Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BLACKOUT #10: Co dělat po obnově dodávek elektřiny? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.01.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BLACKOUT #10: Co dělat po obnově dodávek elektřiny?


Dodávky elektřiny jsou opět obnoveny - co teď? Obnovu dodávky využijte prioritně pro elektrické spotřebiče nezbytné pro řešení okamžitých nutných potřeb a získávání informací - například dobití baterií mobilů, svítidel či načerpání zásob vody. Do stabilizace situace naopak nezapínejte energeticky náročné spotřebiče typu pračka či myčka, které nejsou nezbytné pro vaše okamžité potřeby. Další tipy se dozvíte v posledním díle seriálu BLACKOUT.
Autorský článek, ze dne: 7.01.2016



Obnovenou dodávku elektrické energie využijte prioritně k nejnutnějším účelům. Uvědomte o obnově dodávky i vaše sousedy. V některých případech může jít pouze o krátkodobou obnovu dodávky v omezeném rozsahu, která bude střídavě zapínána a vypínána pro jednotlivé postižené oblasti. Do stabilizace situace nezapínejte energeticky náročné spotřebiče typu pračka, sušička, žehlička, myčka atd., které nejsou nezbytné pro vaše okamžité potřeby.

Obnovu dodávky využijte prioritně pro elektrické spotřebiče nezbytné pro řešení okamžitých nutných potřeb a získávání informací (dobití baterií mobilů, svítidel, rádií, načerpání zásob vody, nezbytné osvětlení pro činnosti, které nelze odložit).

Po obnově dodávek el. energie vždy překontrolujte nastavení všech elektronických zařízení, zejména nastavení bezpečnostních systémů, ovládacích prvků vytápění apod. Plynové spotřebiče (kotel, sporák) používejte až po návštěvě specialisty z plynárenské společnosti.

Státní zdravotní úřad doporučuje zlikvidovat chlazené nebo mražené potraviny, které byly ponechány nad teplotou 6°C déle než 4 hodiny a jestliže mražené potraviny roztály a byly tak ponechány déle než 2 hodiny. Také zlikvidujte potraviny, které mají neobvyklou barvu, strukturu nebo zapáchají. Vždy platí, že pokud si nejste jisti, potraviny raději vyhoďte. V případě, že znehodnocené potraviny znečistily lednici či mrazák, tak tyto prostory důkladně dezinfikujte.

Výpadek proudu se může v krátké době znovu opakovat, proto po obnově dodávek vždy co nejdříve doplňte své pohotovostní zásoby.

Tento článek vyšel také v časopise Elektrotechnika v praxi.


Jak vypadá cvičný blackout v Dukovanech? Sledujte tento videoklip:


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.