Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Bohaté mrakodrapy Dubaje v kontrastu s chudými nádeníky


Document Actions
Bohaté mrakodrapy Dubaje v kontrastu s chudými nádeníky
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Miroslav Minařík, ze dne: 15.04.2010


Díky KOPOSu Kolín, který má v Dubaji svou pobočku (článek uveřejněný zde), jsme se podívali za velkoobchodníky, do výroby rozvaděčů a také na staveniště.

Naším průvodcem byl samozřejmě Zdeněk Slováček (Kopos Dubai), ale na samotném staveništi bylo již lidí více. Hlavní inženýr (elektrikář) z Jordánu, mistr stavby (elektrikář) z Egypta, montážníci Bangladéž, Indie, Barma.

Našim pohledem nám nebylo moc jasné, jakým způsobem může takový mezinárodní tým pracovat efektivně. Pro pochopení je však nutné znát více vstupních informací. Zapomeňme na naše česká vzdělání, kdy jsme připravovaní k výsadku na pustý ostrov. Místo, kde se musíme spolehnout sami na sebe.

Jsme ve zcela jiném světě. Ani v Rusku, Německu, Americe. Arabský svět jsou zcela jiné noty. Funkční noty! Odborník, který chce pracovat, musí absolvovat přezkoušení z elektrotechnických předpisů dle British Standard. Odborníkem na stavbě byli především dva lidé, vedoucí stavby a mistr. Dělníci byli různého vzdělání a kvalifikace.

Vzhledem k velmi silné nabídce pracovní síly jsou všechna zdejší staveniště plná podobných týmů. Na některých stavbách se pracuje nonstop a práce kupodivu ubíhá rychle. Prošli jsme několik pater mrakodrapu, kde se instalovaly kabelové žlaby KOPOS. Pozorně jsem sledoval zručnost montérů. Pokud bych měl dát srovnání, pak je situace úplně stejná jako v případě učňů druhé ročníku učiliště s mistrem na montáži. Možná jen věk je trochu výš, ovšem to fyzicky neodhadnete.

V kapse jsem měl připraveno pár zmuchlaných jednodolarovek jako odměnu za odpověď. Stavbou jsme procházeli jako bílí sáhibové, za stálého zdravení "good morning sir". Průměrné měsíční výdělky obyčejného pracovníka jsou kolem 12-15.000,-Kč. Pokud si představíme vzdálenost od domova, místní klima a podmínky ubytování, tak je to takové malé vyhnanství. Pro ty mladé lidi taková montáž byla jedinečnou příležitostí vydělat peníze, podívat se do světa a naučit se alespoň trochu nějakou řeč.

A jak je možné dosáhnout spolehlivé instalace?
Podobně jako u nás i zde si mistr najde schopnější, rozdělí je a každému přidá ty méně schopné. Mistr sám pak kontroluje satelitní pracovní místa.

Pořádek na staveništi.
British standard je podstatně benevolentnější, než naše EN, ale na českých staveništích máme větší pořádek.

Bezpečnost
O tom, že zde není žádná otrokářská společnost, víme, k dělníkům se všichni chovají vlídně. Občas je problém nalézt společnou řeč (tedy pro mne jakou jinou než EN, DE, RUS?) Dělníci mají předepsány bezpečnostní oblečení a pracovní pomůcky. Na každém staveništi naleznete odpočívárnu se zásobárnou vody. Dělníky na staveniště a zpět vozí TATAbus přímo z ubytovny.

Výdělek
Pro nás katastrofální, nemyslitelný. Pro dělníky jedna z možností, kterou sami chtěli. Pro zaměstnavatele výhodnější deset mladých nádeníků (dvacet rukou) než jeden kvalifikovaný řemeslník.

Kvalita práce?
Viděli jsme inspekci rozvaděčů. Podobně do detailu se přebírá i staveniště. Tedy možná se provádí některé práce ne tak zručně, jak bychom si představovali, ale ve výsledku to zástupce bohatého investora AL Jazeera Investments převzal.

Inu jiný svět ...

 

Komentovaný videospot z dubajského prostředí sledujte zde ...

Více článků o KOPOSu Kolín zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933