Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Akumulátory ve zdrojích UPS


Document Actions
Akumulátory ve zdrojích UPS
Víte, co je nejslabším místem systémů UPS? Jsou to baterie. Z fyzikální a chemické podstaty jsou jednotlivé články o jmenovitém napětí 2V řazeny do série. Porucha jednoho článku, jako je zborcení desek či jejich zasolení, vede k vyřazení celé baterie. Jaká je životnost baterií v závislosti na počtu cyklů nabíjení-vybíjení?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.08.2009
reklama

V posledním období došlo v oblasti péče o akumulátory k velké inovaci. Moderní zdroje UPS jsou vybaveny nejen speciálním dobíjecím režimem, ale také dokonalou diagnostikou až na úroveň jednotlivých článků. Ta sice zvyšuje cenu zdroje UPS, na druhou stranu dává provozovateli relativně slušný přehled o stavu akumulátorů a tím o spolehlivosti zdroje UPS.

Olověné akumulátory se kromě zdrojů UPS v minulosti používaly i jako dlouhodobý zdroj elektrické energie. Akumulátorová sada o potřebné kapacitě byla, a stále je ve výbavě většiny železničních stanic. Najdeme je i v elektrárnách, telefonních ústřednách a v dalších provozech. Použití olověných baterií má ale také svá úskalí.

Spolehlivostní analýzy, které se pro zabezpečené napájení objektů kritické infrastruktury zpracovávají, vedou k jednoznačnému závěru: kritickým prvkem energocentra z hlediska spolehlivosti jsou baterie, a to nejen ve zdroji UPS, nebo ve staničním uspořádání, ale i startovací baterie dieselgenerátoru.

Shrňme krátce hlavní nevýhody baterií:

  • Mají omezenou životnost, udávanou nejen časově (tři, pět, případně deset let), ale také počtem provozních cyklů vybití/nabití. Na obrázku je typická závislost kapacity baterie na počtu provozních cyklů s ohledem na hloubku vybití. Z obrázku vyplývá, jak je nebezpečné vybíjet baterie „na doraz“.
    Životnost baterie má určitou analogii s provozem osobního automobilu. Po návštěvě servisu vám také řeknou: přijeďte po ujetí 15 tisíc km nebo za rok – podle toho, co nastane dříve.


Typická závislost kapacity baterií na počtu provozních cyklů

  • Baterie tvoří nejtěžší, nejrozměrnější a nejdražší součást energocentra.

  • Řazení článků do série (potřebujeme dosáhnout napětí DC meziobvodu cca 400V a skládáme je ze 2V článků) je z hlediska provozní spolehlivosti to nejhorší, co nás může potkat. Porucha jednoho článku způsobí kolaps celého řetězce a tedy i zdroje UPS.

  • Nelze předem stoprocentně přesně určit, kdy životnost baterie skončí (jezdíte-li v zimě autem, víte, o co jde).

  • Po skončení životnosti baterií je problémem jejich ekologická likvidace. Jsou sice firmy, které staré baterie likvidují, ale zadarmo to určitě není.

  • Baterie pro svůj provoz potřebují prostředí s konstantní teplotou 20 – 22°C, jinak jejich životnost prudce klesá, viz obr. 8. Pro jejich provoz je nutná klimatizace, která výrazně snižuje již tak nízkou účinnost zdrojů UPS.


Typická závislost kapacity baterie na teplotě

  • A úplně na závěr této problematiky: olověná baterie má s elektrotechnikou společné jen 2 body: kladný a záporný vývod. Vše ostatní, co se v ní odehrává, je chemie. Ale uživateli baterií jsou především elektrotechnici, kteří chemii nerozumí, neumí ji řídit, měřit a chtějí se jí za každou cenu vyhnout. Těžko budete hledat elektrikáře, který správně popíše následující rovnici:

PbO2 + H2SO4 + Pb <-> 2 PbSO4 + 2 H2O

To vše byly důvody, proč se v minulosti u kritických aplikací používaly mechanické záložní zdroje elektrické energie (no-break systémy). Spolehlivé, ale rozměrné a těžké nízkootáčkové stroje měly však omezené možnosti použití.

Ing. Karel Kuchta

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933