Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

BVV: Roboti si na MSV zahrají fotbal!


Document Actions
BVV: Roboti si na MSV zahrají fotbal!
Ve vývoji umělé inteligence věda v posledních letech udělala ohromný skok. Návštěvníci 49. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně (1.-5.10. 2007) se o tom přesvědčí v expozici Technické univerzity Vídeň, která do Brna přiveze mistry světa v "robokopané".
Komerční sdělení, ze dne: 25.09.2007

Ve vývoji umělé inteligence věda v posledních letech udělala ohromný skok. Návštěvníci 49. mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně (1.-5.10. 2007) se o tom přesvědčí v expozici Technické univerzity Vídeň, která do Brna přiveze mistry světa v "robokopané".

Obdoba nejpopulárnějšího sportu pro sedmičlenné týmy robotů se zrodila před deseti lety v Jižní Koreji a právě Rakousko je v této disciplíně uznávaným králem. Předvedení robotického fotbalu bude jednou z atrakcí letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu. V podání rakouských mistrů světa jde o plnohodnotnou hru s rozhodčím a hráči, kteří dokáží účinně myslet sami za sebe.
„Ke zjištění, kde robot je, používáme barvy označující určité pozice na hrací ploše. Kamera zaznamenává laserové obrazce do počítače, který pak analyzuje protivníkovu hru a posílá informaci hráči," popisuje hru Bernard Putz z Institutu pro robotické vědy a mechatroniku Technické univerzity Vídeň, kde Ronaldinhové robotnického fotbalu trénují svou umělou inteligenci. „Používáme různých úrovní softwaru. Na první strategické úrovni definujeme pozice a role robotů, další úrovní pak jsou komplexní pohybové funkce. Například brankář musí mít jinou strategii než roboti v poli, aby dokázal ubránit branku.“
Cílem rakouských odborníků na robotiku samozřejmě nejsou jen sportovní trofeje. Fotbal umožňuje testovat schopnosti mini robotů a demonstrovat je veřejnosti. Roboti - fotbalisté mohou v budoucnu například nahradit lidské kosmonauty při výstupech do vesmíru.
Záměrem společného projektu Evropské a Japonské agentury pro výzkum vesmíru s názvem Furoshiki je rozprostřít ve vesmíru velkou síť mezi čtyřmi satelity pro využití solární energie. V rámci tohoto projektu má být vyvinut mini robot schopný pohybu na síti všude tam, kde nepůsobí gravitace. Úkolem dalších generací dnešních hráčů robotického fotbalu bude šplhat po této síti a ve vesmíru umístit panely, které přemění sluneční energii na elektrickou.

Co nevynechat v doprovodném programu

I když návštěvník míří především do konkrétních pavilonů či expozic, neměl by zapomenout, že Mezinárodní strojírenský veletrh nabízí daleko více. Patří k němu celá řada zajímavých setkání a aktivit, kde jednoduše a bez námahy získá informace, po nichž by jinak musel složitě pátrat.
Po úspěšné loňské premiéře se na MSV vrací veletrh pracovních příležitostí Kariéra, jehož druhý ročník se na brněnském výstavišti uskuteční v termínu 3. až 4. října 2007 v pavilonu H. Projekt je určen především absolventům strojírenských a jiných technických oborů na středních i vysokých školách, ale i ostatním zájemcům o práci v průmyslových podnicích. Konkrétní volné pracovní pozice ve strojírenství, elektrotechnice, automobilovém průmyslu a dalších souvisejících oborech představí personalisté přibližně 50 podniků z České republiky i zahraničí.
Hledáte nové zahraniční kontakty? Zúčastněte se obchodního a investičního setkání evropských regionů Kontakt – Kontrakt 2007, které ve dnech 3. až 4. října proběhne přímo na brněnském výstavišti. Pořadatelé z Euro Info Centra při Regionální hospodářské komoře Brno očekávají účast 250 firem z 24 evropských zemí působících ve strojírenství a dalších průmyslových odvětvích. Aby si účastníci našli k jednání ty nejvhodnější partnery, v rámci registrace vyplní profil popisující firemní aktivity a nabízený či poptávaný typ spolupráce. Registrační profily budou zveřejněny v elektronickém katalogu firem, ze kterého si účastníci vyberou potenciální partnery k jednání a výsledek obdrží v podobě individuálního harmonogramu obchodních schůzek. Podmínkou zapojení do projektu Kontakt – Kontrakt 2007 je on-line registrace na této stránce v termínu do 15. září 2007 a úhrada poplatku ve výši 100 EUR na firmu. Setkání Kontakt - Kontrakt 2007 je součástí mezinárodního projektu match2succeed financovaného Evropskou komisí a spojuje v sobě výhody dvou marketingových nástrojů - matchmakingu s přesným časovým harmonogramem schůzek
a tradiční veletržní účasti. Koncepce b2fair (business to fairs) se již osvědčila na veletrzích jako Hannover Messe nebo AMB Stuttgart a její vysokou efektivitu potvrdilo více než 75% účastníků, podle kterých představuje dosažení maximálně možných výsledků s minimálními náklady a stráveným časem.
Pro firmy uvažující o vstupu na zahraniční trhy je vítanou příležitostí CzechTrade Meeting Point. Exportní veletrh se na výstavišti uskuteční 3. až 4. října jako setkání s řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade, kteří dlouhodobě hájí zájmy českých firem na devatenácti nejzajímavějších zahraničních trzích. Jednání budou probíhat formou individuálních schůzek půlhodinového formátu, na kterých manažeři českých podniků mohou své exportní záměry konzultovat se specialisty pro danou oblast.
Spolupráci strojírenských firem chce podpořit projekt Evropské unie s názvem Cluster.Net, jehož kontaktní centrum na veletrhu naleznete vedle pavilonu Morava (volná plocha D). Obrátit se sem mohou zájemci jak o kooperativní jednání, tak o konzultace problémů týkajících se spolupráce v obchodní i technologické oblasti. Tématu spojování firem formou klastrů se 4. října bude věnovat konference "Klastry jako nástroj rozvoje inovačních firem“.
Stejně jako na minulých ročnících, ani letos nebude chybět Středisko pro podporu podnikání v Business centru (pavilon E), panelové diskuse například o ekonomických vztazích mezi východní a západní Evropou nebo o zkušenostech s mýtným systémem, business dny Ruska a dalších zemích, odborné konference aj.

Zaregistrujte se a ušetřete čas i peníze!
Pokud vás nabídka letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu zaujala, můžete využít nové služby, kterou pro odborné návštěvníky připravili pořadatelé. Pokud se do 27. září on-line zaregistrujete na www.bvv.cz/msv, ušetříte 100 korun na vstupném (získáte vstupenku za 150,- místo 250,-Kč), bezplatně obdržíte Průvodce návštěvníka a v tipovací soutěži můžete vyhrát návštěvu světového technologického veletrhu Hannover Messe 2008.

Jiří Erlebach
manažer PR a reklamy

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933