Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SCHNEIDER ELECTRIC: Stmívač a zásuvka ASFORA 2014 v redakčním testu


Document Actions
SCHNEIDER ELECTRIC: Stmívač a zásuvka ASFORA 2014 v redakčním testu
Po testu vypínače ASFORA přišel na řadu stmívač a zásuvka. Tentokrát jsme tyto přístroje nechali instalovat tři naše spolupracující elektroinstalatéry, kteří již zkušeně testovali kritické oblasti při montáži přístrojů do krabic pod omítkou. Předmětem zkoušky nebyly funkce přístrojů, ale jejich montáž. Funkce ocení spotřebitel, montáž naopak dodavatel. Připomeňme si však, že tato řada vypínačů se cenou řadí spíše níž, proto je jejich technická výbava k zamyšlení ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.09.2014




K dispozici jsme měli dvourámeček, stmívač a zásuvku. Montáž těchto tří komponentů otestovali tři naši odborníci. Každý z nich si nezávisle na ostatních vyzkoušel zapojení sestavy po svém.


Co nás zarazilo?
U předchozí recenze (zde) jsme pochválili mžikové kontakty. U stmívače a zásuvky stejné řady jsou však standardní šroubové. Nutno ale říci, že ani jeden z našich odborníků tuto skutečnost při zapojování vodičů do stmívače a zásuvky nekomentoval.


Zatímco stmívač se zpravidla montuje nejhůře, v tomto případě všichni narazili především u zásuvky. Řada Asfora patří mezi levnější řady, přesto se ve výbavě objevují upevňovací rozpěrky (drápky). Pokud přičteme "bytelnost" provedení, pak při montáži narazíme na drobný problém.

Nic není tak horké jak vypadá
Každý si nejdříve zkusil instalovat stmívač a pak zásuvku. Stmívač byl uchycený šroubky a po jeho demontáži zůstaly v podomítkové krabici.

 
Pro větší náhled kliknout!

Po stmívači kolegové nasazovali zásuvku opatřenou zmiňovanými rozpěrkami. Pokud chcete natáčet takovou zásuvku ve vodícím otvoru pro upevňovací šrouby, tak nepochodíte. Není to však žádná konstrukční vada. U zásuvek Asfora šrouby k upevnění jednoduše nepoužívejte.


Co za ty peníze tedy chybí?
Asfora patří do "stokorunové relace", tedy například vypínač č. 1 pořídíte za cca 46 Kč a zásuvku za cca 52 Kč. Za ty peníze je tedy výbava na dobré úrovni. Ovšem praktik, který zásuvky instaluje, oceňuje především snadnost montáže.


Pokud přihlédneme i k předchozímu testu vypínače (zde), pak tuto řadu můžeme zařadit mezi ty opravdu funkční. Podle slov jednoho z testujících je montáž zásuvky pouze otázka zvyku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933