Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Čemu věnovat pozornost při revizi nevýbušných elektrických zařízení?


Document Actions
Čemu věnovat pozornost při revizi nevýbušných elektrických zařízení?
Víte, že v roce 2009 a dalších dvou letech bude docházet k přepracování všech norem v oblasti elektrických zařízení pro prostory s nebezpečím výbuchu (slučováním požadavků pro hořlavé plyny a páry a hořlavé prachy do společných norem) a revizní technici tak budou muset zvládnout v krátkém čase nově požadavky a nové postupy pro revize?
Komerční sdělení, ze dne: 10.03.2009
reklama

Zvláštní pozornost při revizi by měla být věnována zařízením, která byla opravována. Úroveň většiny opraven je z hlediska znalosti problematiky nevýbušných zařízení velmi špatná a součásti revize by proto měla být kontrola alespoň záznamů o opravě a protokolu o zkoušce po opravách. Nejčastější opravy jsou prováděny na elektrických motorech, kde se po převinutí mají provádět alespoň zkouška napětím, měření izolačního stavu a měření souměrnosti vinutí ve vypnutém stavu (měření odporu jednotlivých vinutí) a při jmenovitých podmínkách (souměrnost zatížení). Pokud existují jakékoliv pochybnosti o kvalitě těchto oprav, měla by být u opravených zařízení provedena výběrová detailní prohlídka a popřípadě i doporučení nechat opravená zařízení znovu přezkoušet.

Nově jsou v normě zpracovány požadavky na provádění revizí i v prostorech s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů. U elektrických zařízení v těchto prostorách je nejdůležitější kontrola povrchové teploty, která se porovná s teplotou vznícení přítomných hořlavých prachů, sníženou o bezpečnostní koeficienty.

Maximální dovolená povrchová teplota pro zařízení pracující v jakékoliv zóně musí být určena odečtením bezpečnostního odstupu (koeficientu) od minimálních teplot vznícení daného prachu, zjištěných zkušebními metodami podle ČSN EN 61241-14 pro rozvířený prach a vrstvu prachu o tloušťce 5mm.

Dále uvedená pravidla pro teplotní omezení musí být použity bez ohledu na zónu, ve které má být zařízení použito:

  • maximální povrchová teplota nesmí překročit 2/3 teploty vznícení ve °C daného prachu rozvířeného ve vzduchu
  • maximální povrchová teplota zařízení zjištěná nesmí překročit hodnotu o 75K nižší, než je minimální teplota vznícení 5mm tlusté vrstvy daného prachu.

Tento výběr platí pouze pro zařízení, na kterých se může prach hromadit maximálně v 5mm vrstvě. Pro použití v prostorech, kde se hodně práší a na zařízení se mohou usazovat větší vrstvy prachu, musí být provedeno speciální hodnocení bezpečnosti pomocí přepočtu teploty vznícení hořlavého prachu (pro vyšší vrstvy se teplota vznícení snižuje) nebo měřením. Pro přepočet je možno použít dále uvedeného grafu.


Součástí revize vždy musí být zhodnocení úrovně úklidu – odstraňování prachu ze zařízení. Běžně se v protokolu o určení vnějších vlivů stanovuje interval úklidu tak, aby na zařízení nevznikaly vrstvy prachy větší než 5mm a nemuselo se provádět přepočítávání bezpečné povrchové teploty podle výše uvedeného grafu. Pokud revizní technik na zařízení v provozu zjistí větší vrstvy prachu, měl by uvést do protokolu tuto skutečnost a upozornit na nebezpečí výbuchu, pokud nedojde k nápravě.

Speciální zkoušky se vyžadují vždy pro dále uvedená zařízení:

  • zařízení pokryté v horní části prachovou vrstvou o tloušťce větší než 50mm
  • zařízení pokryté prachovou vrstvou o tloušťce větší než 5mm, vytvářené např. ze stran a ze spodní části zařízení
  • zařízení zcela zasypané v prachu

Zařízení, určené pro speciální podmínky použití, musí být označena (v označení musí obsahovat symbol X) a v dokumentaci nebo na zařízení musí být tyto speciální podmínky použití podrobně popsány a popřípadě i graficky vyznačeny pro jednoduchou orientaci obsluhy.

Příklady speciálních podmínek prachových vrstev s nadměrnou tloušťkou s požadavky na zvláštní ověření ve zkušebně jsou graficky znázorněny v dále uvedené tabulce.

Nadměrná tloušťka vrstvy na vrchní části zařízení
 
Nadměrná tloušťka vrstvy na vrchní části zařízení v důsledku nízké teploty vznícení prachu
 
Nadměrná tloušťka vrstvy na stranách zařízení
 
Úplně zasypané zařízení
Rozměry „b“, „s“ a „t“ budou omezeny na základě laboratorního ověření
 


Navíc k požadavkům uvedeným v ČSN 33 2000-3 (a dalších dílech této normy) pro instalace v prostorech bez hořlavého prachu a ČSN EN 60079-14, musí být pro instalace v prostorech s hořlavým prachem splněny požadavky ČSN EN 61241-14.

Závěr
Problematika zařízení (elektrických i neelektrických) je v současné době velmi aktuální, v roce 2004 bylo vydáno Nařízení vlády č. 406/2004, které u nových provozů vyžaduje od 1. září 2004 nově podrobnou dokumentaci jejich bezpečnosti z hlediska ochrany a prevence proti výbuchu a u všech stávajících provozů písemné posouzení úrovně bezpečnosti a provedení technických a organizačních opatření (výměna zařízení za nové, doplnění prostředků ochrany proti > 5 mm výbuchu) nejpozději do 30.6. 2006. V mnoha provozech tato dokumentace dosud nebyla zpracována, a protože slouží a pomáhá zároveň i pro revize, mělo by být povinností revizních techniků na tuto skutečnost upozorňovat a popřípadě spolupracovat na vypracování této dokumentace.

V roce 2009 a dalších dvou letech bude docházet k přepracování všech norem v oblasti elektrických zařízení pro prostory s nebezpečím výbuchu (slučováním požadavků pro hořlavé plyny a páry a hořlavé prachy do společných norem) a revizní technici tak budou muset
zvládnout v krátkém čase nově požadavky a nové postupy pro revize. Velkou výhodou by mělo být zavedení levného systému přístupu k normám na nově zřízeném národním normalizačním orgánu – ÚNMZ Praha.

Jan Pohludka

Více informací naleznete zde ...  

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933