Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Vstupní instruktáž BOZP a elektrická bezpečnost. (2.)


Document Actions
bozp.jpg
Dokončení. Příklad vstupní instruktáže bezpečnosti práce. Práva a povinnosti zaměstnanců. Co je zaměstnanec povinen? Konkrétnější zásady bezpečnosti práce a bezpečného chování při práci a na pracovišti.
František Zoul, ze dne: 17.09.2003
reklama
Řídit se návody k obsluze a údržbě elektrických spotřebičů a zařízení, čistit je jen, jsou-li odpojeny od el. sítě.
Neprovádět žádné práce na el. zařízeních pokud k tomu nemáte předepsanou kvalifikaci, přísně se omezit pouze na obsluhu strojů, přístrojů a zařízení k jejichž obsluze máte oprávnění nebo poučení. Nesnímat kryty a samovolně zasahovat do živých částí, při poruše okamžitě stroj nebo zařízení vypnout a závadu oznámit vedoucímu zaměstnanci.

Pamatujte, že s elektrickým proudem mohou jen odborníci !!!

Lidské tělo nemůže být beztrestně vodičem elektrického proudu !!!

ČSN 34 3108 Bezpečnostní předpisy o zacházení s elektrickými zařízeními osobami bez elektrotechnické kvalifikace.

Obecná vstupní instruktáž bezpečnosti práce zpracovaná písemnou formou je velmi dobrou pomůckou jako součást školení zaměstnanců při nástupu do práce a proto je dále uveden příklad takové instruktáže.

Níže uvedená vstupní instruktáž BOZP je jenom příkladem. Její rozsah a obsah si může každý zaměstnavatel stanovit sám. Musí však pamatovat na to, že celkový rozsah a obsah školení musí odpovídat ustanovení zákoníku práce, tzn. že zaměstnanec musí být seznámen se všemi právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které musí při své práci dodržovat.

Vstupní instruktáž bezpečnosti práce
(příklad)

Věříme, že se vám mezi námi bude líbit a že budete spokojeni.
Mnoho však bude záležet na vás. Proto bychom vám rádi dali několik přátelských rad a připomínek k práci a upozornili na nejzákladnější pravidla bezpečného chování.
Někteří z vás budou zařazeni k pracím, které ještě nedělali, pro které nemají odbornou průpravu. Vy, kteří jste podobnou nebo stejnou práci již vykonávali třeba jinde, nepodceňujte naše připomínky. Chtěli bychom Vám v paměti osvěžit získané zkušenosti.

Při nástupu na pracoviště neberte na lehkou váhu instruktáž mistra nebo jiného vedoucího. Má za sebou cenné zkušenosti získané mnohaletou praxí. Chce vám usnadnit vstup na pracoviště, abyste se vyvarovali chyb v pracovním postupu a nesprávného jednání, které má obvykle za následek nehody a pracovní úrazy.

Seznamte se pečlivě s pracovištěm, s rozmístěním strojního zařízení a s organizací práce. Nechoďte na „návštěvy“ na cizí pracoviště. Snadno by mohlo dojít ke zranění.

Práva a povinnosti zaměstnanců (§ 135 ZP):
Zaměstnanci mají právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, na informace o rizicích jejich práce a na informace o opatřeních na ochranu před jejich působením.
Zaměstnanci jsou oprávněni odmítnout výkon práce, o níž mají důvodně za to, že bezprostředně a závažným způsobem ohrožuje jejich život nebo zdraví, popř. život nebo zdraví jiných osob. Takové odmítnutí nelze posuzovat jako nesplnění povinnosti zaměstnance.
Zaměstnanci mají právo a povinnost podílet se na vytváření zdravého a bezpečného pracovního prostředí, a to zejména uplatňováním stanovených a zaměstnavatelem přijatých opatření a svou účastí na řešení otázek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.
Každý zaměstnanec je povinen dbát podle svých možností o svou vlastní bezpečnost, o své zdraví i o bezpečnost a zdraví osob, kterých se bezprostředně dotýká jeho jednání, případně opomenutí při práci. Znalost předpisů a požadavků zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci je nedílnou a trvalou součástí kvalifikačních předpokladů zaměstnance.

Zaměstnanec je zejména povinen:
účastnit se školení zajišťovaných zaměstnavatelem v zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a podrobit se ověření jejich znalostí, podrobit se lékařským prohlídkám očkování, vyšetření a diagnostickým zkouškám stanovenými zvláštními právními předpisy, dodržovat právní a ostatní předpisy a pokyny zaměstnavatele k zajištění bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci, s nimiž byl řádně seznámen a řídit se zásadami bezpečného chování na pracovišti a informacemi zaměstnavatele, dodržovat při práci stanovené pracovní postupy, používat stanovené pracovní prostředky, dopravní prostředky, osobní ochranné pracovní prostředky a ochranná zařízení a tato svévolně neměnit a nevyřazovat z provozu, nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště zaměstnavatele a nekouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci, oznamovat svému nadřízenému nedostatky a závady na pracovišti, které by mohly ohrozit bezpečnost a ochranu zdraví při práci a podle svých možností se účastnit na jejich odstraňování, bezodkladně oznamovat svému nadřízenému svůj pracovní úraz, pokud mu to jeho zdravotní stav dovolí a pracovní úraz jiné osoby, jehož byl svědkem a spolupracovat při vyšetřování jeho příčin, podrobit se na pokyn příslušného vedoucího zaměstnance stanoveného v pracovním řádu zjištění, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Uvedená ustanovení se vztahují přiměřeně na osoby, které se s vědomím zaměstnavatele zdržují na jeho pracovištích.

Konkrétnější zásady bezpečnosti práce a bezpečného chování při práci a na pracovišti:
Po nastoupení do zaměstnání ještě před započetím práce požadovat od svého vedoucího poučení o bezpečnosti práce a ochraně zdraví podle rizik na pracovišti a technologie vykonávané práce, totéž požadovat při převedení na jinou práci nebo při změně technologie.
Osobní ochranné pracovní prostředky udržovat v čistotě a funkčním stavu. tyto prostředky jsou majetkem zaměstnavatele. Při jejich ztrátě nebo zničení v důsledku nešetrného zacházení může požadovat finanční náhradu (např. ochranné rukavice, brýle při manipulaci s prostředky na dezinfekci a čištění).
Jakékoliv poranění správně ošetřit a oznámit ihned nejblíže nadřízenému vedoucímu zaměstnanci nebo zaměstnavateli, který uskuteční zápis do knihy úrazů.
Ihned oznámit zaměstnavateli vznik pracovního úrazu a poskytnout potřebnou součinnost při jeho vyšetřování a případném odškodňování, ihned oznámit zaměstnavateli vznik pracovního úrazu spoluzaměstnance, pokud to spoluzaměstnanec nemůže učinit sám.
Při zjištění, že na pracovišti se nachází osoba pod vlivem alkoholu, oznámit tuto skutečnost vedoucímu zaměstnanci nebo zaměstnavateli.

Dodržovat zásady bezpečné manipulace s materiálem, zejména stanovené hmotnostní limity pro zvedání a přenášení břemen. Seznamte se se směrnicí zaměstnavatele pro zakázané práce ženám a ženám do devátého měsíce po porodu a zakázané práce mladistvým.
Po dobu práce s látkami škodlivými zdraví (např. SAVO, FIXINELA atp.) nejíst, nepít a nekouřit. Škodlivé látky ukládat na určené místo a uchovávat jen v originálních obalech. Při práci s nimi používat ochranné rukavice a brýle nebo štítek.
Nevystupovat na stoly, židle a jiné vratké předměty. Pro práce ve výšce se mohou používat jen prostředky určené k těmto pracím (žebříky, schůdky atp.).

Nepodceňujte nebezpečí pádu z výšky nebo do volné hloubky, nepozornost má mnohdy cenu života !!!

Odcházet z pracoviště jen s vědomím vedoucího zaměstnance podle vnitřních pravidel zaměstnavatele. Po příchodu na cizí pracoviště se musíte ohlásit u vedoucího zaměstnance nebo zaměstnavatele.
Při pracích na pracovištích u klientů dbejte na to, abyste při své práci neohrozili život nebo zdraví jejich zaměstnanců nebo návštěvníků nebo obyvatelů.

Věříme, že Vám tato instruktáž bude prospěšná, že Vám pomůže překonat nesnáze při Vašem zapracování a že se budete ve vlastním zájmu chránit před poškozením zdraví.

Autor: Václav Brabec

Ing. František Zoul, revizní technik elektrických zařízení.
Brno 9.9.2003 a tvůrce jedinečných stránek o brněnském podzemí.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933