Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: B.E.G: Malý katalog LUXOMAT (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.12.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

B.E.G: Malý katalog LUXOMAT


B.E.G: Malý katalog LUXOMAT
Detekce pohybu a osvětlení je pravděpodobně nejčastější cestou, kdy se používají PIR senzory. V pokročilých, respektive propracovaných nebo i v systémových elektroinstalacích se dá senzor pohybu využít jako vstup signálu i pro jiné procesy než osvětlení. V takových případech očekáváme u zdrojů informací větší přesnost a také spolehlivost. Na velkoobchodních pultech se objevují malé katalogy různých typů detektorů, svítidel, soumrakových spínačů, spínacích hodin a také nouzových a směrových svítidel ...
Jiří Macháček, ze dne: 4.12.2017


Možná někoho napadne, že by mohl vědět, co znamená zkratka B.E.G. Co znamená tato zkratka? Jde o Brück Electronic GmbH. Společnost kdysi začala výrobou nouzových svítidel, následně pohybových senzorů. A vše vyplynulo v produkt, který mnozí známe. Luxomat. A ve výrobkovém portfoliu nalezneme pohybové a přítomnostní detektory, soumrakové spínače, svítidla a soumrakové spínače KNX, DALI, kompakt DALISYS, LON, spínací hodiny, automatizaci domácnosti SMARTHOME a také nouzová svitidla.

Pohybové detektory nejsou samozřejmě ničím novým, ovšem použiji klišé, není detektor jako detektor. Kromě samotného provedení a kvality zpracování samotného přístroje musíme také přihlédnout na způsob použití. Pokud si přejeme rozsvěcet pouze zápraží domu, tak se s největší pravděpodobností spokojíme s levným čidlem ze stavebního supermarketu za pár stovek.


Pokud bereme svou elektroinstalaci vážněji, chápeme různé provázanosti s ostatními spotřebiči a systémy, pak si již dáme více záležet na přesnosti a spolehlivosti detektorů pohybu. A v takový okamžik je na místě i katalog "B.E.G: Malý katalog LUXOMAT".

Provedení katalogu
K dispozici je asi třicet stran křídového papíru s barevným potiskem, sešitých dvěma sponkami k větší gramáži obálky.

Co v katalogu objevíme
Jde o malý, tedy hodně specializovaný materiál, proto je seznam opravdu stručný.

Pro větší náhled kliknout!

Jaké detaily lze očekávat
V podrobnostech nalezneme fotografii, technický popis včetně tabulky všech relevantních technických dat, v případě senzorů je u každého typu uvedena perokresba umístění a reakčních zón. 


Pro větší náhled kliknout!

Jak je patrné z uvedených značek, nelze očekávat prostor pro nějakou nekvalitu. Tím se logicky tento dodavatel vyřazuje z těch levných. Tím ovšem nelze tvrdit, že jde o cenově nedostupné zboží.

Můj závěr
Pro koho je katalog určen? Možná projektanti, univerzální elektrikáři (vojáci), možná systémoví integrátoři. Zde si nejsem jistý správným pořadím. A dovolím si neuvádět typy odborníků, kteří tento katalog přejdou bez povšimnutí stejně jako ve velkoobchodech, kde je katalog k dispozici. Trošku píchnu do "vosího hnízda" po té, co jsem se podíval na stránky této značky. Jsou sice pěkné, takové decentní. I informace tam nalezneme, ale vzhledem k povaze dodávaných systémů jsou na můj vkus příliš pasivní. To sice může o něčem vypovídat, ovšem hodně záleží i na další komunikaci s odbornou veřejností, což z webových stránek poznat nelze.

O těchto systémech se dozvíte více z této přednášky na Elektrika.TV.




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální papírový katalog
pohybových senzorů B.E.G.
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
B.E.G. Brück Electronic CZ s.r.o. - , - 233 323 089 - info@beg-luxomat.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.