Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Systém BLOKOR (9.)


Document Actions
Článek
K čemu byl určen systém Blokor? Jeho výroba začala cca v 1960 a skončila letos (2002) vč.ND. S upouštěním od kompresorových stanic už nedošlo k výrobě jeho nástupce ELBLOK. Blokování přístrojů na 11 pokračování.
Petr Doležal, ze dne: 31.10.2002
reklama

Systém BLOKOR byl opět určen pro ovládání tlakovzdušných pohonů odpojovačů. Jeho výroba začala cca v 1960 a skončila letos (2002) vč.ND. S upouštěním od kompresorových stanic už nedošlo k výrobě jeho nástupce ELBLOK.

Blokor se skládal s jednotek QX, která slučovala dva elektroventily s cívkami (zap a vyp) se společným signálním válcem, ovládaným zpětným vzduchem pohonu po jeho dojetí do koncové polohy a pomocným kontaktem, když QX byl v činnosti. Tento kontakt QX byl společný pro zap i vyp a nešlo rozlišit, zda se odpojovač zapíná nebo vypíná. Blokády tudíž nebylo možné rozlišit na zap a vyp. Proto se používá výraz společný: manipulace a blokovací podmínky jsou pro oba úkony stejné. Na nosném rámu dole byl pak montován elmg.ventil QAM (na obrázku není vidět)

Stručné vysvětlení funkce:
Tlačítkem na dveřích nebo elektromagnetem QX otevřeme kuželku a nachystáme příslušnou cestu pro tlakovzduch k pohonu. Současně pomocný kontakt QX pustí do řetězců kontaktů příslušných přístrojů napětí , aby se při dovolených manipulacích toto napětí vrátilo, avšak již na elektromagnetický ventil QAM, který do nachystané cesty vpustí vzduch. Vzduch se dostane až na píst pohonu. Píst se sune do krajní polohy, až v koncové poloze otevře přepouštěcí kanálek, kterým se vzduch vrátí na QX a překlopí signální válec. Tím je úkon ukončen.

Stav odpojovače bylo možno rozlišit elektrickým ukazatelem stavu a nebo přímo přesuvným mechanickým terčíkem, viditelným ve výřezu dveří.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing.Petr Doležal
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933