Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Časté chyby ve slaboproudých projektech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.02.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Časté chyby ve slaboproudých projektech


Časté chyby ve slaboproudých projektech
Sledujte výčtově pár chyb, které se ve slaboproudých projektech často objevují. Nerespektování právních předpisů. Nerespektování/ nevyužívání/ nekonfrontování norem. Přípojka SEK ≠ telefonní přípojka. Třída kanálu ≠ kategorie prvku. Pro Gb ethernet je nutné použít prvky cat.6. UTP vs. U/UTP. Souběhy a křížení pro Security ≠ pro Elektronické komunikace. Bezpečnostní úroveň v Security. Na úřadech kolují dokumentace s podrobnou Security. Neoprávněnost v oblasti Security. Nedostatečná koordinace v ochraně před bleskem. Podrobnosti v tomto článku ...
Přednášející, ze dne: 5.02.2014




–    Nerespektování právních předpisů – Již o tom byla řeč, ale zdůrazněme ještě jednou, že projektant by při navrhování Elektronických komunikací měl vždy myslet na koncového uživatele a dodržovat základní požadavek vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby a zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, tj. zajistit uživateli neomezovaný přístup ke službám Elektronických komunikací.

–    Nerespektování/ nevyužívání/ nekonfrontování norem – Jak v případě Elektronických komunikací, tak Security není často v projektech vidu ani slechu po definici norem, podle kterých je prováděn návrh. A když už normy nejsou z jakéhokoli důvodu využity, mělo by být jasně řečeno, že normy využity nejsou z toho a toho důvodu. Nedochází ke konfrontacím, které by daly jasně najevo, proč je od norem odchýleno apod ...



–    Přípojka SEK ≠ telefonní přípojka – Zapomeňme na slovní spojení telefonní přípojka, to je již dávnou minulostí. Přípojka dnes již není jen o hlasových službách, ale o všech možných typech služeb typu data, hlas, video. Dnes tyto služby nazýváme jednotně Elektronické komunikace a od toho se také odvíjí název přípojky SEK – Sítě elektronických komunikací.

–    Třída kanálu ≠ kategorie prvku – V oboru ICT/BCT dle ČSN EN 50173 je nutné rozlišovat mezi definicemi tříd pro celý kanál (celou přenosovou trasu) a kategorií pro jednotlivé prvky. Kanál se skládá z prvků (konektory, kabel, propojovací šňůry atd.). Info viz ČSN EN 50173 ed.3. 

–    Pro Gb ethernet je nutné použít prvky cat.6 – Již několik let (od ČSN EN 50173-1 ed.2) je podporována aplikace CSMA/CD (tedy ethernet) 1000BASE-T
(IEEE 802.3ab) kanálem třídy D (100MHz) postavený z prvků cat.5, tj. pro Gb ethernet nejsou nutné prvky cat.6. Prvky cat.6 dnes prakticky ztratily význam, kromě drobných výhod, jako např. lepší chlazení v kabelu pro napájení po ethernetu (PoE).

–    UTP vs. U/UTP – Označení UTP se již dnes pro symetrické kabely nepoužívá, protože nevystihuje (ne)stínění jak celého kabelu, tak jednotlivých párů. Dle ČSN EN 50173-1 ed.3 se kabely označují zkratkou xx/yTP, kde xx je vnější stínění a y je stínění párů (S – stínění opletením, F – stínění fólií, U – nestíněný). Např. SF/UTP je kabel s celkovým stíněním opletením a fólií a nestíněnými páry. To znamená, že v našich zemích tak oblíbené UTP (útépéčko) má být správně označováno jako U/UTP.     

–    Souběhy a křížení pro Security ≠ pro Elektronické komunikace – Také již o tom byla řeč, ale zdůrazněme, že pro souběhy a křížení nn se Security platí stará, ale platná ČSN 342300, která ale již kvůli zastaralosti z pohledu uvažovaných technologií neplatí pro dnešní Elektronické komunikace (ICT, BCT). Pro ně platí
ČSN EN 50174-2 ed.2, stejně tak i pro ICT část Security.  

–    Bezpečnostní úroveň v Security – Dost často jsou vidět projekty úplně oproštěné od definice norem a bezpečnostní klasifikace/posouzení. Takový stupeň zabezpečení v PZTS nebo nově i v CCTV, nebo třída v ACS jsou dnes k vidění v projektech poměrně vzácně. Zkrátka návrh stylu - tam dám to a tam dám toto. Této stále oblíbenější lidové tvořivosti bohužel napomáhají i nové IP technologie, které nás přistihnou spíše jako hračičky s novými technologiemi než připravené řešit bezpečnostní zadání. V návrzích si hrajeme často jen se systémy a technologiemi, než že hledáme řešení a až pak konkrétní zařízení.

–    Na úřadech kolují dokumentace s podrobnou Security – Také o tom již byla řeč. Z jakého důvodu jsou některé DSP plné podrobností ze Security, kolikrát až na úrovni DPS? Jednak DSP je úředně veřejným dokumentem putující kdovíkde a jednak je oblast Security pro stavbu nepodmiňující, tj. i pro účely stavebního řízení. Maximálně vztah zásadních mechanických částí (kabeláže, rozvaděče, ústředny) ke stavebním konstrukcím, což se dá shrnout jednoduše v textové části některé z ostatních slaboproudých dokumentací.

–    Neoprávněnost v oblasti Security – Osoby, které projektují Security, jsou povinny (stejně jako montáž a servis) dle živnostenského zákona provozovat koncesovanou živnost.

–    Nedostatečná koordinace v ochraně před bleskem – Již od analýzy rizik až po výpočet dostatečné vzdálenosti buď úplná nebo jen sporadická koordinace mezi silnoproudařem a slaboproudařem dle souboru ČSN EN 62305. Výsledkem je pak nekoncepční nasazování SPD a nevhodné řešení stínění (kabeláže, místností, rozvaděčů).

–    Nerespektování smluvního zezávaznění norem – Ať už se v jakémkoli stupni projektové dokumentace nebo přímo ve smlouvě o dílo objeví požadavek na konkrétní technické normy, tak je následný zpracovatel (dalšího stupně PD) povinen je dodržovat, resp. minimálně respektovat. I když jsou normy obecně nezávazné, v případě takové smluvního vztahu se pak stávají závaznými.     


 Tomáš Mikula
projektant datových rozvodů, autorizovaný inženýr
Článek byl ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64




Znáte časté chyby ve slaboproudých projektech?
Diskutujte s námi v níže uvedeném tématu!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.