Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Signalizace HDO záhuba rodiny


Document Actions
hdosp1.jpg
Hromadné dálkové ovládání spotřebičů může změnit i životní styl. Alespoň u velkých šetřílků určitě! Nepříliš praktické použití HDO v rodinném domě, resp. ukázka toho, jak to nedělat!
Igor Nováček, ze dne: 12.03.2003
reklama

Můj kamarád, mohl mít ve své novostavbě pouze elektrickou energii. Plyn byl daleko. Měl obavu, že provoz na elektřinu nezvládne. Poradil jsem mu signalizaci stavu HDO (hromadné dálkové ovládání) u všech spotřebičů s velkým odběrem energie (pračka, trouba, varná deska....), kromě těch blokovaných. (V případě vysoké sazby rozsvícená kontrolka) Přítel s důvěrou souhlasil. Nezbytné vodiče a signálky byly navrženy a instalovány. Nastěhoval se a po nějaké době jsem jej navštívil. Na jeho speciální přání v instalaci jsem si vůbec nevzpomněl, kochal jsem se novým zařízením bytu. Až, do té doby, kdy jsem povšiml naprosto nezvyklého chování paní domu, která s námi rozprávěla a z ničeho nic vyskočila a začala pobíhat po bytě. Po chvíli opět usedla a tvářila se jako by to bylo běžné počínání. Bohužel běžné počínání to opravdu bylo, protože po nějaké době opět vyskočila a opět pendlovala mezi koupelnou a kuchyní.

Pojal jsem podezření...
Položil jsem otázku, co vlastně dělala. Odpověď zněla: "Igore, to se ti opravdu povedlo! Těma tvými kontrolkami opravdu ušetříme!" Podezření se naplnilo. Zničil jsem rodinný klid a pohodu svým známým! V okamžiku, kdy signál HDO přepnul sazbu, doutnavky to, dle návrhu signalizovaly na pěti místech v bytě. Bohužel, byl to vždy signál vše vypnout, nebo naopak vše zapnout. Tedy život této rodiny se začal řídit aktuálním stavem odběru energie místní rozvodné sítě.
Každé rozsvícení signálky znamenalo něco jako rodinný poplach. Děti jako energetičtí satelité hlídali stav, každá změna stavu znamenala prakticky několikanásobné ohlášení. Děti z různých místností křičely, přibíhaly a upozorňovaly.

"Změna, táto vstávej, změna!"

Tatínkovi, když viděl, že se ekonomika dá zvládnout, bylo jedno zda platí o sto, nebo dvě sta více. Změny stavu se jej moc nedotýkaly, to samé se však nedalo říci o jeho ženě. Posedle vše vypínala a zapínala. Vrchol tohoto šetření bylo, když už jednou nevěděla co vypojit, tak manželovi vytáhla adaptér nabíječky mobilního telefonu. Upozorňuji, že v ten okamžik nenabíjela, a po přepnutí do levnější sazby jej opět zasunula do zásuvky.

Co je to vlastně HDO?
Zkratka HDO znamená "hromadné dálkové ovládání. Signály HDO vysílá dynamicky do sítě energetika podle aktuálního energetického zatížení, tak aby v době nižších odběrů vyslaným signálem HDO aktivovala tisíce spotřebičů. Tím se dosáhne optimálního rozložení odběru tak, aby rezervy energetických zdrojů nebyly vyčerpány a nedocházelo k extrémním špičkám minima nebo maxima. 
Na signály HDO reagují spotřebiče, které jsou trvale připojeny (bojler, akumulační kamna...), jsou blokovány pro použití v době trvání vyšší sazby a samy se uvádějí do provozu, když se sazba změní.

HDO prakticky zabezpečuje plynulý odbyt produktu. Pro srovnání např. pekárna při produkci pečiva. Pekárna tvoří své výrobky dle dosavadních odběrů odhadem možné spotřeby. Pokud spotřebitelé uvidí propagaci, která tvrdí, že pečivo je nezdravé, v ten okamžik se pečivo nekupuje a usychá, tvrdne. Takový nepředpokládaný pokles odběru produktu u elektráren zajistí právě HDO. Neptá se Vás, jednoduše zapne spotřebiče, když potřebuje.  V  mnohých spotřebitelích vyvstává domněnka, že snad je nízký tarif projevem liberalismu. Nikoliv, to je pouze zefektivnění odběrů a tím dosažení lepších hospodářských výsledků. Pro také samotný přijímač HDO je v režii dodavatele energie.

Samozřejmě, že u méně náročných spotřebičů, které navíc při spouštění potřebují obsluhu (PC, Tv, pračka...), se blokovaní neuvažuje. Tak výše zmiňovaný příběh poukazuje na jeden extrém, který se při nerozumném uvažování přímo nabízí a dochází k synchronizaci rytmu průmyslu s vaším režimem. Představte si, že byste mysleli ještě na další možné úspory, např.

- vyřazování rychlosti z kopce (nebezpečné, zbytečné, větší spotřeba destiček)
- změna SIM karet operátorů (jednou se stejně spletete...)
- studium cen v obchodech (za tento strávený čas se dají vydělat větší peníze)
- nákup nafty od bagristy (ušetřený peníz naprosto neadekvátní k práci s tím spojené)
- plynový pohon auta (provozní režim, nebezpečí, méně místa)
- ruční plnění inkoustových náplní tiskárny může přivést k šílenství a zkáze
- vyhledávání čerpacích stanic s nejlevnějším benzínem a naftou
- nákupy velkých zbytečných množství zboží pro dosažení množstevních slev
- ......

Tak to už není život, ale honba za úsporou, což vám ovšem ubírá času a možností prostředky získávat. Dá se vždy šetřit pouze z "něčeho". Pokud to "něco" nemáme, tak vlastně nemáme čeho ušetřit. Není tedy lepší se zaměřit více na získávání toho "něčeho", a pak s rozumem šetřit?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933