Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

BVV: Víte o Germany days 2008?


Document Actions
BVV: Víte o Germany days 2008?
Německo se na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu představí jako partnerská země pod heslem „Česká republika a Německo – partnerství budoucnosti“. Koordinace projektu „German Days 2008“ se ujala ...
Komerční sdělení, ze dne: 24.06.2008

German days 2008

Německo – oficiální partnerská země Mezinárodního strojírenského veletrhu

BRNO, 6.6.2008: Německo se na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu představí jako partnerská země pod heslem „Česká republika a Německo – partnerství budoucnosti“. Koordinace projektu „German Days 2008“ se ujala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) v Praze.

Německo je pro Českou republiku nejen v oblasti vývozu a dovozu, ale také v oblasti přímých investic, jedním z nejdůležitějších hospodářských partnerů. Tím způsobem také Německo patří k důležitým zaměstnavatelům v zemi. Výměna zboží mezi oběma zeměmi probíhá přibližně ve stejných komoditních skupinách – stroje a zařízení, osobní automobily a díly motorových vozidel, elektrotechnické výrobky, jakož i chemické a farmaceutické produkty. Česká republika a Německo jsou partnery a díky své geografické blízkosti má pro obě strany zintenzivnění a zkvalitnění rozvoje hospodářských vztahů strategický význam.

Nositeli projektu „German Days 2008“ při MSV 2008 jsou spolkové země Bavorsko, Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Aktivně se podílí na vytvoření obsahu odborných fór a pomáhají firmám ze svých spolkových zemí při jejich cestě na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, kterého se účastní jako odborní návštěvníci a vystavovatelé. Zároveň pořádáním státních recepcí zajišťují společenskou složku, která přispívá k neformální výměně zkušeností mezi firmami obou zemí.

Záštitu nad projektem převzalo Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze a partnery projektu se staly organizace v ČR a Německu, které budou podporovat získání referentů a firem pro danou akci. Partnerství přislíbil Svaz průmyslu a dopravy ČR, Obchodní a průmyslová komora Dortmund, Obchodní a průmyslová komora Norinberk a Střední Franky, Obchodní a průmyslová komora Mnichov a Horní Bavorsko, jakož i Společnost na podporu hospodářství Saska.

Pro realizaci „German Days 2008“ byly vybrány tři tematické okruhy

Inovace a výzkum

Výdaje na výzkum a vývoj v České republice dosahují přibližně 1,42% HDP (údaj z r. 2005), což je stále ještě pod průměrem Evropské unie (1,85%). Více než polovinu z toho poskytuje soukromý sektor – a sice prostřednictvím inovativních domácích firem a zahraničních koncernů, které spolupracují s českými vysokými školami nebo vědeckými centry. Motorem celé inovace je v České republice průmyslový výzkum. Jeho podíl na výdajích na výzkum a vývoj se ale pohybuje teprve na 51% (průměr v OECD je 62%). V budoucnu by proto měli být zaměstnanci univerzit a Akademie věd silněji motivováni ke spolupráci s firmami, aby své výsledky výzkumu přeměnili v inovaci produktů a technologií. V Německu se podíl výdajů na výzkum a vývoj pohybuje ve výši 2,51% HDP (2005) a inovační sílu domácích firem podporuje velké množství modelů integrace aplikace a výzkumu, jakož i iniciativa jednotlivých firem.

Úspory energií a technika životního prostředí

Německo již několik let zaujímá přední pozici v záležitostech týkajících se životního prostředí, obnovitelných energií a efektivního využití energie. Spolková vláda podporuje především vývoj, produkci a export technologií životního prostředí. Tato skutečnost také přispěla ke vzniku širokého spektra firem a služeb s celosvětovou účastí. Tyto nové technologie jsou významné pro všechna průmyslová odvětví a v Německu existuje široká paleta technologických řešení resp. know-how, která jsou zajímavá také pro český trh a jeho tradiční branže jako strojírenství a obrábění kovů. Navíc je v Česku stále ještě velmi nutné jednat ve vztahu ke standardům životního prostředí na úrovni EU resp. ve vztahu k prosazení evropských pravidel.

Odborné vzdělávání a trh práce

Vývoj české ekonomiky a budoucí podpora investic jsou neoddělitelně spojeny s dostupností kvalifikovaných sil. Dynamika inovací a rostoucí automatizace hospodářství na straně jedné, jakož i problematika dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil na straně druhé, jsou aspekty, které v následujících letech budou charakterizovat a významně utvářet rychlý hospodářský vývoj v ČR.

V Německu existují modely odborného a univerzitního vzdělávání, které by díky vysokému podílu praxe mohly být pro českou ekonomiku zajímavé. Zde můžeme jmenovat tradiční duální vzdělávání nebo studium na profesních akademiích. Také příhraniční výměna kvalifikovaných pracovních sil nabývá jak pro německou, tak i pro českou ekonomiku na významu, a proto by mohlo být porovnání různých profesních profilů pro obě strany zajímavé a důležité.

Harmonogram akcí v rámci German Days 2008 (předběžné info)

15.9.2008 (pondělí) – 16:30 až 18:30 hod.

Zahajovací konference: Česká republika – Německo: Partnerství budoucnosti
Političtí zástupci spolkové vlády a jednotlivých zemských vlád, zástupci svazů a firem.

16.9.2008 (úterý) – 10:00 až 13:30 hod.

Fórum 1: Úspory energií a technika životního prostředí

17.9.2008 (středa) – 10:00 až 13:30 hod.

Fórum 2: Inovace a výzkum

18.9.2008 (čtvrtek) – 10:00 až 13:30 hod.

Fórum 3: Odborné vzdělávání a trh práce

18.9.2008 (čtvrtek) – 12:30 – 14:30 hod.

Kulatý stůl s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, Mgr. Liškou, na téma trh práce a odborné vzdělávání v České republice (výhradně pro tisk).

Více na www.bvv.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933