Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

BVV: Průmyslové KLASTRY jako nástroj rozvoje firem


Document Actions
BVV: Průmyslové KLASTRY jako nástroj rozvoje firem
Jedním z problémů českého podnikatelského prostředí je přetrvávající izolace firem a proto se podpora z evropských fondů zaměřuje na zakládání a rozvoj klastrů. Problematikou průmyslových klastrů se proto bude zabývat také doprovodný program 49. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně ...
Komerční sdělení, ze dne: 22.09.2007

Jedním z problémů českého podnikatelského prostředí je přetrvávající izolace firem a proto se podpora z evropských fondů zaměřuje na zakládání a rozvoj klastrů. Problematikou průmyslových klastrů se proto bude zabývat také doprovodný program 49. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně (1.-5.10.2007).

Klastr je soubor regionálně propojených společností (podnikatelů) a přidružených institucí a organizací, jejichž vazby mají potenciál k upevnění a zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Zúčastněné společnosti si navzájem konkurují, ale současně jsou nuceny řešit řadu obdobných problémů (vzdělávání zaměstnanců, přístup ke stejným dodavatelům, spolupráce s výzkumnými a vývojovými kapacitami, nedostatečné zdroje na výzkum apod.). Díky spolupráci v těchto oblastech mohou řadu svých omezení překonat a získat konkurenční výhodu. Jedná se tedy o všestranně výhodné partnerství firem.

Projekt Evropské unie na podporu a posílení spolupráce mezi firmami v oblasti strojírenství má na MSV Brno 2007 stánek na volné ploše D (vedle pavilonu Morava). Odborným garantem je European Business and Innovation Centre Network z Bruselu a pořadatelem BIC Brno spol. s r.o.
„Úkolem projektu je organizovat setkání evropských firem s cílem otevřít pro ně prostor pro internacionalizaci jejich podnikání. Kromě možnosti uskutečnit na tomto stánku kooperativní jednání, zde návštěvník najde možnost konzultace jeho problémů spolupráce s firmami, a to jak v obchodní, tak v technologické oblasti,“ upřesňuje Ing. Jaroslav Chaloupka, CSc. z BIC Brno spol. s r.o.

Další částí prezentace myšlenky průmyslových klastrů na strojírenském veletrhu je odborná konference na téma: „Klastry jako nástroj rozvoje inovačních firem“, určená na podporu spojování cílů firem. Proběhne 4.10.2007 od 10 do 12 hodin ve stánku ClusterNet na volné ploše D2. Na akci je vstup pro zájemce volný.
Akce je významnou součástí mezinárodního programu EU generálního ředitelství „Podnikání“, otevírá další možnosti prohlubování obchodní spolupráce a doplňuje možnosti účasti firem na veletrhu. Tato účast směřuje k vyhledávání partnerství, vytváření nových obchodních kontaktů s podporou organizací z 12 evropských zemí pod koordinací EBN Brusel, které se podílejí na řešení projektu ClusterNet (www.ebn.be).
Program na podporu průmyslových klastrů bude pravděpodobně znamenat velký přínos pro řadu vystavovatelů i návštěvníků letošního ročníku MSV 2007. Zejména pro firmy působící v Česku i Slovensku je myšlenka „spojovat malé a střední podniky ke spolupráci a posilovat jejich postavení na mezinárodních trzích“ více než žádoucí. „Podpora strategických aliancí s cílem vzniku nových obchodních příležitostí je hlavním úkolem projektu ClusterNet. K tomu užívá podnikatelských prostředí nejsilnějších mezinárodních veletrhů, jako je právě MSV v Brně,“ dodává Ing. Chaloupka.

Projekt ClusterNet pomáhá otevřít cestu ke strategickým přeshraničním aliancím a přináší tak rozšíření podnikaní pro více malých a středních firem. Kromě poskytování možnosti účasti místním firmám v klastrech, nabízí rovněž vstup do sítě mezinárodních klastrů, jež jim přinese nové zkušenosti a zejména nová partnerství. S tím souvisí zejména osvěta formou zmiňovaných prezentací a konferencí. Důležité totiž je, aby si manažeři firem uvědomili výhody klastrů, jako jsou například možnost zlepšit výsledky společností do nich zapojených, zvýšit počet inovací, iniciovat vznik nových firem, zvýšit export, přilákat atraktivní investice, podpořit výzkumnou základnu či podpořit rozvoj kraje.

Pořadatel doprovodného programu: BIC Brno
Zdroje informací: BIC Brno, CzechInvest

Jiří Erlebach
manažer PR a reklamy

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933