Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Podnikající, Právní pohled

Kolik existuje osob odpovědných?

  • 8.12.2023
Kolik existuje osob odpovědných?
Příspěvek Davida Černocha se zabývá důležitým tématem odpovědnosti! Podle nařízení vlády musí zaměstnavatelé zajistit, že všechny technické věci v práci (jako stroje nebo elektrická zařízení) jsou bezpečné a v pořádku. Musí určit někoho, kdo se postará o to, aby všechny kontroly a opravy byly provedeny včas. Existují zákony, které říkají, že lidé, kteří instalují nebo opravují technická zařízení (například plynové kotle), musí mít speciální schopnosti a oprávnění. To znamená, že ne každý může jen tak něco montovat nebo opravovat. Je tu i pravidlo, které říká, že musí být jasně určena osoba zodpovědná za bezpečný provoz elektrických zařízení. Tato osoba musí mít speciální povolení a musí se postarat o to, aby všechno fungovalo bezpečně. Pokud někdo podniká, může mít "odpovědného zástupce". To je osoba, která se stará o to, aby ...

Vývoj transformace vyhlášky 50/78Sb.

  • 22.09.2021
Vývoj transformace vyhlášky 50/78Sb.
Málokoho z elektrotechnické obce nezajímá vývoj změny v přezkušování z bezpečnosti práce na elektrických zařízeních. Kam se posunou zažité zvyklosti při školení přezkušování z bezpečnosti práce na elektrických zařízeních? Navštívili jsme jeden z prvních seminářů na toto téma. Událost pořádala vzdělávací agentura UNIT a rozbor si připravili Pavel Vojík s Miloslavem Valenou.

EZÚ: Česko a Korea si budou uznávat certifikáty a zkoušky

  • 16.09.2015
EZÚ: Česko a Korea si budou uznávat certifikáty a zkoušky
Významnou událostí v rámci 23. mezinárodního veletrhu elektrotechniky AMPER 2015 se stal podpis smlouvy mezi Českem a Jižní Koreou o vzájemném uznávání výsledků testování a certifikací. Jaký bude mít podpis smlouvy dopad na české elektrotechnické firmy a tuzemský trh a co to v praxi znamená? S tím nás blíže seznámil Jarmil Mikulík, obchodní náměstek Elektrotechnického zkušebního ústavu.

Vyhláška 50/78Sb. elektronicky ke stažení zde ...

  • 21.03.2005
Vyhláška 50/78Sb. elektronicky ke stažení zde ...
Již neplatná vyhláška Českého úřadu práce a Českého báňského úřadu "strašila" na odborné scéně 43 let. Stáhněte si ji zde!
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933