Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Chyby při kladení instalačních krků


Document Actions
protah11.jpg
V tisku se většinou dočtete co vše, se komu dobře podařilo. Málokdo ovšem se chlubí tím, co nezvládl. Já se s vámi rád podělím o mé chyby, třeba vám, ostatním pomohou se jich vyvarovat..
Jaroslav Borovec, ze dne: 23.06.2003
reklama

Na stavbě rodinného domu mého příbuzného jsem měl šanci si zavzpomínat na časy dávno minulé. Jak to již bývá, jedna věc je projekt a druhá je konečné přání investora. Tedy samá změna. Když k tomu připočteme dnešní aplikované systémy jako Instabus, Lexcom Home, EZS, videotelefony...., tak to pak vypadá jako v kabelovém prostoru pod rozvodnou.

Při natahování instalačních trubek větších délek je určitě dobré jednoduše zapomenout na velikosti menší než "20". Při délkách nad 15m při několika (i drobných) ohybech vám může vzniknout nepřekonatelný problém. Ten způsobí na takových délkách tření vodičů o trubku.

Rozhodně doporučuji mazat. Použijte například instalatérský lubrikant, který je opravdu vhodné použít na velkých vzdálenostech a při 80% zaplnění světlosti trubky.

Zedníky přestanete mít rádi pokud vám konec trubky ohnou do ostrého 90° úhlu pod venkovní omítku. Určitě je potřeba mít trubky dobře fixované pod omítkou, v betonu, nebo při volném uložení alespoň dobře vysvazkované po 10-15cm. Naopak vůbec nebyl problém se spletenými krky "do vánočky", (jak se zmiňoval čtenář v diskuzi), nebylo jich v závěru tolik a navíc na krátkých trasách...

Naopak mohu potvrdit, že pečlivé hrobečkování "mastným" betonem se opravdu vyplatilo. Protože "zedníci" (určitě pouze na této stavbě) v práci nemusí používat mozek a zničí cokoliv, co stojí v cestě.

Protože tato stavba byla poměrně náročná na délky použitých SYKFY a JYSTY, museli jsme řezat jsme krky u stropu. K tomu je vhodný prostor, kde bude strop z minerálu. Tedy rastr 600x600, který lze dle potřeby odkrýt. V každém případě mohu jen doporučit střední a vyšší pevnost trubek, a pokud se budete rozhodovat o instalované velikosti trubky, dejte větší. Možná neušetříte finance, ale čas a nervy určitě.

Co s problematickou trubkou, která nejde protlačit perem?
Pokud není trubka přímo ucpaná, pomůže vysavač, závaží, vata, pevná bavlnka. Tou protáhnete popř. silnější provázek a tím již bez problémů zatáhnete protahovací pero. Na konec pera chce dobře vyvázat protahované vodiče a kabely, přelepit hladkou páskou a pak ještě dobře namazat lubrikantem. Přes to všechno, některé délky jsme ve finále potahovali třeba po centimetrech!

Co s trasou, kam nelze protáhnout vodiče CY?
Pokud jste instalovali špatnou velikost trubky, resp. dodatečně jste si vzpomněli, že je třeba v trubce více vodičů, tak při velké % zaplněnosti a více ohybů skončíte v polovině a a budete rádi, že to půjde zpět. Na obrázku vidíte brutální páčení vodičů z trubky. Pokud chcete předejít takové situaci vyměňte vodiče CY za CYA.

Vysavačem tkaničku....
... je dobré protáhnout, tam kde jsou ohyby příliš ostré, nebo tam, kde se nechce protahovací pero ohnout. Ale nedomnívejte se, že byste poté neprotáhli pero! Vtaženým provázkem zatáhněte pero vždy! Nikdy se nepokoušejte protahovat vodiče nebo kabely vtaženým provázkem! Provázek sice může mít pevnost, ovšem jeho hrana má velký odpor a funguje jako dobrý pilník. Zařeže se do trubky v místech ohybu a problém je na světě! Tedy provázkem vždy zatáhnout nylonové protahovací pero, a na něj pak teprve vtahované vedení.

Jak jsem navazoval vedení na protahovací pero?
Samozřejmě také hodně záleží na skutečnosti, jak připevníte vtahované vedení na nylonové pero. Vodiče CY 1,5 až 4 nejsou problémem. Ovšem ne vždy protahujete pouze vodiče. Pokud vše navážete najednou, může vzniknout útvar, který pak neprojde v zatáčce. Jiná varianta může vzniknout tehdy, pokud místo navázání bude delší a neohebné, v takovém případě skončíte u prvního ostrého kolena. Dejte si práci s promyšleným a pečlivým navázáním, vše pak zpevněte lepicí páskou (při zachování ohebnosti) a namažte protahovacím lubrikantem.

Doporučení:
Můžete při protahování dozvědět, že zedníkovi vypadla z krabice přisádrovaná trubka, a on ji omylem zasunul do vedlejší krabice. To je ovšem ta lepší varianta. V pracovně jsme po chvíli archeologie odhalili pokus o mumifikaci sdružené instalační krabice. Byla dobře vyplněna omítkou, tak že jste ji jednoduše poklepem nenašli. Všechno fotografujte. Dnes v době digitálních fotoaparátu archivujte vše. Je až neuvěřitelné, jak vám pak taková informace kudy trubka vedla, nebo kam až zasahuje překlad, pomůže.

Pamatujte na počty ohybů! Pravidlo, že po dvou ohybech má být protahovací krabice! Ale ty ohyby mohou být jakékoliv, tedy pokud podcházíte trubkou jinou trubku už se jedná o dva ohyby, které vám vytvoří těžce překonatelnou překážku!

Přeji vám všem tento spokojený pohled na zásuvku s dvěma obvody a sběrnicí....

Pokud máte tip na další chyby, pošlete nám je....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933