Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ARisk#24: Je přepětí totéž co nadpětí? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.09.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ARisk#24: Je přepětí totéž co nadpětí?


Je přepětí totéž co nadpětí? Jaký je rozdíl mezi těmito pojmy. Jak dlouho trvá nadpětí a jak můžeme přepětí rozdělit? Jak dlouho trvá nadpětí a jak dlouho přepětí? Sledujte další díl seriálu ARisk s Edmundem Pantůčkem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.09.2016



Je přepětí totéž co nadpětí?



Je i není. Naše odborná terminologie rozlišuje mezi přepětím a nadpětím.
Nadpětí je nežádoucí provozní stav elektrické rozvodné soustavy. Bazíruji na tom slově provozní stav. Čili trvá dlouhou dobu. Normálně bychom řekli, že nadpětí je něco, co trvá nad 3 minuty. Toto bych mohl brát jako nadpětí.

To, co je do tří minut, bychom mohli považovat za přepětí. Mohou to být přepětí vzniklá zemními zkraty a opětovným zapnutím, to je mezi 30ti vteřinami a 3 minutami. Mohou to být přepětí, která vznikají nevhodnou manipulací, to může být mezi 1 nebo 0,1 sekund do 30 vteřin.Pak jsou impulsní přepětí od elektronických a jiných spínaných pochodů, ty se pohybují v řádu mikrosekund (10-100 mikrosekund), ale mají poměrně malou energii, pak jsou vysokoenergetická přepětí, to jsou údery blesku nebo spadlé dráty nebo něco podobného. Myslím spadlý drát vysokého napětí na telefonní soustavu třeba a tady máme reakční dobu náběh od jedné do deseti mikrosekund, ale doběh může být od 50 mikrosekund až do půl vteřiny.

Krátce o ANTIRISK - EMC
Firma ANTIRISK - EMC nabízí speciální měření, speciální konzultace a služby na klíč. Funguje jako spolupracovník při kolaudacích a jako stavební dozor. Věnuje se také hledání, prevenci a potlačování elektrických rizik.
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ANTIRISK - EMC s.r.o. - Marty Krásové 4450/11, Ostrava - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.