Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bohaté mrakodrapy Dubaje v kontrastu s chudými nádeníky (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bohaté mrakodrapy Dubaje v kontrastu s chudými nádeníky


Bohaté mrakodrapy Dubaje v kontrastu s chudými nádeníky
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Miroslav Minařík, ze dne: 15.04.2010


Díky KOPOSu Kolín, který má v Dubaji svou pobočku (článek uveřejněný zde), jsme se podívali za velkoobchodníky, do výroby rozvaděčů a také na staveniště.

Naším průvodcem byl samozřejmě Zdeněk Slováček (Kopos Dubai), ale na samotném staveništi bylo již lidí více. Hlavní inženýr (elektrikář) z Jordánu, mistr stavby (elektrikář) z Egypta, montážníci Bangladéž, Indie, Barma.

Našim pohledem nám nebylo moc jasné, jakým způsobem může takový mezinárodní tým pracovat efektivně. Pro pochopení je však nutné znát více vstupních informací. Zapomeňme na naše česká vzdělání, kdy jsme připravovaní k výsadku na pustý ostrov. Místo, kde se musíme spolehnout sami na sebe.

Jsme ve zcela jiném světě. Ani v Rusku, Německu, Americe. Arabský svět jsou zcela jiné noty. Funkční noty! Odborník, který chce pracovat, musí absolvovat přezkoušení z elektrotechnických předpisů dle British Standard. Odborníkem na stavbě byli především dva lidé, vedoucí stavby a mistr. Dělníci byli různého vzdělání a kvalifikace.

Vzhledem k velmi silné nabídce pracovní síly jsou všechna zdejší staveniště plná podobných týmů. Na některých stavbách se pracuje nonstop a práce kupodivu ubíhá rychle. Prošli jsme několik pater mrakodrapu, kde se instalovaly kabelové žlaby KOPOS. Pozorně jsem sledoval zručnost montérů. Pokud bych měl dát srovnání, pak je situace úplně stejná jako v případě učňů druhé ročníku učiliště s mistrem na montáži. Možná jen věk je trochu výš, ovšem to fyzicky neodhadnete.

V kapse jsem měl připraveno pár zmuchlaných jednodolarovek jako odměnu za odpověď. Stavbou jsme procházeli jako bílí sáhibové, za stálého zdravení "good morning sir". Průměrné měsíční výdělky obyčejného pracovníka jsou kolem 12-15.000,-Kč. Pokud si představíme vzdálenost od domova, místní klima a podmínky ubytování, tak je to takové malé vyhnanství. Pro ty mladé lidi taková montáž byla jedinečnou příležitostí vydělat peníze, podívat se do světa a naučit se alespoň trochu nějakou řeč.

A jak je možné dosáhnout spolehlivé instalace?
Podobně jako u nás i zde si mistr najde schopnější, rozdělí je a každému přidá ty méně schopné. Mistr sám pak kontroluje satelitní pracovní místa.

Pořádek na staveništi.
British standard je podstatně benevolentnější, než naše EN, ale na českých staveništích máme větší pořádek.

Bezpečnost
O tom, že zde není žádná otrokářská společnost, víme, k dělníkům se všichni chovají vlídně. Občas je problém nalézt společnou řeč (tedy pro mne jakou jinou než EN, DE, RUS?) Dělníci mají předepsány bezpečnostní oblečení a pracovní pomůcky. Na každém staveništi naleznete odpočívárnu se zásobárnou vody. Dělníky na staveniště a zpět vozí TATAbus přímo z ubytovny.

Výdělek
Pro nás katastrofální, nemyslitelný. Pro dělníky jedna z možností, kterou sami chtěli. Pro zaměstnavatele výhodnější deset mladých nádeníků (dvacet rukou) než jeden kvalifikovaný řemeslník.

Kvalita práce?
Viděli jsme inspekci rozvaděčů. Podobně do detailu se přebírá i staveniště. Tedy možná se provádí některé práce ne tak zručně, jak bychom si představovali, ale ve výsledku to zástupce bohatého investora AL Jazeera Investments převzal.

Inu jiný svět ...

 

Komentovaný videospot z dubajského prostředí sledujte zde ...

Více článků o KOPOSu Kolín zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.