Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.12.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE


Čeští vědci o otázce aktivního hromosvodu ESE
Aktivní hromosvody ESE vyvolávají řadu emocí, někteří je nadšeně propagují a jiní upozorňují na rizika a případy jejich selhání. Na AMPERu 2014 jsme o systému ESE diskutovali s elektrotechnikem Pavlem Fialou a fyzikem Ivanem Gabašem. Jak se tito akademici staví k tomuto způsobu ochrany před bleskem? Považují jeho objev za zlomový? Co říká na instalaci aktivních hromosvodů v ČR platná norma a jak je to s dodržováním jejích požadavků v praxi? Sledujte diskusi v tomto článku s videoklipem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.12.2014



Je pro ochranu nemovitosti před bleskem lepší aktivní či pasivní systém? A který z nich se finančně více vyplatí? Sledujte diskusi Ivana Gabaše a Pavla Fialy. Níže uvedenou stopáž využijte pro posun k žádanému tématu.



Kdo je Pavel Fiala
Pavel Fiala vystudoval Fakultu Elektrotechniky VUT v Brně. Od roku 2003 je ředitelem Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky této fakulty. Ve svém výzkumu se zabýval například vysokonapěťovými oblastmi silnoproudé elektrotechniky - oblastí elektrických zkratů a výbojů, nebo se zaměřoval na návrh a modelováním výkonových impulsních zdrojů.

Kdo je Ivan Gabaš

Vystudoval Fakultu matematiky a fyziky Karlovy univerzity v Praze. Je spoluautorem několika vynálezů a působí jako nezávislý konzultant.


A jaký je váš názor na aktivní hromosvody ESE?
Diskutujte s námi v níže uvedené diskusi.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.