Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Adaptor Schuko-kolík na světě! (upřesnění 1.)


Document Actions
schukred.jpg
Redukce mezi zásuvkou Schuko a zásuvkou v provedení s kolíkem jsme objevili zcela náhodou na jednom měřícím přístroji přenosných elektrických spotřebičů.
Miroslav Minařík, ze dne: 25.01.2002
reklama

Nedávno jsme uveřejnili články s tématikou používání u nás neschválených zásuvek. Protože ve světě se používá mnoho různých typů a při cestování se tak můžete snadno dostat do potíží se svým cestovním spotřebičem, tak k tomu účelu se začaly ve světě vyrábět "adaptory". Jedná se o zařízení, kterou použijete v případě, že vidlice vašeho spotřebiče neodpovídá tvarem dané zásuvce v příslušné zemi.

O používání "adaptorů" a o možném nebezpečí bude pojednávat jiný článek. Zde chceme ukázat "adaptor", který bude u nás velmi potřebný, pokud vejde v platnost používání zásuvek s Schuko kontakty.
Ovšem v naší normě jsme našli zmínku o "adaptorech", které jsou pouze dočasným řešením. Tedy například při cestování dočasně použijete "adaptor" k oholení.

ČSN 33 2000-4-46 Elektrická zařízení. Část 4: Bezpečnost. Kapitola 46: Odpojování a spínání
46N6.6 Adaptory

Tam, kde v důsledku cestovního ruchu používají osoby při cestách elektrické spotřebiče, připojované zásuvkovým spojením jiných vzorů (např. americké, britské, švýcarské) lze použít adaptorů.
Adaptory musí odpovídat požadavkům na ochranná zařízení a uspořádání požadována systémy, které adaptor přizpůsobuje a musí vyhovovat požadavkům norem, které se na něj vztahují.
Poznámka:
Za spotřebiče používané při cestách se považují zpravidla v ruce držené spotřebiče např. holící strojky, krátkodobě používané fény apod. Adaptory nejsou uvažovány pro trvalé připojení.

V případě, že se u nás budou používat oba systémy současně, může si tento prvek vysvětlovat jako prostou redukci (navěky).

Tento kousek jsme bohužel prozatím nezískali k bližšímu prozkoumání.

Jaká je země původu prozatím nevíme. Zda takový typ "adaptoru" prošel některou zkušebnou se dotážeme.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933