Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Bezpečnost při měření


Document Actions
Článek
Při měření v elektrickém rozvodu a všude tam, kde může být napětí vyšší, než je dovolené dotykové napětí, musíme pracovat velmi opatrně a dodržovat bezpečnostní předpisy, aby nedošlo k úrazu elektrickým prou­dem. Jde o práci pod napětím, a proto mohou tato měření provádět jen osoby s odbornou kvalifikací, znalé pracovních a provozních předpisů.
Autorský článek, ze dne: 11.05.2016
reklama


Velká část měření se vztahuje na zjištění elektrických veličin za chodu spotřebiče. Aby se daly měřicí přístroje zapojit, musí se na vhodném místě vypnout proud. Není-li vypínač od spotřebiče tak daleko, aby úbytky v přívodu měly vliv na měření, mohou se měřicí přístroje zapojit ihned za vypínač. Toto zapojení je snazší než rozpojování svorek u spotřebiče. Musíme-li vypnout přívod na vzdáleném místě, zajistíme příslušný vypínač a vypnuté místo označíme výstražnou tabulkou, „Nezapínat — pracuje se“. Při vzdáleném vypínači, není-li v blízkosti spotřebiče vhodná rozpojovací krabice, musí se rozpojení dělat ve svorkovnici spotřebiče. Přitom vložíme před měřicí přístroje směrem do sítě ochranný vypínač, kterým se zapojí měřený obvod až po zapnutí vzdáleného vypínače. Toto uspořádání nám usnadňuje mě­ření, neboť nedáváme rozkazy k zapnutí na vzdálené místo, a hlavně vyho­vuje bezpečnostním předpisům, podle nichž se musí dát každé pracoviště, v tomto případě místo měření, co nejrychleji vypnout.

Při měření v kabelových rozvodech, pokud mají kabely kovové pláště, a tam, kde jsou instalovány kondenzátory pro zlepšení účiníku, nezapome­neme vybít kapacitní proud.

Při měření v mokrém prostředí je zapotřebí zvýšené opatrnosti a ne­obejdeme se bez ochranných pomůcek, jako jsou izolační rukavice, pod­ložky apod. Před použitím pomůcek se přesvědčíme, že jsou v dobrém, izolačně vyzkoušeném stavu.

Ve venkovních sítích měříme v rozpojovacích skříních. Také zde vypne­me síť, i když přerušíme dodávku proudu. Měření na sloupech by bylo krajně nebezpečné. Rovněž tak je nebezpečné rozpojovat zemnič nulovacího vodiče za provozu sítě, také zde je třeba použít ochranných pomůcek, rukavic apod.

Zapojení měřicích přístrojů musí být bezvadné, všechny svorky musí být řádně dotaženy. Po zapnutí proudu můžeme již jen číst měřené veličiny. Změny v zapojení můžeme dělat jen po vypnutí ochranného vypínače.

Spojovací vodiče musí mít bezvadnou izolaci a dostatečný průřez. Pro napěťové obvody jsou vhodné spojovací vodiče z ohebného kablíku, např. tovární výroby zn. Flexo, které mají měděné vodiče průřezu 0,75 mm2 a na koncích mají zasouvací kolíky nebo kabelová oka.

Všechny osoby, které měří v rozvodech, i jejich pomocnici, musí znát a řídit se pokyny „Poučení o první pomoci při úrazech elektrickým prou­dem".

Autor: Jan Mikeš

Článek je ukázkou historické knihy Elektrická měření pro montéry. 
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933