Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Chytrá síť potřebuje i chytré rozvaděče


Document Actions
Chytrá síť potřebuje i chytré rozvaděče
Co ovlivnila decentralizovaná výroba energie z obnovitelných zdrojů? Proč by měl být rozvaděč vysokého napětí "smart"? Jak se s touto novou výzvou vypořádat? Zásadní změnou je pak náhrada přístrojových transformátorů senzory a přechod od analogové komunikace uvnitř rozvaděče na digitální formu po ethernetové síti. Toto řešení je, alespoň podle brněnských inženýrů, chytré neboli smart.
Komerční sdělení, ze dne: 28.01.2014


Řešením je UniGear Digital, využívající senzory pro měření, nejnovější ochranné a řídící terminály a digitální komunikaci.

Elektrizační soustava mnoha států světa a většiny Evropy se v posledních letech musí měnit. Důvodem je nutnost reakce na nové výzvy, ke kterým patří například decentralizovaná výroba energie z obnovitelných zdrojů, narůstající spotřeba elektrické energie, zvyšující se požadavky na spolehlivost a dostupnost dodávek energie a podobně.



Stále rozšířenějším trendem je snaha transformovat distribuční síť do polohy „chytré“ neboli „smart“. Rozvaděč vysokého napětí (vn) je jedním z klíčových prvků distribuční sítě. Díky uvedeným novým požadavkům pro distribuční sítě se vn rozvaděč stává ještě důležitějším zařízením. Musí totiž zajistit nepřetržité rozvedení elektrické energie do celé sítě, musí být účinnější, bezpečnější, inteligentnější, spolehlivější, šetrnější k životnímu prostředí a podobně. Prostě vn rozvaděč má být „smart“.

Jak se s touto novou výzvou vypořádat? Je vůbec potřeba něco měnit nebo revidovat osvědčená řešení, tedy i dlouhodobé technické „bestsellery“ na trhu? Tým inženýrů v brněnské pobočce ABB se zabýval uvedenými otázkami a jejich odpovědí je inovativní koncept s názvem UniGear Digital.

Toto řešení je založeno na využití senzorů pro měření proudu a napětí, nasazení nejnovějších ochranných a řídících terminálů a využití digitální komunikace pro distribuci signálu v rozvaděči. Zásadní změnou je pak náhrada přístrojových transformátorů senzory a přechod od analogové komunikace uvnitř rozvaděče na digitální formu po ethernetové síti. Toto řešení je, alespoň podle brněnských inženýrů, chytré neboli smart.


Proč? Protože senzory jsou řešením, které nepotřebuje inženýring pro každý projekt zvlášť, jak je tomu u přístrojových transformátorů a nemá téměř žádné ztráty elektrické energie. Digitální komunikace je navíc o mnoho flexibilnější, rychlejší, spolehlivější než komunikace prostřednictvím měděných drátů. Zde se nabízí přirovnání změny komunikace přes fax na komunikaci přes e-mail. Pozn. I když jsou okamžiky, kdy bych se někdy rád vrátil ke komunikaci přes fax …

Distribuční sítě se mění a to je prostě fakt. S tím souvisí i nutnost změny všech prvků těchto sítí. Myslím si, že i v případě vn rozvaděčů dřív nebo později nastane změna směrem k použití digitální komunikace a senzorů u většiny vyráběných nebo nainstalovaných rozváděčů.

 
Autor: Martin Čelko
V ABB pracuje od roku 2001. V současné době působí na pozici Product
managera vzduchem izolovaných rozváděčů v ABB Brno.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933