Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ČEPS zvažuje instalaci transformátorů proti elektřině ze severu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.01.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ČEPS zvažuje instalaci transformátorů proti elektřině ze severu


ČEPS zvažuje instalaci transformátorů proti elektřině ze severu
Přenosová soustava ČR je opakovaně a stupňovaně zatěžována neplánovanými evropskými toky elektřiny ve směru sever – jih. Zatímco v minulých letech se jednalo o méně časté a relativně krátkodobé stavy, v loňském roce četnost nestandardních situací prudce vzrostla. Dispečeři společnosti ČEPS stále častěji řeší krizové situace v elektrizační soustavě, při kterých se pohybují na hranici dodržování kritéria spolehlivosti provozu. Jak bude ČEPS tuto situaci řešit?
Stanislav Cieslar, ze dne: 20.01.2012

 

Přenosová soustava ČR je opakovaně a stupňovaně zatěžována neplánovanými evropskými toky elektřiny ve směru sever – jih. Zatímco v minulých letech se jednalo o méně časté a relativně krátkodobé stavy, v loňském roce četnost nestandardních situací prudce vzrostla. Dispečeři společnosti ČEPS stále častěji řeší krizové situace v elektrizační soustavě, při kterých se pohybují na hranici dodržování kritéria spolehlivosti provozu. Správce distribuční soustavy, společnost ČEPS, se dokonce chystá vybudovat dva speciální transformátory, aby mohl v nutných případech omezit tok elektrické energie z německých větrných a slunečních elektráren, které neúměrně zatěžují českou elektrizační soustavu. Tato i další informace zazněly na mimořádné tiskové konferenci, která se konala 10. ledna v Praze.

Nejnáročnější situaci čelila přenosová soustava ČR v období mezi 25. listopadem a 16. prosincem 2011, a to zejména kvůli neplánovaným zvýšeným tranzitním tokům elektřiny přes naše území. V nejkritičtějších situacích se přes naši soustavu valilo až 3.500MW elektrického výkonu. Přitom obvyklá hodnota se pohybuje kolem 1.000MW. Ke krizovým situacím v přenosové soustavě dochází obvykle vlivem souhry několika faktorů. V tomto konkrétním případě se k původní příčině, větrným parkům na severu Německa s výrazným nárazovým výkonem ve větrných dnech, přidaly ještě další faktory.

"Především se jedná o odstavení osmi jaderných elektráren na severu a jihu Německa a nárůst instalovaného výkonu ve fotovoltaických elektrárnách. Nepříznivé situaci přispívá i intenzivní obchodování s elektřinou zejména na spotových trzích a nedostatek vody ve vodních elektrárnách na Balkáně, který zvýšil dovozy elektřiny do této oblasti," vysvětlil Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS. "Společnost ČEPS aktivně spolupracuje a jedná o tomto stavu již delší dobu na evropské, regionální i národní úrovni. Komunikuje a prosazuje koordinaci provozu evropských elektroenergetických přenosových soustav a jejich dispečerského řízení," říká Vladimír Tošovský.

Podle jeho slov společnost ČEPS přijímá řadu opatření a zavádí nové nástroje, které umožňují identifikovat a předvídat kritické situace. Přesto do budoucna hrozí opakování podobných situací, a proto je nutné urychlené posilování přenosových soustav v regionu. Výsledkem by mohla být instalace speciálních transformátorů, které omezují toky. Hráz proti německé elektřině, tedy speciální transformátory, dokáže tok proudu přiškrtit a nasměrovat i do jiných směrů. Vyjdou ovšem na 2 miliardy korun a pravděpodobně by se mohly promítnou do ceny elektřiny pro české domácnosti i firmy. "Šlo by o tu poslední možnost, chceme se s německými kolegy dohodnout na dodržování podmínek bezpečného provozu přenosové soustavy. Problémem je i to, že o instalaci transformátorů uvažuje i Polsko. "To by naši situaci ještě více zhoršilo. To už bychom museli řešit i část německo-polské elektřiny," dodal Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
AF POWER agency a.s. - Thámova 166/18, Praha 8 Karlín - - stanislav.cieslar@afpower.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.