Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Barevné a číselné značení (1.)


Document Actions
barvospaletos.jpg
Jaké používáme barvy pro značení vodičů? Používání barevných kombinací. Jaká jsou pravidla při označování číslicemi? A jak na to v střídavé a stejnosměrné soustavě?
Milan Bureš, ze dne: 3.09.2003
reklama

Účinnost od října 1992. Tato norma je závazná

Národní předmluva
Tato norma uvádí základní ustanovení pro používání určitých barev nebo používání číslic pro značení vodičů.

Nahrazení předchozích norem
Tato norma spolu s ČSN 33 0165:1992 nahrazuje ČSN 34 0165 z 21.7.1972 v celém rozsahu.

ZNAČENÍ VODIČŮ BARVAMI NEBO ČÍSLICEMI

Značení barvami 

3.1 Užití jednotlivých barev 

3.1.1 Všeobecně

Pro značení vodičů lze použít těchto barev:
černá, hnědá, červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá (včetně světlemodré), fialová, šedá, bílá, růžová, tyrkysová.

Z bezpečnostních důvodů se jednotlivá žlutá barva a jednotlivá zelená barva nesmí použít tam, kde je nebezpečí záměny v souvislosti s barevnou kombinací zelená/žlutá. Dovoluje se též dodatečné značení na vybraných místech.

Užití světlemodré barvy

Světlemodrá barva je určena pro neutrální nebo střední vodič. V případě, že žíla vícežilového kabelu označená světlemodrou barvou není použita jako neutrální nebo střední vodič, může být tato žíla použita i pro jiné účely, nesmí však být použita jako ochranný vodič.

Označují-li se vodiče barvou, potom holé vodiče použité jako neutrální nebo střední musí být v každém poli (sekci) nebo jednotce, nebo v každé přístupné poloze zbarveny světlemodrým pruhem šířky 15mm až 100mm, anebo musí být zbarveny světlemodře po celé délce.

3.2 Užití dvoubarevné kombinace

Užití zelené a žluté

Dvoubarevná kombinace zelená/žlutá se musí používat pro označení ochranného vodiče a nesmí se použít pro žádný jiný účel.

Holé vodiče použité jako ochranné vodiče musí být barevně označeny zelenými a žlutými stejně širokými těsně na sebe navazujícími pruhy šířky 15 mm až 100 mm. Toto označení je buď po celé délce vodiče nebo v každé sekci nebo v každé přípustné poloze. Je-li použito lepicí pásky, musí být použito pouze dvoubarevné pásky.

Značení číslicemi

4.1 Všeobecně  

Číslicový systém se uplatňuje pro značení vodičů a vodičů ve svazku, kromě vodičů označených barevnou kombinací zelená/žlutá. Značení musí být dobře zřetelné a trvanlivé. Všechny číslice musí být čitelné a silně kontrastní k barvě izolace. Značení se musí provést arabskými číslicemi.

4.2 Mnohažilové kabely

Všechny žíly uvnitř mnohažilového kabelu mají být číslovány v obvyklém pořadí čísel. Číslice se musí opakovat v pravidelných odstupech "d" průběžně po celé délce vodiče, po sobě následující čísla jsou navzájem převrácena.

ČSN 33 0165 Značení vodičů barvami nebo číslicemi

Prováděcí ustanovení

Účinnost od října 1992. Tato norma je závazná

Nahrazuje spolu s ČSN IEC 446 z r. 1992 ČSN 34 0165 z 21.7. 1972 v celém rozsahu.

1 Předmět normy

Tato norma platí pro značení holých a izolovaných vodičů barvami, upřesňuje a doplňuje základní ustanovení uvedené v ČSN IEC 446. Účelem této normy je stanovit zásady pro provádění značení vodičů barvami, popř. číslicemi, použitých v elektrických zařízeních a rozvodech, včetně vývodů elektrických předmětů, jsou-li provedeny vodiči.

2 Značení holých vodičů barvami

2.1 Holé vodiče se k vzájemnému rozlišení označují poznávacími barvami podle čl. 2.1.12.1.4 a těmito barvami musí být označeny všude tam, kde to vyžaduje provoz zařízení nebo bezpečnost osob a věcí. Označení poznávacími barvami se provede u nenatřených vodičů podle 2.1.5 a u natřených vodičů podle 2.1.6. Nátěrové hmoty na natření holých vodičů barvami mají mít po konečném nátěru odstíny podle přílohy A.

Stejnosměrná soustava

Barevná značení

Holé vodiče a přípojnice stejnosměrné soustavy se značí barvami podle tabulky 1.

Tabulka 1 - Stejnosměrná soustava:

Vodič, přípojnice 

kladný pól
záporný pól
střední
ochranný

Poznávací barva

tmavěčervená
tmavěmodrá
světlemodrá
zelená
/žlutá

Střídavá soustava

Holé vodiče a přípojnice trojfázové soustavy se značí barvami podle tabulky 2.

Tabulka 2 - Trojfázová soustava:

Vodič, přípojnice

1. fáze
2. fáze
3. fáze
střední
ochranný

Poznávací barva

oranžová
(popř. s doplňkovým označením)

světlemodrá
zelená/žlutá

Doplňkové označení k oranžové barvě se použije, je-li třeba rozlišit vodiče jednotlivých fází. Přednostně se provede úzkými příčnými černými pruhy a to jedním pruhem pro 1. fázi, dvěma pruhy pro 2. fázi a třemi pruhy pro 3. fázi. Podrobnější ustanovení o provedení tohoto označení uvádí 2.1.6.

2.1.2.2 Holé vodiče a přípojnice jednofázové nebo dvoufázové soustavy se značí barvami podle tabulky 2, popř. doplňkovým značením fáze odpovídajícím označení příslušných fází podle

2.1.2.1. U samostatné jednofázové soustavy se fázový vodič označí jen oranžovou barvou (tj. bez pruhů).

2.1.3 Elektrická trakční zařízení provozovaná ss proudem, mají holé vodiče a přípojnice označeny barvami podle tabulky 1 a zařízení provozovaná 1f proudem podle tabulky 3.

 Tabulka 3 - Trakční zařízení:

Vodič, přípojnice

vodič připojený
ke kolejovému vedení
(odváděcí vedení)

vodič připojený
ke kolejovému vedení
(napájecí vedení)

Poznávací barva


žlutá


fialová
 

2.1.4 Pracovní vodiče měnící polaritu nebo fázi se označí poznávací barvou odpovídající polaritě nebo fázi za stavu provozu zařízení, tento stav se pro dané zařízení zvolí jako základní.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933