Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Citlivé proudové chrániče jako ochrana před dotykem nebezpečné živé části


Document Actions
Citlivé proudové chrániče jako ochrana před dotykem nebezpečné živé části
Víte, jaká byla nejstarší opatření používaných na ochranu před úrazem elektrickým proudem? Proč byly vlastně proudové chrániče vymyšleny? Existují různé záznamy o úrazech elektrickým proudem. Víte, jaká je filosofie ochranných opatření a jak je prezentována normami ČSN EN 61140 a ČSN 33 2000-4-41? Souběžně s formulováním a uplatňováním těchto principů byly a jsou soustavně doplňovány poznatky o účincích elektrického ...
Michal Kříž, ze dne: 26.11.2010
reklama

Citlivé proudové chrániče – ochrana před dotykem nebezpečné živé části
Ač se to může leckomu zdát neuvěřitelné, již v té době (v roce 1928) byl vynalezen proudový chránič (viz obr. 4) a od počátku se záměrem, aby zajišťoval ochranu před dotykem živých částí, dnes bychom řekli ochranu základní.


Pro větší náhled kliknout!

Opět to byla "pouze" snaha zachránit člověka, který se z důvodu své nepozornosti nebo poruchy základní (v té době jenom pracovní) izolace dotkl živé části. Toto úsilí naráželo v mnoha případech na nepochopení a také na obtížnost technického řešení proudových chráničů. Až kolem roku 1960 se dostaly proudové chrániče na takovou úroveň, že mohly již vypínat proudy, které byly na hranici proudů vyvolávajících srdeční fibrilace. Již v té době některé země používání proudových chráničů pro určité části elektrických instalací předepsaly. A bylo to právě na základě prokazatelných statistik z těchto zemí (obr. 5 až 8), že citlivé proudové chrániče byly později pro určitá použití předepsány i v mezinárodních a vzápětí i evropských normách.

Obr. 5 - Počty smrtelných úrazů v jednotlivých letech způsobených zařízeními nn v Rakousku

1 - extrapolovaná křivka – předpokládané počty úrazů v případě, že by citlivé proudové chrániče nebyly od r. 1960 instalovány
2 - křivka počtu skutečných úrazů v jednotlivých letech
1960 – počátek instalování proudových chráničů s I
Δn ≤ 100 mA


Pro větší náhled kliknout!

Souhrn opatření používaných na ochranu před úrazem elektrickým proudem
Nejstarším opatřením na ochranu před úrazem elektrickým proudem byla ochrana před dotykem živých částí, dnes bychom řekli základní ochrana (izolací, krytem atd.).

Obr. 6a - Počty smrtelných úrazů v letech 1951 až 1987 způsobených zařízeními nn v SRN (v sedmdesátých letech minulého století – zaváděny proud. chrániče)


Pro větší náhled kliknout!

Dalším opatřením bylo zajištění ochrany v případě, kdy se napětí z důvodu porušení izolace dostalo ze živé části na povrch předmětu (dříve ochrana před dotykem neživých částí) dnes nazývaná ochrana při poruše (zajišťuje se automatickým odpojením, přídavnou nebo zesílenou izolací atd.).

Opatření, které donedávna nebylo uplatňováno, je ochrana v případě, kdy se živá část stane přístupnou (zajišťuje se pomocí citlivého proudového chrániče).

Obr. 6b - Počty smrtelných úrazů v letech 1970 až 1998 způsobených zařízeními nn v SRN (od r. 1990 jsou započítávány nové německé země)


Pro větší náhled kliknout!

Obr. 7 – Počty smrtelných úrazů elektrickým proudem v jednotlivých letech na staveništích ve Švýcarsku (od šedesátých let, kdy se proudové chrániče začaly používat je patrný pokles úrazů – od r. 1976 je ve Švýcarsku používání proudových chráničů na staveništích povinné ze zákona)


Pro větší náhled kliknout!

Z uvedeného vyplývá závěr
Přestože při uplatňování ochranných opatření z hlediska úrazu elektrickým proudem nebyla brána za základ žádná vědecká metoda a postupovalo se heuristicky (česky řečeno zkusmo), dospělo se v dané době vždy k takovým přijatelným výsledkům na úrovni technického a společenského vývoje v dané době, že ohrožení úrazem elektrickým proudem neohrozilo uplatnění příslušných elektrotechnických vymožeností.

Riziko z hlediska působení vnějších vlivů
I v této otázce existuje v současné době vcelku jednoznačné řešení dané mezinárodní a evropskou normou ČSN EN 61140. Její článek 4.3 Zvláštní případy stanoví:
Jestliže zamýšlené použití zahrnuje zvýšení vlastního nebezpečí, např. dotyk osoby s potenciálem země v prostorech s nízkou impedancí, musí technické komise vzít v úvahu možnost potřeby specifikovat doplňkovou ochranu. Taková doplňková ochrana může být umístěna v instalaci, v síti nebo v zařízení.

POZNÁMKA Použití proudových chráničů se jmenovitým reziduálním proudem nepřevyšujícím 30mA je uznáváno jako doplňková ochrana před úrazem elektrickým proudem tam, kde jiné ochranné prostředky nejsou účinné nebo v případech nepečlivé obsluhy uživatele.

Jak se k uvedenému řešení došlo? Bylo to na základě statistických rozborů a systematického hledání nejvhodnějšího řešení? Neřekl bych. Když se podíváme do osmdesát let starých předpisů, tak zprvu jediným požadavkem z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem v prostorech mokrých a jim podobných bylo používat pro napájení ručních lamp napětí 24V. Postupně, jak se vylepšovalo elektrické zařízení a vybavení domácností elektrickým nářadím (žehlička, pračka, lednička byly v té době nářadím) a přenosnými spotřebiči, se v předválečných československých elektrotechnických předpisech objevovaly požadavky, že výjimečně dovolené přenosné spotřebiče v prostředí vlhkém se musí zvlášť pečlivě chránit (§ 13 308). Tato pečlivá ochrana (§ 10 108 odst. d a e) spočívala již i v užití "ochranných vypínačů", které v krátkém čase samočinně odepnou chráněné zařízení od sítě, vznikne-li nebezpečné napětí mezi ním a zemí, nebo užití malého napětí (přičemž transformátor již v té době musel mít oddělená vinutí – ani tehdy se nesměl používat autotransformátor).

Předválečné předpisy se tedy v mnohém podobají tomu, co dnes přejímáme v rámci mezinárodních a evropských norem. Jsou stanovena základní ustanovení, tzn. je předepsáno "normální" provedení ochrany do "normálního" prostoru, a k tomu je pro prostory se zvýšeným nebezpečím úrazu předepsáno doplňující ochranné opatření, čímž se zajistí tzv. "doplněná" ochrana.

Filosofie ochranných opatření, jak je prezentována normami ČSN EN 61140 a ČSN 33 2000-4-41 spočívá na tomto principu:

prostředek základní ochrany + prostředek ochrany při poruše ð vytváří ochranné opatření (tj. normální ochranné opatření)

a

zvýšené nebezpečí úrazu ð vyžaduje doplňkovou ochranu (čímž se zajišťuje tzv. doplněná ochrana)

Souběžně s formulováním a uplatňováním těchto principů byly a jsou soustavně doplňovány poznatky o účincích elektrického proudu nejen na lidský organismus ale i na užitková zvířata v rámci souboru zpráv zveřejňovaných v rámci mezinárodní normalizace soubor IEC/TS 60479 Účinky proudu na člověka a domácí zvířectvo, jak byl uveden již v úvodu.

Něco z prvé části souboru těchto zpráv jsme si již uvedli. Zde si uvedeme jenom ten nejzákladnější souhrn poznatků pro střídavý a stejnosměrný proud.

Tato přednáška je součástí sborníku přednášek č. 40.

Sborník je již jen v elektronické podobě.

Cena sborníku v elektronické podobě je 140,-Kč, pro členy Clusteru 100,-Kč

Pokud máte o sborník zájem, můžete si ho objednat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933