a Excelem a dalšími nástroji, které jsou kompatibilní s formátem dat na stolních PC je příkladem výše popsané snahy propojit profesní a civilní život. Programy pro tyto zařízení zahrnují jak databáze, informační systémy, knihy, tak samozřejmě hry. Předpokládám, že dnešní omezení týkající se paměti a dalších budou brzy minulostí.
Proto se již teď mezi nabídkou programů El soft objevily programy spolupracující s těmito zařízeními. Jsou to například Elektrovýpočty pro PDA, nebo do programu pro revize spotřebičů byla vložena funkce pro přenos dat do i z PDA.

O Revizích XP
Napsal jsem nový program pro psaní revizních zpráv. To XP neznamená, že je určen pro Windows XP nebo MS Office XP. Prostě mi připadalo, že to zní dobře. Snažil jsem se naplnit všechno o čem jsem psal výše.
Program Revize XP je pokračovatelem původního programu Revize. Je určen pro uživatele Windows min. 98 a MS Word min. 97.
Oproti staršímu programu má integrovaný Závadník, všechny formuláře z balíku Formuláře pro revizní techniky, tj. i dopisy, smlouvy atd. Dále je k programu automaticky poskytován AED (archiv elektronických dokumentů), nebo-li nástroj pro evidenci jakýchkoliv souborů s možností připomínání, katalogizováni, vyhledávání a množstvím dalších funkcí pro inteligentní správu elektronických dat. Součástí programu jsou též nástroje pro práci se schránkou a zásobníkem delších, často se opakujících textů. V programu najdete spoustu nových funkcí značně zjednodušujících práci s textem a stránkami.
Celý program se integruje přímo do WORDu a je kompatibilní nejen se starými revizemi, ale lze v něm editovat jakýkoliv soubor kompatibilní s WORDem, tedy všechny soubory DOC, RTF atd. Funkce programu lze využít k editaci jakýchkoliv dokumentů, které lze ve WORDu otevřít a to bez ohledu na to, ve kterém programu byly vytvořeny a samozřejmě můžou být beze všeho otevírány a editovány kterýmkoliv jiným programem pracujícím s formáty DOC, RTF atd. Často potřebuji okamžitě poslat nějakou revizi klientovi e-mailem. Můžu to udělat přímo z programu, nebo klasicky. V každém případě půjde mé výtvory okamžitě otevřít a číst na jakémkoliv PC a to bez dalších úprav nebo instalací zvláštních programů na prohlížení. Program z vás neudělá vězně. Využívá nejnovější ADO a NET technologie. Lze jej objednat též na www.elektrika.cz.

O budoucnosti
V každé době se lidé při pohledu zpět jistě zasmáli nad některými svými naivními představami, které svého času měli. Budoucnost se totiž nedá přesně představit. Co lze vždy, je rozumný pohled na věci pramenící z informovanosti. Také je důležité neustrnout na jednom bodě, nezůstat stát, ale vždy si vybírat to nejlepší co dnešní možnosti nabízí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933