Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Aplikace chytrého telefonu - jak se v nich vyznat


Document Actions
Aplikace chytrého telefonu - jak se v nich vyznat
Vedení účetnictví, roztřídění zakázek, plánování cest a jejich záznam, měření kroků nebo sdílení zážitků na sociální sítě. To všechno dnes můžeme díky nejrůznějším aplikacím dělat na chytrém telefonu. Na výběr přitom máme nepřeberné množství možností. Jak se v nich zorientovat a kde najdeme relevantní informace? To nám prozradil Filip Brož.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.12.2016
reklama

Sledujte celý rozhovor z veletrhu AMPER 2016:



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:


Elektrika.tv:

Jeden můj kamarád mi říkal: "Tys dal tolik peněz za obyčejný telefon, tolik peněz jsi vyhodil za dotykáč, k čemu to je? Tady si koupím telefon za 2 tisíce a je to to stejné". A já jsem mu na to odpověděl vlastně tehdy krátce a stručně, že je to sice telefon, to co používám, ale ten předmět, který mám v ruce, nejdříve použiji asi zhruba ke dvaceti aplikacím každý den a kromě toho s tím taky občas i telefonuji.

Filip Brož:
Ahoj. Zdravím tě.

Elektrika.tv:

Chceme mluvit o tom, jestli to vůbec je ještě mobilní telefon nebo jak tomu říkat a co vlastně na tom používáme, když na tom netelefonujeme? Takže říkáš tomu telefon?

Filip Brož:
Já tomu říkám pořád telefon. Spíše chytrý telefon, ale úplně jednoduše tomu říkám třeba iPhone. Ale podle mě toto je něco mezi chytrým telefonem, počítačem, že ti to dokáže různé věci a že už to dnes není primárně jen o volání.

Elektrika.tv:

Tady bychom měli dopředu říci, že tentokrát těchto 15 minut nebude o Apple. Řekněme, budeme mluvit o mobilních telefonech obecně. To, že máme oba dva stejný rozměr a stejnou značku, je čistě náhoda. Ale budeme mluvit o aplikacích, které jsou pro Apple a pro Android a možná i pro Windows mobile. Možná.

Filip Brož:
Případně BlackBerry. Nebo o multiplatformě můžeme mluvit určitě. Já třeba osobně používám více jak 250 aplikací, což už je hodně.


Elektrika.tv:

Dobře. 250 aplikací, já jich tady mám asi 50. Ale musíme říct něco o tobě, co ty děláš? Abychom si nějak řekli, co vlastně děláš, proč používáš tolik aplikací?

Filip Brož:
Hlavní pracovní poměr pracuji jako novinář a kromě toho píšu pro dva servery. Píšu pro Jablíčkáře, což je web zaměřený čistě jenom na Apple, a pak píši taky pro multiplatformní web, což je Mobilenet.cz, kde se specializuji spíše na Apple, ale zároveň také sleduji i další, jak zmiňuješ, Android, BlackBerry, Windows, i ty další novinky, co se na trhu dějí, co se vyvíjí, co je za nové aplikace, co je za nové technologie.

Elektrika.tv:

Takže proto. Proto jsem si schválně pozval Filipa, abychom my jako elektrikáři, jako odborníci, focusovaní na náš obor, přišli na to, k čemu to používat ještě mimo náš obor? Protože my všichni používáme telefon na telefonování, ale taky na psaní SMSek, na mailování, na hledání na mapách a těch aplikací je více. Jenom si nepřipouštíme, že to není telefon. Takže pojďme k tomu, co se používá, co ty bys jako neřemeslník upřednostnil, jako administrátor nebo možná jak se mu říkalo THP pracovník, nějaké zásadní aplikace?

Filip Brož:
Ať živnostník nebo ať už i elektrikář si v tom může vést vlastní účetnictví. Kompletní agendu firmy včetně všech zakázek. Dejme tomu, že mám nějakého zákazníka. Začíná to nějakým počátečním emailem, kdy si u mě objedná nějaké moje služby a já už pomocí těch chytrých aplikací to můžu roztřídit.

Elektrika.tv:

Na telefonu?

Filip Brož:
Na telefonu.

Elektrika.tv:

To já sám nevím.

Filip Brož:
Jo, že přijde mě email a už tam mám nějaké termíny, přílohy, jako cokoliv objednaného, nějaké služby a již přímo v té emailové aplikaci to roztřídím do dalších aplikací, které jsou, říká se tomu geting to done, takzvané GTD. Je to hodně populární a fenomenální a pořád se o tom mluví. A těch aplikací je spousta. Ale já si to pomocí toho roztřídím na jednotlivé projekty, úkoly, kdy nejbližší že třeba tento týden, co mě čeká, co mě čeká za měsíc, za 14 dní a už pomocí těch aplikací si mohu vést kompletní agendu a řídit si nějakým způsobem celou firmu.

Elektrika.tv:

Takže to je GTD. Já jsem myslel, že to je nějaká úplně nová. GTD používám sám také dlouho, ale správu klientů jsem myslel, že je CRM. Že taková aplikace taky je CRM.

Filip Brož:
Ono těch aplikací bude spousta. To jsou desítky a desítky aplikací a záleží, co ti vyhovuje. I záleží, jaký operační systém používáš, protože je to trošku rozdílné. Ale aplikace ti mohou zjednodušit život. Zjednodušit život, ať už osobní nebo i profesní.

Elektrika.tv:

Zkusíme se podívat na aplikace třeba, které by mohl používat člověk, který hodně cestuje.

Filip Brož:
Hodně cestuje. Já teď v poslední době používám, nebo v poslední době, už to používám asi 4 roky, aplikaci Day One, která je multiplatformní. A na cestování je skvělá v tom, že ty potřebuješ nějaké místo. Dejme tomu, že cestuješ do Chorvatska, tak během cesty si děláš poznámky, děláš si fotky a všechno se ti to řadí jako do deníkového typu do té aplikace Day One. To je jenom příklad a takových aplikací je další spousta. Můžeš využívat nějaké systémové poznámky, můžeš využívat výbornou aplikaci Evernote, která je taky multiplatformní. Můžeš využívat dalších XY aplikací, které ti nějakým způsobem pomůžou třeba na cestování. Ty si dopředu připravíš trasu, takže máš navigaci v telefonu, připravíš si hotel, zabookuješ, pokud letíš, tak třeba můžeš využívat i nějaké chytré zařízení typu hodinek, kdy si vlastně jenom tu letenku dáš do hodinek, takže potom jednoduché je odbavování a všechno. Až po hotel, kompletní trasu, pronajmeš si tam auto pomocí telefonu, pomocí různých dalších aplikací a kompletní správu celé cesty, až po zážitky, po ty momenty, co tam děláš. Vyfotíš si třeba jídlo, uložíš si obrázek, můžeš ho potom dále třeba sdílet na sociální síti, až po to, že si ho uložíš do aplikací a máš deníkové záznamy po celou dobu. A neplatí to třeba jenom u cestování, ale i u běžného života.

Elektrika.tv:

To jsi řekl hezky. Já z tohoto, co jsi vyjmenoval, používám tak možná třetinu. A stačí mi to. Jsem spokojený a vím, že to svoje zařízení využívám skoro na plný výkon a nemůžu ho využít na plný výkon. Nemám šanci. Takže cos říkal, tak určitě ano, ale z těch obecných věcí. Možná, kdybychom zamířili na to defaultní, co tam je.

Filip Brož:
Tak úplně základní, když si koupíš jakýkoliv telefon, ať už odejdeme od Apple světa, tak ve všech jsou nějaké systémové poznámky. Kde si můžeš vést nějakou agendu, můžeš si tam dělat připomínky, nějaké třeba nákupní seznamy, co máš ten den splnit, nějaké To-Do Listy takzvané. Defaultně v tom telefonu máš samozřejmě nějaký webový prohlížeč, který ti umožňuje přístup na internet. Máš tam defaultně udělané věci, jako jsou budík, hodiny, fotoaparát, nějaké úložiště fotografií, kalendář, který může velmi dobře fungovat. Samozřejmě těch kalendářů je zase XY a ty kalendáře umějí nějaké vymoženosti a nadstavbové věci. Defaultně tam pak máš někde i sociální sítě. Běžně facebook, twitter, nějaké google+ atd. V poslední době se hrozně rozmáhá i trend zdraví, takže máš třeba nějaké už defaultně tam jakoby hardwarově dané měřiče kroků nebo nějaké gyroskopy, které ti třeba měří vystoupané patra, počet ušlých kroků a spálených kalorií během dne. Takže už dost věcí můžeš vlastně jenom díky tomu, že si ten telefon zakoupíš, rozbalíš, tak už to tam prostě máš a nemusíš to už ani instalovat. A někdo si s tím vystačí.


Elektrika.tv:

Mám na tebe otázku. Kdy nám chytrý telefon pomůže a kdy naopak? A tím jsem myslel, že vlastně v okamžiku, kdy jsme zasyceni aplikacemi, tak nás spíše brzdí. Tím testováním, což děláš ty, testuješ, je to tvoje práce i hobby. Ale uživatel, co on má dělat? On má hromadu možností a může stahovat a nestíhá testovat. On kupuje ve slevách, má tam 4 obrazovky. Kdo mu pomůže?

Filip Brož:
Mohou mu pomoci lidi, jako jsem třeba já, když sleduje recenze nebo sleduje nějaké tipy, co teď vlastně frčí, co je in, co je nějakým způsobem funkční, jednoduché, minimalistické, efektivní. Ale zároveň máš pravdu v tom, že se to hodně tříští. Aplikací v poslední době je fakt velká řada a lidi přesně jak říkáš, jsou zahlceni. A myslím si, že je to jenom o tom šikovném výběru, najít si co člověku konkrétně vyhovuje. Protože to co vyhovuje mě, tak nebude vyhovovat určitě tobě. A bez problémů s tím můžeš existovat a fungovat velmi efektivně, než právě jako já, kdo tam má 250 aplikací a nějakým způsobem to testuji a snažím se vybrat ty svoje jako ty nejlepší.

Elektrika.tv:

Existují nějaké komunity?

Filip Brož:
Komunity existují, určitě. Existuje třeba web jabličkář.cz, který je primárně zaměřený na Apple, ale jinak komunita třeba právě na mobilenetu, světandroida a další servery, včetně toho, že v poslední době komunikace běží třeba na twitteru, takže na sociálních sítích. Takže tam člověk může sledovat různé odborníky, lidi, kteří mohou ty své inspirace předat. Návody, tipy a můžeš se v tom světě mobilních telefonů a těch aplikací zorientovat.

Elektrika.tv:

Skvělé. No, to by bylo asi v dnešním čase asi maximum, co jsme mohli udělat. V každém případě zmiňované weby doporučuji prohlížet. Já sám jich čtu hodně a jakž takž se v tom orientuji. Sám mám někdy problém. Filipe díky.

Filip Brož:

Taky díky.
 

Kdo je Filip Brož
Filip Brož je novinář Havlíčkobrodského deníku, píše pro Jablíčkář.cz a je bývalým redaktorem Mobilenet.cz. Specializuje se především na aplikace pro iPhone, ale sleduje i trendy v aplikacích pro jiné operační systémy.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933