Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

BVV: Veletrhy Brno přejí technice


Document Actions
bvv03_pmsv2.jpg
V jubilejním roce své existence, kdy oslaví 75. výročí založení, bude výstaviště v Brně – Pisárkách hostit deset veletrhů s technickým zaměřením. Co se chystá pro elektrotechniky?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.08.2003

Letos na jaře v Brně jsme oslavili 75 let od otevření památné Výstavy soudobé kultury v Československu a zahájení tradice brněnského výstavnictví. Pohledem do historie zjistíme, že datem 26. května 1928 vyvrcholilo čtrnáct měsíců intenzivní práce, která pozemek tzv. Bauerovy rampy v údolní nivě řeky Svratky proměnila v moderní a velmi šťastně řešený veletržní areál se 69 pavilony a dalšími objekty.

 

Dnešním stavitelům neuškodí připomenout, že jen velkoryse pojatý Obchodně – průmyslový palác (dnešní pavilon A) byl dokončen za 230 pracovních dnů. Výstava dokumentující kulturní a hospodářské výsledky prvního desetiletí mladého státu měla obrovský úspěch a během čtyř měsíců si ji prohlédlo více než dva a půl milionu návštěvníků.

Za tři čtvrtě století urazila česká společnost dlouhou a klikatou cestu, ale brněnské výstaviště stále patří k chloubám naší architektury a navíc i ke stěžejním centrům komerčních aktivit. Před dvěma lety veletržní areál zvítězil v anketě Stavba století v kategorii občanských staveb. Společnost Veletrhy Brno se v roce 2002 umístila v první desítce nejúspěšnějších firem České republiky v prestižní soutěži „Českých 100 nejlepších“ a její výsledky staví Brno do pozice nejvýznamnějšího veletržního centra v regionu střední a východní Evropy. V roce 2002 vzrostla rozsah celkové pronajaté výstavní plochy (včetně dvou projektů v Praze, hostujících akcí a zvláštní předváděcí plochy) o 30,7 procent na 517 015 m2, počet vystavujících firem se meziročně zvýšil o 1,9 % na 12 741 a počet návštěvníků přesáhl milion osob – auditovaný součet návštěvníků všech akcí činí 1 041 382, což znamená nárůst o 15,3 procent.

Ruku v ruce s dobrými ekonomickými výsledky kráčí rozvoj veletržní infrastruktury. Příkladem je stavba nového pavilonu F v hodnotě 300 milionů korun s termínem dokončení v září letošního roku. Novinkou odpovídající vysokému evropskému standardu je projekt wireless optické páteře, který umožňuje bezpečné užívání vyšší kvality internetové komunikace. Konkrétní přínos pro zákazníka spočívá v operativnosti napojení, rychlosti a spolehlivosti provozu, de facto tedy v nové kvalitě elektronické podpory jeho účasti na veletrhu.
Ale věnujme se konkrétním projektům. Zejména v jarní a podzimní sezoně v Brně veletrh doslova stíhá veletrh. Trendy ve výstavnictví směřují ke stále vyšší odbornosti a specializaci a většina veletrhů je proto technického zaměření. Tomu odpovídá v průměru sedmdesátiprocentní podíl odborných návštěvníků i rostoucí zájem návštěvníků ze zahraničí (cca 5 % z celkového počtu). Některé veletrhy mají bienální rytmus a proto se s nimi v letošním roce nesetkáme, přesto se však můžeme těšit na deset veletržních projektů s převahou technických exponátů.

Září proběhne ve znamení jubilejního 45. mezinárodního strojírenského veletrhu, který si zaslouží zvýšenou pozornost už proto, že je ve své nové koncepci souborem devíti relativně samostatných technických veletrhů. Letos se k nim po roční přestávce připojí ještě 2. mezinárodní veletrh Transport a Logistika. Hlavním tématem ročníku byl vyhlášen oborový celek Energetika a silnoproudá elektrotechnika a jemu i všem dalším oborům veletrhů MSV a T&L se budeme podrobně věnovat v následujících číslech. Prozatím jen základní časové údaje: veletrhy proběhnou 15. – 19. září.
Dodejme, že právě technické veletrhy, na kterých většinu exponátů mohou ocenit jen specialisté, dosahují v Brně nejvyšší návštěvnosti – jmenujme jen MSV a INVEX se 105 000, resp. 150 000 platícími návštěvníky. Brněnské výstaviště tedy není jen místem, kde se navazují nové kontakty a uzavírají obchody, ale také místem, kde se prohlubuje znalost nových technologií a zvyšuje technická gramotnost národa, a to se ve světě třetího tisíciletí počítá.

Pokud vás zajímá blížící se elektrotechnická akce na brněnském výstavišti, pokračujte klikem zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933