Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Aplikace pro parkování ve městě (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.07.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Aplikace pro parkování ve městě


Aplikace pro parkování ve městě
Napadlo vás někdy jak řešit elektromechanicky kontrolu obsazenosti parkovacích míst? Po chvíli zjistíte, že počty míst jsou velké, místa jsou rozlehlé a provoz je často neodhadnutelný. Jak v budoucnu, kdy můžeme s nárustem dopravních prostředků počítat, budeme schopni ve městech rychle zaparkovat? Přesto, že rádi jezdíte vlakem a prostřednictvím taxi, jednou si v autě na tyto řádky vzpomenete ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.07.2017



Jedna ze zajímavých služeb, co nám přináší Internet věcí, je i kontrola parkovacích míst ve městě. V loňském roce jsem slyšel o řešení ČD Telematika, která dává do parkovacích míst senzor, který hlásí stav, jestli je tam motorka, auto a pod. Teď vidím, že na Amperu máme další řešení ...





Textový přepis:

Martin Matoušek
Nabízíme portál, který shromažďuje veškerá data o parkovacích místech a dokáže je vyhodnocovat tak, aby z toho měl prospěch občan i město. A to takovým způsobem, že občany dokážeme navigovat na nejbližší volné parkovací místo, necháváme ho zaplatit online kartou a nebo policistům a strážníkům nabízíme informaci o tom, jestli na parkovišti někdo neplatí.


A jakým řešením to děláte, také přes čipy nebo jiným způsobem?

Martin Matoušek
My nevyrábíme hardware, ale spolupracujeme se subdodavateli, kteří tato řešení nabízí. Např. jako ČD Telematika. Jsme otevřený portál, tzn., že nabízíme řešení např. pro ČD Telematiku, ale i pro jiné dodavatele systémů např. kamerových, které dokáží také rozpoznat, jestli je zaparkováno vozidlo nebo kolik je volných parkovacích míst. Aby kamera viděla na co největší počet parkovacích míst, tak ji umisťujeme tak, že SPZ nevidí, ale my jí nepotřebujeme vidět. Nám stačí počet volných parkovacích míst. Díky tomu nám jedna kamera stačí na 100 parkovacích míst.

Takže mně to bude stejně k ničemu, protože v okamžiku, kdy tam bude parkovat na černo, tak okamžitě o mně už někdo ví.

Martin Matoušek
Nikoliv, protože platba se provádí pomocí chytré aplikace, kde ta SPZ je zaregistrovaná. Takže když někdo zaplatí, tak my víme, kdo to přesně byl.

Co se stane, když tam přijedu a nezaplatím a budu tam stát?

Martin Matoušek
Přijde strážník a ví, že na tom parkovišti parkuje někdo, kdo nezaplatil.

On to ví hned?

Martin Matoušek

On to ví hned, samozřejmě.

Proto říkám, že je člověku k ničemu, že kamera neuvidí SPZ, protože strážník už ví, že tam někdo parkuje a hned mu samozřejmě dá lísteček za okno.

Martin Matoušek

Přesně tak. Jelikož jako občan budete vědět, že město má tento systém, tak si lísteček vždy koupíte a nebudete se muset trápit tím, jestli ho koupit nebo ne.

Více informací získáte na www.zaparkujto.cz
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.