Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

CADKON+ Elektroinstalace: projekty snadno a rychle


Document Actions
CADKON+ Elektroinstalace: projekty snadno a rychle
CADKON+ představuje praktický a výkonný nástroj s jednoduchým ovládáním, určený pro kreslení výkresů slaboproudé a silnoproudé elektroinstalace podle ČSN a národních zvyklostí. Hlavním přínosem je snížení pracnosti, odbourání rutinních úkonů kreslení výkresové dokumentace včetně výpisů materiálu, přičemž ...
Komerční sdělení, ze dne: 26.03.2013
reklama

CADKON+ představuje praktický a výkonný nástroj s jednoduchým ovládáním, určený pro kreslení výkresů slaboproudé a silnoproudé elektroinstalace podle ČSN a národních zvyklostí. Hlavním přínosem je snížení pracnosti, odbourání rutinních úkonů kreslení výkresové dokumentace včetně výpisů materiálu, přičemž jsou zohledněny praktické postupy a zvyklosti projektování. Součástí CADKONu+ je vlastní CAD jádro, které pracuje podobně jako AutoCAD s plnou kompatibilitou DWG výkresů.

Zabudované CAD jádro podobné AutoCADu
Nový produkt s označením CADKON+ Elektroinstalace se chová stejně, jako běžný CAD
s plnou podporou nejnovějšího formátu DWG výkresů, běžného kreslení, editací, hladin, externích referencí, výkresových prostorů, tisku atd. Pro stávajícího uživatele AutoCADu tedy nebude žádný problém přejít na tento nový systém bez nutnosti učit se nové způsoby práce.

Hlavní přednosti:
  • Podpora otevření a uložení DWG výkresů.
  • Běžné příkazy pro kreslení a editace.
  • Standardní prostření hladin.
  • Podpora externích referencí a výkresových prostorů.
  • Plně české prostředí.


Ukázka prostředí CADKONu+ Elektroinstalace.


Vykreslení půdorysů elektroinstalací
Z obsáhlé databáze značek dle ČSN i projekčních zvyklostí můžete vkládat do výkresu jednotlivé prvky a potom k nim definovat jejich vlastnosti, jako je např. typ, označení atd. Velkou výhodou je možnost tyto informace doplňovat k již vloženým značkám dodatečně (hromadně) nebo automaticky. Tímto způsobem můžete velmi snadno přejít z prvního stupně projektové dokumentace k druhému stupni. Celý princip vytváření kabelových tras je založen v první fázi na vykreslení hrubé skici a v druhé fázi na doplnění informací, jako je typ, označení, dimenze atd. Kabely můžete vykreslovat jednotlivě, jako sdružené trasy nebo jednotlivé kabely postupně sdružovat.

 
Ukázka zadání sdružených tras vedení.


Dodatečné změny a úpravy projektu
V každém projektu je v průběhu práce nutné stále provádět nejrůznější změny a úpravy, jako je např. změna okruhů, přečíslování značek atd. Právě v tuto chvíli oceníte možnosti CADKONu+, který Vám tyto operace maximálně zjednoduší. Všechny změny můžete provádět pro každou značku zvlášť nebo hromadně. To samé platí i pro kabelové rozvody, kde lze rychlé úpravy provádět i tzv. kopií vlastností. U takto změněných značek a kabelů lze potom jednoduše v jednom kroku zaktualizovat již vykreslené textové popisy. Další zajímavou podporou je možnost automaticky přečíslovat např. použité datové zásuvky atd.
 

Změny typu, označení, napětí atd. u přístrojů.


Výkaz použitého materiálu
Vše co jste CADKONem+ vykreslili, můžete také vyhodnotit např. do programů MS Excel, Open Office nebo např. jako tabulku kabelů do výkresu. Jedná se především o výpis použitých zásuvek, vypínačů, svítidel, eps, ezs včetně jejich označení, typů, okruhů atd. U jednotlivých i sdružených vedení lze navíc nechat vypsat, odkud a kam vedou, typ, dimenzi atd. Výkaz materiálu můžete použít např. pro rychlé cenové kalkulace nebo pro podrobný soupis použitého materiálu. Mezi další zajímavé možnosti patří také automatické vytvoření legend použitých značek a vnitřních i venkovních rozvodů vedení.

 
Výpis kabelů např. do MS Excelu.


Příklad vytvoření legendy použitých značek a kabelů.


Dokončovací práce na projektu
CADKON+ nabízí užitečné funkce pro snazší dotvoření výkresů elektroinstalací. Patří mezi ně popis dimenzí a označení kabelů, automatické očíslování značek, výškové kótování, popis rozvaděčů atd. Můžete automaticky očíslovat např. stoupačky, vkládat obecné sdružené odkazky nebo využít spoustu dalších funkcí pro zlepšení čitelnosti výkresu. Z dalších zajímavých funkcí můžete použít např. nástroj pro odstranění duplicit ve výkrese, převod do 2D zobrazení, uzamčení dwg výkresu (ochrana proti dalšímu zneužití) atd. Vkládání formátů papíru a rozpisek se automaticky upravuje na základě použitého měřítka výkresu.

 
Vkládání popisů, odkazů atd.


Obsáhlé knihovny značek
K produktivitě a urychlení kreslení přispívá dostupnost knihoven značek a výrobců s možností úprav, případně dalších rozšíření. Při práci na společném projektu lze jednotlivé knihovny sdílet s dalšími projektanty. Knihovna obsahuje cca. 2.000 značek (zásuvky, svítidla, jističe, spotřebiče, hromosvod, sdělovací zařízení, EPS, EZS, značky pro rozvaděče, kabelové žlaby atd.) a databázi u nás nejčastěji používaných výrobců. Databáze je pravidelně aktualizována a rozšiřována na základě požadavků stávajících zákazníků.
 

Databáze obsahuje cca. 1.700 značek.


Ukázky zpracovaných projektů


Rekonstrukce Malostranské Besedy, Praha.
 

BAUMAX, České Budějovice
 

Novostavba rodinného domu, Praha


Autor CADKONu+
AB Studio Consulting+Engineering je autorem unikátní technologie CADKON. CADKON patří k nosným vývojářským aktivitám, přičemž společnost je vlastníkem mezinárodních ochranných známek. V současné době je registrováno více než 12.000 instalací CADKONu v ČR/SR. CADKON je modulové řešení, které nabízí profesní řešení pro oblasti: architektura a prováděcí projekt, TZB (zdravotechnika, vytápění a potrubí, vzduchotechnika, elektroinstalace) a dřevěné konstrukce. AB Studio Consulting+Engineering s.r.o. je již více než 20 let největší dodavatel CAD produktů v oblasti stavebnictví v ČR. Součástí mezinárodní skupiny GRAITEC GROUP (třetí největší evropský vývojář pro CAD/CAM stavebnictví s 240 zaměstnanci, 12 pobočkami v Německu, Francii, Kanadě, Rumunsku, Rusku, Španělsku, Latinské Americe, České republice, Velké Británii, USA, Singapuru a s více než 40 smluvními partnery po celém světě).

Marek Mašek

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 56
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933