Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ENIKA:Bezdrátový přenos signálu HDO, vysílač stavu kontaktů.


Document Actions
ENIKA:Bezdrátový přenos signálu HDO, vysílač stavu kontaktů.
S rostoucími cenami za energie vynaložené na vytápění, svícení apod. se stále více lidí zajímá o možnostech úspor na provoz rodinných domů nebo komerčních budov. Jako nejednodušší variantou, jak uspořit elektrickou energii, je využití dvou sazbových tarifů, které poskytují dodavatelé elektřiny.
Komerční sdělení, ze dne: 1.10.2008
reklama
U novostaveb je problém se spotřebiči pracující v nízkém tarifu zpravidla vyřešen již při projektování. Zde je již znám spotřebič, který bude pracovat při nízkém tarifu, i když z praxe víme, že se vždy na nějaký ten kabel zapomene. U domů, které jsou po rekonstrukci nebo se rozšiřuje elektroinstalace, nastává se spínáním spotřebičů při nízkém tarifu problém.

Jaké jsou možnosti řešení při doplnění instalace o signalizaci HDO?
Buď je možné se vybavit sekáčem a kladivem a začít pokládat nové kabely od rozváděčů nebo využít přenos signálu hromadného dálkového ovládání (dále jen HDO) bezdrátově. Přesně pro tuto aplikaci je určen vysílač vstupní informace Tx SIGNAL C(U) DIN z produkce společnosti ENIKA.CZ. Vysílač je vyráběn v provedení na DIN lištu nebo jako nástěnný. Funkce celého zařízení je naprosto jednoduchá a nevyžaduje žádné sekání a pracnou instalaci nových kabelů.

 Představení systému bezdrátového přenosu

 Na výstup přijímače HDO (zpravidla je spínána „nula“) připojíte vysílač stavu vstupní informace TX SIGNAL U DIN – nebo nástěnné provedení (bez dodatku DIN). Samozřejmostí je přivedení nulového vodiče i fáze na napěťové vstupy vysílače (označené 230 V). Ke spotřebiči nebo do vzdáleného rozváděče umístíte libovolný přijímač ze sortimentu společnosti ENIKA. Provedete jednoduché naprogramování pomocí tlačítek na vysílači a přijímači.


 Jako přijímače je možno využít buď přímo vestavné typy – určené pro vestavbu do spotřebičů nebo provedení do rozváděče na DIN lištu. Přijímače jsou vybaveny reléovými výstupy umožňující přímé sepnutí zátěže. Pokud má spotřebič větší příkon, než jaký dokáže přijímač spínat přímo, využijete jej k ovládání stykače a je jen na vás jak velkou zátěž budete spínat. Vzhledem k tomu, že vysílač stavu vstupní informace je dvoukanálový, je velmi vhodné využít vestavný dvoukanálový přijímač RX 2 N umožňující spínat až 2300 W odporové zátěže, tedy zásuvkové okruhy!

Jaké parametry a možnosti systém bezdrátového přenosu nabízí?
Určitě důležitým parametrem celého setu je dosah zařízení. Při použití vysílače a přijímače na DIN lištu nebo vestavného provedení přijímače RX 2 N je možné zvýšit dosah přidáním externích prvků. Umístění vlastních přijímačů a vysílačů se předpokládá v rozváděčích, které mají různorodé materiály a rozhodně nejsou vždy ideální pro šíření RF signálu.  Proto je využití externích zařízení velmi praktickým řešením. Jedná se o externí vysílač a přijímač TX EXT a RX EXT (dosah na přímou viditelnost až 450 m) nebo TX GP + anténa GP a RX GP + anténa GP (dosah na přímou viditelnost až 2000 m). Mezi vysílačem (přijímačem) a externí anténou je doporučováno propojení dvou žílovým kabelem o průřezu 1 mm na vzdálenost až 25 m. Pro dosažení co největší spolehlivosti přenosu vysílač vysílá povel k zapnutí nebo vypnutí výstupu opakovaně (potvrzuje tedy aktuální stav) v předem nastavených intervalech podle toho v jakém režimu se nachází jeho vstup. Toto oceníte např. při výpadku napájecího napětí na přijímací straně (je zaručeno, že nejdéle do 10 min. se přijímač dozví v jakém stavu jsou vstupy vysílače).

Ukázka řešení bezdrátového přenosu na konkrétních případech

 

Jaké jsou další možnosti celého systému?
Vysílače stavu vstupní informace jsou vyráběny také pro bezpotenciálový (beznapěťový) vstup. Princip zapojení a programování je stejný jako u vysílače s napěťovým vstupem. Zde je hojně využíván v aplikacích dálkového řízení spotřebičů kde je nutno reagovat na nějakou vstupní akci od jiného zařízení (sepnutí klasického tlačítkové vypínače, sepnutí kontaktu soumrakových spínačů, sepnutí spínacích hodin atd.) Vzhledem k velkým dosahům při využití externích antén je systém úspěšně nasazen např. ke spínání pouličního osvětlení nebo k řízení čerpadel obecních vodáren. Řízení osvětlení již využívá řada obcí i domácností nejen v České Republice. Jako vstupní informaci využívají již zmiňovaný soumrakový spínač nebo spínací hodiny. Co se týká čerpadel tak velmi častá aplikace je využití jednoduchého plováku v zásobníku který má na výstupu kontakt. Pokud klesne hladina kontakt sepne a vysílač odvysílá požadavek pro sepnutí čerpadla, po doplnění kontakt rozepne a odvysílaný povel vypne čerpadlo.


Centrální ovládání rolet


Dálkové přenosy informací


 Některé další možnosti řešení

Závěrem...
Uvedené aplikace jsou ověřeny v praxi již řadu let a nejsou dogma pro využití celého systému přenosu vstupní informace. Každý jistě najde využití jak v domácnosti, kde šetří energii a čas při řešení ovládání spotřebičů, tak i v komerčních aplikacích, kde lze centrálně ovládat libovolné množství přijímačů pro řízení osvětlení, žaluzií apod.
 


Fotogalerie základních modulů zde!
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933