Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ČEPS zvažuje instalaci transformátorů proti elektřině ze severu


Document Actions
ČEPS zvažuje instalaci transformátorů proti elektřině ze severu
Přenosová soustava ČR je opakovaně a stupňovaně zatěžována neplánovanými evropskými toky elektřiny ve směru sever – jih. Zatímco v minulých letech se jednalo o méně časté a relativně krátkodobé stavy, v loňském roce četnost nestandardních situací prudce vzrostla. Dispečeři společnosti ČEPS stále častěji řeší krizové situace v elektrizační soustavě, při kterých se pohybují na hranici dodržování kritéria spolehlivosti provozu. Jak bude ČEPS tuto situaci řešit?
Stanislav Cieslar, ze dne: 20.01.2012
reklama

 

Přenosová soustava ČR je opakovaně a stupňovaně zatěžována neplánovanými evropskými toky elektřiny ve směru sever – jih. Zatímco v minulých letech se jednalo o méně časté a relativně krátkodobé stavy, v loňském roce četnost nestandardních situací prudce vzrostla. Dispečeři společnosti ČEPS stále častěji řeší krizové situace v elektrizační soustavě, při kterých se pohybují na hranici dodržování kritéria spolehlivosti provozu. Správce distribuční soustavy, společnost ČEPS, se dokonce chystá vybudovat dva speciální transformátory, aby mohl v nutných případech omezit tok elektrické energie z německých větrných a slunečních elektráren, které neúměrně zatěžují českou elektrizační soustavu. Tato i další informace zazněly na mimořádné tiskové konferenci, která se konala 10. ledna v Praze.

Nejnáročnější situaci čelila přenosová soustava ČR v období mezi 25. listopadem a 16. prosincem 2011, a to zejména kvůli neplánovaným zvýšeným tranzitním tokům elektřiny přes naše území. V nejkritičtějších situacích se přes naši soustavu valilo až 3.500MW elektrického výkonu. Přitom obvyklá hodnota se pohybuje kolem 1.000MW. Ke krizovým situacím v přenosové soustavě dochází obvykle vlivem souhry několika faktorů. V tomto konkrétním případě se k původní příčině, větrným parkům na severu Německa s výrazným nárazovým výkonem ve větrných dnech, přidaly ještě další faktory.

"Především se jedná o odstavení osmi jaderných elektráren na severu a jihu Německa a nárůst instalovaného výkonu ve fotovoltaických elektrárnách. Nepříznivé situaci přispívá i intenzivní obchodování s elektřinou zejména na spotových trzích a nedostatek vody ve vodních elektrárnách na Balkáně, který zvýšil dovozy elektřiny do této oblasti," vysvětlil Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS. "Společnost ČEPS aktivně spolupracuje a jedná o tomto stavu již delší dobu na evropské, regionální i národní úrovni. Komunikuje a prosazuje koordinaci provozu evropských elektroenergetických přenosových soustav a jejich dispečerského řízení," říká Vladimír Tošovský.

Podle jeho slov společnost ČEPS přijímá řadu opatření a zavádí nové nástroje, které umožňují identifikovat a předvídat kritické situace. Přesto do budoucna hrozí opakování podobných situací, a proto je nutné urychlené posilování přenosových soustav v regionu. Výsledkem by mohla být instalace speciálních transformátorů, které omezují toky. Hráz proti německé elektřině, tedy speciální transformátory, dokáže tok proudu přiškrtit a nasměrovat i do jiných směrů. Vyjdou ovšem na 2 miliardy korun a pravděpodobně by se mohly promítnou do ceny elektřiny pro české domácnosti i firmy. "Šlo by o tu poslední možnost, chceme se s německými kolegy dohodnout na dodržování podmínek bezpečného provozu přenosové soustavy. Problémem je i to, že o instalaci transformátorů uvažuje i Polsko. "To by naši situaci ještě více zhoršilo. To už bychom museli řešit i část německo-polské elektřiny," dodal Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS.

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 22)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
AF POWER agency a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933