Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

BVV: Nový zákon urychlí přípravu staveb


Document Actions
BVV: Nový zákon urychlí přípravu staveb
Hned s příchodem nového roku se výrazně změní pravidla pro všechny stavebníky. Začne totiž platit nový, tolik očekávaný stavební zákon. Od jeho přijetí sice uplynulo již několik měsíců a na Stavebních veletrzích v Brně se o něm již hovořilo. Dá se však očekávat, že příští rok bude ve znamení konkrétních dopadů nové legislativní normy.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.01.2007

Hned s příchodem nového roku se výrazně změní pravidla pro všechny stavebníky. Začne totiž platit nový, tolik očekávaný stavební zákon. Od jeho přijetí sice uplynulo již několik měsíců a na Stavebních veletrzích v Brně se o něm již hovořilo. Dá se však očekávat, že příští rok bude ve znamení konkrétních dopadů nové legislativní normy.

Hlavním cílem nového stavebního zákona je zjednodušit a zrychlit především povolování staveb. V praxi by tedy mělo být jednodušší postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt. Několik profesních sdružení, včetně České komory architektů, vyslovilo s některými ustanoveními nového zákona nesouhlas. Očekávají totiž, že u větších staveb nastane situace přesně opačná.

Stavebníci jsou vesměs optimisté
Svaz podnikatelů ve stavebnictví přijetí stavebního zákona přesto vítá. „Zákon je ve prospěch výstavby. Odstraňuje bariéry, které stavění zdržovaly," myslí si generální ředitel tohoto svazu Miloslav Mašek. Dodal, že například námitky ke stavbě se budou projednávat v přípravné fázi, vydání stavebního povolení by se tak jimi již nemělo zdržovat. Rychlejší výstavbě pomůžou i autorizovaní inspektoři, kteří budou vedle stavebních úřadů moci povolovat stavby.

Příprava delší než realizace
Mašek za hlavní přínos nové normy považuje snížení administrativy. „V současné době trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle než samotná realizace,“ připomíná. Některé stavby, například rodinné domky do 150 metrů čtverečních a tří nadzemních podlaží, bude možné stavět jen na základě ohlášení. Pokud úřad nevyzve investora do 30 dnů k doložení dalších dokladů, může začít stavět. Odpadne tak složité vyřizování stavebního povolení. Ohlášení stavby ale neznamená, že je pro investora vše skončeno. „I nadále je například nutné stavebnímu úřadu poskytnout dokumentaci ke stavbě, zajistit odborné vedení stavby a ohlásit stavbu sousedům,“ dodal zástupce Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Nová úprava vyvlastění
Se stavebním zákonem úzce souvisí i novela zákona o vyvlastnění, která dává státu do rukou nástroj na urychlení výstavby silnic, dálnic a železnic. V takzvaném veřejném zájmu bude moci sáhnout k vyvlastnění. Majitelé pozemků by ovšem měli dostat patřičnou náhradu. Odškodnění může být buď finanční podle ceny v místě obvyklé na základě znaleckého posudku nebo nově formou hmotné náhrady, jako je například nový pozemek. Veřejný zájem na vyvlastnění musí být prokázán ve vyvlastňovacím řízení. „Je určitě dobře, když budou platit přesná pravidla mezi státem a majiteli dotčených pozemků," uvedl generální ředitel Skanska CZ Zdeněk Burda.

Chystá se novela
Stavební zákon ještě ani nezačal platit a už se chystá jeho novela. Ta má ponechat stavební řízení pro stavby podléhajících integrovanému povolení i nadále obecním stavebním úřadům.
Schválená norma totiž počítá se vznikem speciálních stavebních úřadů pro tento typ staveb. Podle poslanců, kteří opravnou novelu připravili, zřízení zvláštních úřadů pro vydávání integrovaného stavebního povolení úřední proces neurychlí a pouze zatíží krajské úřady, které nemají s vydáváním stavebních povolení zkušenosti. Nový režim by navíc roztříštil stavební řízení u velkých provozů, které budou na některé části stavby potřebovat integrované povolení a na jiné nikoliv.

David Pokorný
manažer PR a reklamy Stavební veletrhy Brno
 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933