Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Brněnský REMET chrání izolovaný vodič HVI (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.04.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Brněnský REMET chrání izolovaný vodič HVI


Brněnský REMET chrání izolovaný vodič HVI
Pokud chcete ochránit objekt před bleskem a neznáte přesné složení konstrukce budovy a trasy inženýrských sítí, nemůžete odpovědně stanovit bezpečné vzdálenosti od svodů. Možným řešením je použití izolovaných vn vodičů. Podívejte se na reportáž o instalaci izolovaného vodiče HVI od společnosti DEHN + SÖHNE na budově brněnské společnosti REMET.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.04.2016



Jak je řešen hromosvod na střeše administrativních  budov jednoho z největších zpracovatelů kovů v Brně?





Přepis mluveného slova:

Vít Rotrekl:

Jsme na budově REMETu na Vídeňské v Brně. Z důvodů různých technických komplikací se tu provádí hromosvod izolovanými vodiči HVI.

Proč se instaluje nový hromosvod, když už na budově nějaký byl?
Vít Rotrekl:

Stará instalace byla provedena pravděpodobně podle staré normy 341390, ovšem já jsem na té střeše nebyl, když tam ta instalace byla, ale troufám si tvrdit, že i tak nebyla v souladu s normou a se všemi parametry, které by měla mít.

A co na tuto instalaci říká Jan Hájek, zástupce výrobce vodičů HVI?
Jan Hájek:

Tato aplikace ukazuje výhodu použití izolovaných hromosvodů pro případ, že je třeba chránit před bleskem stávající objekt. Na této aplikaci ukazuje duo bratrů Rotreklových, jak má vypadat správný návrh a hlavně správná realizace za pomoci vodičů HVI light a HVI.

Kdo konkrétně se svým jménem podepisuje pod tento exponovaný projekt ochrany před bleskem?
Vít Rotrekl:

Návrh celého hromosvodu provedl Lukáš Rotrekl.

Toho jsme se zeptali, jaké bylo zadání a proč zvolil právě toto řešení.
Lukáš Rotrekl:
V rámci revitalizace budovy bylo potřeba udělat nový hromosvod, ideálně v souladu s platnými normami a nejlépe i tak, aby se nesahalo do stávajícího uzemnění, které je ve vyhovujícím stavu. S ohledem na toto a s ohledem na to, že máme starou budovu, ke které není dochovaná žádná pořádná dokumentace, nevíme, kde se nachází vnitřní rozvody, kde se nachází konstrukční vodivé části. Nejjednodušší způsob, jak docílit elektrické izolace hromosvodu, bylo použití vodičů HVI. Nemusíme kontrolovat dostatečnou vzdálenost instalovaných částí  od právě těch zmíněných vnitřních vodivých částí.

A nakonec! Jak náročná byla montáž  technologie HVI?

Vít Rotrekl:
Ono to není ani nijak extra pracné, spíš je to složité v tom, že člověk musí znát montážní postupy, musí znát montážní návody, když je nezná, musí je mít k dispozici, protože na to jsou kladeny od výrobce nároky, jak to musí být udělané, aby to fungovalo a splňovalo parametry co výrobce řekl.

Takže si myslíš, že bys to mohl i nějak zkazit, pokazit?

Vít Rotrekl:
Tak pochopitelně, že se to dá zmršit, zkazit a stane se to nefunkčním systémem za hromadu peněz.


Závěr:

Pokud chcete mít ochranu před bleskem skutečně jako ochranu, nikoliv pouze pro razítko, obracejte se na odborníky, kteří za své dílo ručí!



O značce DEHN+SÖHNE
V průběhu 100leté existence vyvinul DEHN tři oblasti výroby: vnější ochrana před bleskem, ochrana před přepětím a ochranné pracovní pomůcky. Více než 900 zaměstnanců se podílí na zvyšování technické úrovně, počínaje první generací svodičů přepětí z roku 1957. V průběhu dalších desetiletí DEHN stihnul vyvinout výrobky a ochranné systémy splňující nejvyšší požadavky neustále citlivější elektrotechniky a elektroniky. Okolo 3.500 výrobků určených pro ochranu před bleskem a přepětím se dnes vyvíjí a vyrábí v Neumarktu. Mnohé z nich významným způsobem ovlivnily mezinárodní standardy, a tím potvrdily elitní postavení DEHN+SÖHNE ve světové špičce.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.