Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

BVV: Premiéry a novinky na MSV a IMT 2008


Document Actions
BVV: Premiéry a novinky na MSV a IMT 2008
Jubilejní 50. ročník MSV se nazadržitelně blíží. Tak jako každý rok budou i letos firmy na veletrhu prezentovat své novinky. Bližší přehled toho, co si pro návštěvníky které firmy přichystaly, najdete zde...!
Jiří Erlebach, ze dne: 30.08.2008

Premiéry a novinky na MSV a IMT 2008
Schneider Bohemia
, spol. s r.o. (Plzeň) - www.schneider-bohemia.cz
Na veletrhu MSV 2008 představí nový Mobilní Air System (MAS) - inovativní, mobilní zařízení na výrobu stlačeného vzduchu pro řemeslné dílny. Spojuje v sobě silné stránky stacionárního kompresoru s výhodami kompresoru mobilního. Výsledkem je mobilní systémové pracovní místo, které se obejde bez rozvodu stlačeného vzduchu a které je využitelné v celém prostoru dílny i mimo ni. K sériovému vybavení patří úpravná jednotka s odlučovačem kondenzátu s filtrem pro čistý stlačený vzduch, jakož i mlhový přimazávač pro stlačený vzduch s olejem, dvě bezpečnostní rychlospojky, dvě zásuvky 230V a počitadlo provozních hodin, které zajišťují komfortní údržbu a maximální životnost.

Zajímavý je také Automatický odpařovač kondenzátu (Automatic Condensate Extractor - ACE). Kondenzát, který vzniká při stlačování vzduchu, se skládá z cca 99% vody a z cca 1% oleje a nečistot. Olejová součást je oficiálně hodnocena jako „nebezpečný odpad“ a musí být proto odborně likvidována. Likvidace prostřednictvím specializovaných firem je většinou spojena s vysokými náklady. U kompresoru MAS je kondenzát odváděn do speciální vany s filtrační vložkou. Provozní teplota téměř 120oC stačí, aby se voda z kondenzátu vypařila. Zůstanou pouze částečky nečistot a oleje, které se zachytí ve filtrační vložce. Díky tomu se již nemusí likvidovat celé litry znečištěné emulze.

Walker Pilana Magnetics, spol. s r.o. (CZ – Hulín) - www.walkermagnet.cz
Společnost připravila českou premiéru magnetického svěráku POWERFIX. Nevýhodami užívání klasických svěráků jsou zejména deformace a poškození opracovávaného dílce, způsobené upínáním do čelistí svěráku. Navíc, ne všechny strany dílce bývají přístupné. Walker nyní nabízí skvělou novinku - magnetický upínač BUX PowerFix. S upínací silou až 8000N drží PowerFix opracovávané dílce velmi pevně, a přitom bez rizika vzniku deformací. Opracovávaný dílec není upnut, ale přichycen k magnetu. Pro úhlové práce lze jednotku snadno nastavit na dva směry. Upevnění obrobku je dosaženo bez použití tlaku. Ve výsledku nedochází k žádným deformacím ani poškozením.

A není třeba polohu obrobku často měnit. Vzhledem k tomu, že magnet drží dílec pouze z jedné strany, snadno se dostanete k pěti jeho stranám, což je výhodnější, než mít přístup pouze ke třem stranám, jak je tomu v případě použití klasického svěráku. BUX PowerFix umožňuje pohodlně opracovávat ocelové dílce různých tvarů a velikostí. S tímto jedinečným způsobem upevnění je možné bez většího úsilí odjehlovat, brousit, frézovat, svařovat, řezat a vrtat. BUX PowerFix je neocenitelný pomocník pro množství aplikací při výrobě ocelových konstrukcí, při pracích v loděnicích a na úsecích údržby, a také při řezání laserem a plamenem.

AutoCont Control Systems s.r.o. (CZ - Ostrava – Pustkovec) – www.accs.cz
Společnost Mitsubishi Electric, kterou na českém trhu zastupuje společnost AutoCont Control Systems, přichází na veletrh s novinkou - CNC modul C70 na bázi řady MELSEC Q pro výrobní linky. Je určen pro nasazení v obráběcích strojích zařazovaných do nestandardních NC strojů a výrobních linek, zvláště v automobilovém průmyslu. Pro tento modul byla vyvinuta nová vysokorychlostní sběrnice a nové PLC CPU ve třech provedeních lišících se ve výkonu. Jednotku C70 je možné propojit po optické sběrnici s novými pohony řady MDS-D (200V) a DH (400V). Tyto nové pohony se vyznačují 5x rychlejší proudovou smyčkou, a dvojnásobnou rychlostí v rychlostní a polohovací smyčce. C70 najde uplatnění všude tam, kde se s výhodou využívá obrábění v ISO kódu, tzn. nejen u klasického obrábění kovů, ale i u speciálních CNC jednoúčelových strojů, kde je kladen důraz na zákaznické řešení.

Plastové Přepravní Obaly s.r.o. (CZ - Znojmo) - www.ppobaly.cz
V průběhu MSV bude společnost PPO vystavovat nový produkt EcoFold Box, který získal ocenění OBAL ROKU 2008 udělovaný obalovou asociací SYBA.

EcoFold Box je kompaktní skládací systém s vnitřní fixací, který je opatřen jednoduchým intuitivním systémem složení a rozložení. Díky konstrukci je fixace pevně přichycena k boxu a je jeho součástí i ve složeném stavu. Řešení přináší výhody v podobě úspory času při skládání boxu, kdy není třeba fixaci vyjímat a separovaně ukládat. Tím se zamezuje jejímu poškození nebo ztrátě při vyjímání a transportu v odděleném stavu. Fixace je vyrobena z netkané textilie, jejíž výhodou je maximální šetrnost k senzitivnímu povrchu ložených výrobků a snadná údržba. Fixace je upravována přesně podle požadavků zákazníka.

THIMM SCHERTLER Packaging Systems (CZ – Chotětov) – www.thimm.cz
Další novinkou v oblasti obalů, představených na MSV 2008 bude obal pro airbag řidiče, který rovněž získal ocenění v soutěži Obal roku 2008 v kategorii přepravní a technologické obaly. Tento obal pro airbag řidiče zajišťuje maximální bezpečnost při zámořské kontejnerové dopravě. Primárním úkolem bylo navrhnout obal odolný vůči případné explozi. Obal je vytvořen v závislosti na množství dílů v balení od výrobce. Dodání zkompletovaného obalu je časovou úsporou při balení. Obal je označený UN kódem. Skládá se z krabice, pozinkované konstrukce tlumící možný výbuch, vnitřních křížových fixací s proložkami a vložky z materiálu Ethafoam.

Hansa Flex spol. s r.o. (CZ – Praha) – www.hansaflex.cz
Na letošním veletrhu hodlá společnost Hansa Flex prezentovat nový trend v obslužnosti svých zákazníků, který se velmi dynamicky prosazuje v celé Evropě, s názvem Flexprex. Jedná se o nákladní automobil, který je vybaven jako pojízdná dílna a je schopen provádět servis hydrauliky v rozsahu stacionární dílny (klasické pobočky firmy Hansa Flex). Služba Flexpres, je k dispozici pro zákazníka 24 hod. denně, 7 dní v týdnu, po celé republice.

Další novinkou je systém X- COD, kterým je označen každý výrobek, který je pomocí tohoto kódu plně identifikovatelný, takže při objednávce již není potřeba dalších údajů. Tyto novinky budou prezentovány během veletrhu na volné ploše před pavilonem B, stánek č. 09

LINTECH, spol. s r.o. (CZ – Domažlice) - www.lintech.cz
Výstavní premiérou v ČR od společnosti LINTECH bude systém pro laserové svařování / navařování UnixX II, jehož hlavní výhodou laserového svařování/navařování je bezesporu jeho přesný, hluboký, rychlý a čistý svár s minimálním tepelným ovlivněním kolem svařovaného místa. Těchto výhod se nejčastěji užívá při opravách nástrojů a forem, výrobě jemné mechaniky a zpracování tenkých plechů. Uplatňuje se také při výrobě chirurgických nástrojů, v technologiích pro výrobu zubních náhrad, ale i v elektronice.

K vidění bude také laserový popisovací systém Lintech BLS-S10-20PK. Je určen k přímému a trvalému značení rovných, nerovných, zakřivených a válcových ploch dílů z různých materiálů libovolnými texty, logy a 2D kódy (Data Matrix). Technologie značení je založena na principu létajícího hrotu. Značení je prováděno hrotem z tvrdé oceli, který se uvede do pohybu buď stlačeným vzduchem, nebo elektrickým proudem. Technologie tzv. létajícího hrotu zajišťuje perfektní čitelnost popisu. Je možné popisovat plochy s různou strukturou povrchu a to i zakřiveného.

Na veletrhu nebudou k vidění jen stroje, ale především praktické ukázky pomocí těchto technologií. Návštěvníci si budou moci sami vyzkoušet ovládání laserů svařovacích a popisovacích přímo na našem stánku.

PROFIKA s.r.o. (CZ – Benátky nad Jizerou) – www.profika.cz
Co se týče obráběcích strojů, bude společnost PROFIKA vystavovat jednoduchou manipulaci s přířezy (nakládání a vykládání krátkých tyčí do CNC soustruhu HYUNDAI - KIA KIT 60G.

Českou výstavní premiérou zde bude jediný CNC mycí stroj, který za pomocí vodního řízeného paprsku dokáže odjehlit a vyčistit a umýt velmi složité obrobky. Tento stroj pracuje s tlakem kapaliny až 500BAR.

Návštěvnicky atraktivní bude nepochybně i vystavený funkční prototyp jediného českého 6-válcového motocyklového motoru, o neuvěřitelném obsahu 2500ccm. Jedná se o motor vyrobený a zkonstruovaný v ČR.

Valk Welding CZ s.r.o. (CZ - Ostrava - Moravska Ostrava) - www.valkwelding.com
V pavilónu G2 na expozici společnosti Valk Welding CZ bude nově předveden svařovací robot TAWERS WGH pro svařování vysokými proudy. Opírajíc se o úspěch svařovacího robotu TAWERS, Panasonic představil na přehlídce Japan International Welding Show 2008 v Japonsku svařovací robot TAWERS WGH pro svařování vysokými proudy (450Amp/100% ID). Tentokrát si ho budou moci prohlédnout právě návštěvníci MSV v Brně. TAWERS WGH je vybaven 450A svařovacím zdrojem a lze ho kombinovat se softwarovým vybavením Thick Plate. Tento softwarový balík pro controller robota umožňuje zejména jednoduché programování vyhledávacích sekvencí pomocí dotykového (touch) sensoru a také přináší výrazné zjednodušení při programování vícevrstvých svárů.

Prezentaci doplní dvouhořákový TAWERS Twin Torch. Tento nový podavač drátu připojený k novému TAWERS WGH umožňuje, aby jeden takovýto podavač přiváděl dva různé druhy drátů a/nebo průměrů do jednoho hořáku. Koncept Twin wire s 1 podavačem, 1 kabelovým svazkem a 1 hořákem byl speciálně vyvinut na přání Valk Welding.

SYSTEMOTRONIC, s.r.o. (CZ – Brno) – www.systemotronic.cz
Safety Eye je první 3D bezpečnostní kamerový systém, který vyvinula společnost PILZ ve spolupráci s automobilkou DaimlerChrysler. Zařízení zajišťuje ve 3D formátu bezpečnost strojů a zařízení a zejména bezpečnost obsluhy. Tento velmi úspěšný patentovaný produkt společnosti PILZ byl poprvé prezentován veřejnosti na celosvětově prestižním veletrhu v Norimberku a byla mu udělena 1. cena „Automation Award“. Výrobek je připraven pro dodávky na český trh a má veškeré certifikace z německých zkušeben.

Safety Eye nejen že dokáže monitorovat daný prostor, ale také je schopno na podněty v tomto prostoru reagovat. Prostor lze rozdělit do jednotlivých zón, ke kterým se definuje v softwarovém prostředí daná reakce systému. Například okolo robotizovaného pracoviště ve vzdálenosti 1 metr vytvoříme zónu a pokud člověk či jiný předmět vkročí do této zóny, tak stroj například začne pracovat pomaleji. Jak jednotlivé zóny, tak příslušné reakce systému si definuje sám uživatel.

Další z mnoha aplikací, kde je použito Safety Eye je například muzeum v Mnichově.

Safety Eye bude poprvé představen v ČR na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně společností SYSTEMOTRONIC, s.r.o. (v hale C), která je oficiálním zastoupením společnosti PILZ GmbH.

AXIOM TECH s.r.o. (CZ – Zlín) - www.axiomtech.cz
Společnost AXIOM TECH, partner společnosti Siemens PLM Software, připravil pro letošní strojírenský veletrh předvedení patentované Synchronní technologie pro digitální vývoj výrobku. Tato technologie pomáhá při zrychlování inovací a umožňuje modelovat nezávisle na předchozí historii, což umožňuje uživateli až 100x rychlejší způsob konstrukce. Současně je prvním CAD řešením, které zároveň synchronizuje geometrii a pravidla prostřednictvím nového systému pro podporu rozhodování. Tím urychluje inovace ve čtyřech klíčových oblastech: rychlé zachycení myšlenky, rychlé konstrukční změny, zlepšení využitelnosti dat nezávislých na CAD systému a nové možnosti uživatelů (zjednodušují složitost 3D návrhu na úroveň 2D).

MAKINO s.r.o. (SK – Bratislava) – www.makino.sk
Premiéru na stánku společnosti MAKINO si odbude obráběcí stroj Makino DUO 43 - nová generace EDM elektroerozivního obrábění drátem. Nový model umožňuje maximalizovat velikost opracovávané součástky a minimalizuje potřebný podlahový prostor pro obrábění. Nabízí základní dvojité črty v celku, což přináší výhody jako rozšířený oblouk a přesnost rovnosti, větší rychlost obrábění, zvýšenou energickou životnost, redukovaný podlahový prostor a zlepšenou jednoduchost provozu. DUO 43 je vybaveno novou strojírenskou technologií pro dvoufázové obrábění (DUO Tec). Výsledkem je, že rychlost řezání dosahuje až 50-ti% nárůst rychlosti v porovnání se současnou technologií – bez ztrátové přesnosti. Rychlost v jednofázovém obrábění byla též zvýšena nově vyvinutou technologií Topas Plus H.E.A.T.

Pimpel s.r.o. (CZ – Opava) – www.pimpel.cz
Na veletrhu MSV2008 bude společnost Pimpel představovat novou verzi CAM systému ESPRIT – ESPRIT 2009. ESPRIT je účinný CAM systém s využitím v široké oblasti průmyslové výroby. Dráha nástroje je přenesena na základní model bez obtížného ručního rozpoznávání. Vazby na nejmodernější CAD, PDM a ERP systémy dovolí optimální integraci do existujících IT programů. Je proto ideální pro vedení výroby, speciální výrobu, nástrojařinu a tvorbu forem. V této nové verzi se zásadně mění práce ve formařských operacích a to jak ve 3 osách, tak 5 osách. Implementace nových technologií v kontinuálním obrábění je zásadní při výrobě forem, zápustek, prototypů a podobných aplikací. Veškeré změny využívají nové technologie vyvinuté sesterskou společností.

NÁSTROJE CZ, s.r.o. (CZ – Kyjov) – www.nastrojecz.cz
V expozici společnosti NÁSTROJE CZ bude k vidění hned několik novinek. Tou první je oboustranný vrták CZ007 určený pro vrtání tenkostěnných materiálů (např. plechů), vhodný pro použití v ručních el.vrtačkách. Vyznačuje se dlouhou životností díky geometrii CZ007, lehce vniká do materiálu, drží místo, kde je třeba vyvrtat, a vrtá přesný kruhovitý otvor.

Novinkou je také upínač CZMK sloužící pro upnutí spirálových vrtáků, ale i ostatních nástrojů s válcovou stopkou, který se bude ucházet o Zlatou medaili MSV 2008. Jeho výhodou je vysoká variabilita použití, neboť pomocí upínače CZMK lze sestavit vrták s Morse kuželovou stopkou podle vlastních požadavků. Sortiment spirálových vrtáků je větší než vrtáků s Morse kuželovou stopkou a jsou podstatně lacinější. Upínač tak umožní využití současných vrtáků na skladě bez nutnosti nákupu vrtáků s kuželovou stopkou.

Představeny budou také nové brusky na vrtáky BV13 (2,0 - 13,0mm) a BV26 (12,0 - 26,0mm). Slouží k opětovnému preciznímu nabroušení špice vrtáků po té, co se otupily, včetně podbroušení dle DIN1412 typ C. Brousí vrtáky z materiálů HSS, HSSCo i tvrdokovu. Tyto brusky prodlužují životnost vrtáků a tím šetří náklady. Brusky se od sebe liší rozsahem broušených vrtáků.

Sortiment novinek doplní kombinovaná sada vrtáků CZ002 a závitníků. Jedná se o praktickou sadu vrtáků (CZ002 2,5+3,3+4,2++5,0+6,8+8,5+10,2 mm) a závitníků (DIN371M3-M10+DIN376 M12).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933