Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

AG# 17 Spolutvůrce scénáře videoseriálu Padesátky


Document Actions
AG# 17 Spolutvůrce scénáře videoseriálu Padesátky
Přes to, že byl Jirka elektrikář a vůbec ne špatný, jednou z jeho předností byla schopnost kreativní práce s textem. Také proto psal pro přátele revizní zprávy a pomáhal s obsahem portálu. Cechmistr Jaroušek konečně objasnil tajemnou zakázku, kterou na cechu podstřelili a nyní se po nich vyžaduje plnění nebo penále z prodlení. Také se setkal se svou manželkou. Již si nedělal žádné iluze o tom, že by se jejich vzájemná náklonost vrátila zpět. Její lhostejnost a v častých případech alergie na Jirkovu povahu byla patrně hodně hluboko zakořeněná. A on věděl, že s tím nemá šanci něco udělat. "Raději budu ten dobrý elektrikář, než mizerný manžel. To není holt má parketa ...", pomyslel.
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 16.12.2017
reklama




Policisti ve dveřích byli drogové přepadové komando, které šlo na Jirku ještě příliš mírně.

Policista, vytáhl povolení k prohlídce a dovnitř vběhli samopalnící jako za války. Jirka chvíli váhal, zda má být překvapen, či nikoliv. Když zjistil, že jde o souvislost s Petrovou mladší sestrou Radkou, bylo mu jasné, že se může dít cokoliv. Vyšetřovatel se uvnitř bytu ptal, zda je s Radkou ve spojení a zda ví o její činnosti. Jirka stručně popsal jeho úkol, který plní vůči Petrovi. Komando mělo poměrně snadnou práci. V bytě nebyl nábytek. Jirkovy krabice vysypali a ani se moc nesnažili uvádět vše zpět do původního stavu. To by asi nebyla policie, ale úklidová četa. Nakonec se Jirka dozvěděl, že nehledají drogy, ale Radku samotnou. Proto bylo zřejmě nutné prohledat i ty krabice.

Mezitím u Elišky Táborské doma ...
"Co si myslíš ty huso!?", řval na Elišku její manžel, "To, že jsem jen dělník ještě neznamená, že jsem debil! S kým se pořád taháš? Máš být doma a starat se o domácnost". Mezi nimi to již několik roků nebylo dobré a bohužel vůbec nic nenasvědčovalo k tomu, že by byly lepší vyhlídky. On vyučený zámečník měl dobře placené místo v tamní továrně jedné renomované značky. Eliška podle něj vztah pohřbila tím, že si dovolila dostudovat přerušené magisterské studium práv. Její příjem byl dvakrát větší než příjem jejího muže. Ale to nebyl ten pravý a jediný důvod proč se z něho stal tyran, ba násilník a alkoholik. 

Hlavní změnou byla skutečnost, že Eliška vyměnila dosavadní přátele za nové. Opustila přízemní skupinu manželových příznivců, kteří nebyli schopni řešit nic jiného než politiku, chlast a ženský. Tím, že se vydala za vlastními zájmy, bylo pro jejího muže něco nepředstavitelného. To on u svých rodičů neznal a podle jeho mínění to nebylo normální. Měli spolu dvě děti. Jedno na střední a druhé už na vysoké. A krom toho neuvěřitelně nerozdělitelný společný majetek. Eliška tu situaci přijala, ale on nikoliv. Neměl se s kým chlubit před kamarády. Ti do něj neustále ryli a vnucovali mu své představy o nevěře a kolaborantství s těmi, koho oni nemají v lásce.

"Franto, nech toho. Myslím, že je takový komentář úplně zbytečný", řekla Eliška v klidu, mírným hlasem, "myslím, že nekomentuji tvá rozhodnutí, tak si nevšímej mých prosím". V tom přišla dcera. Podívala se na oba zkoumavým pohledem a pronesla pro oba uklidňující otázku, "Ahoj, co je? Nemůžete se rozhodnout, zda mi koupíte iPhone 8 nebo X? Stačí mi osmička s 64GB". Eliška se zasmála a odpověděla jí "Také mne to napadlo. Myslela jsem si, že je brzo ti kupovat auto".
"Jéééé auto? To chcíííí", spustil překvapeně potomek.
"Obě jste se posraly v kině!" zanotoval manžel a odebral se do dílny.
"Co mu zase je?"
"Nic, normálka. Zase jsem řekla nějakou větu jinak, než se on vyjadřuje ve fabrice. Neřeš to. Co škola? Už to máš před Vánoci hotový?" opáčila Eliška.
"Mamko, jsem holka šikovná".

Elišku manželovy výroky již nijak nebraly. Pokud nebyl opilý, neměla z něj strach, ale to se stávalo čím dál méně. Vklouzla do sprchy, aby se připravila na setkání s tím sympaťákem Chodovským. Ale ten také nevypadal na "nepopsaný list papíru". Ale určitě je to jiná liga než Franta. Jirku si nedovedla představit jako domácího kutila nebo takového toho opravdového tatínka. Připadal jí jako jeden z těch, kteří mají svou životní vizi, cíl a za tím jdou. Nebyl to takový ten klasický sexuální loudil, který ztrácel nad sebou kontrolu z jejich stále pevných čtyřek.

Než se Jirka odhodlal zvednout telefon a začít zjišťovat jak je to s budoucností Zodiacu, telefon zazvonil sám. Miloš Ch se ozval s odložením spolupráce. “Pane Chodovský, musím se omluvit, ale situace s klienty se nevyvíjí zcela dle plánu. Vím, že jste v naší práci již hodně pokročil.”
“Myslím, že to mám podrobně nastudováno. A tu verzi k testování jsem již komentoval ve svých zprávách”
“Ano, toho jsem si vědom. Za to opravdu děkuji, byl bych rád, abyste mi věřil, že to myslím vážně. Až vám přijde částka na účet, vystavte nám dle dohody fakturu”
“To snad nebyla ta činnost, pro kterou jste mne sjednal, ne?”
“To prosím neřešte. Je to mé rozhodnutí a vím, co děláte a umíte. A ty komentáře jsou pro vývoj opravdu korektní a dost konstruktivní.”
Tak skončil krátký dialog. O tom, jak se vyvíjí situace Jirka díky informacím od Marty, přemýšlel již nějakou dobu. Smrdělo to, to ano, ale zase asi o něco šlo. A to byl silný magnet! Nikdo asi nechce zbytečné problémy. Na druhou stranu život bez dobrodružství je nuda asi jako ležet ve špitálu na posteli a čekat na smrt.
Zavrněly hodinky. SMS z banky.
+ 45.000,-.
Miloš Ch rychle plní co slíbí. To opravdu člověka těší.

Nastala krátká chvíle, kdy Jirka konečně popadl jednu z rozečtených knih a v poměrně rychlém okamžiku se začetl do místa označeného lístkem. Stránek však otočil jen několik, ale i tak byl rád. Telefon se hlásil znovu.

“Jirko, mám hotovou první rozvahu scénáře pro videoseriál vyhlášky padesát. Koukl bys na to?", prosil ho Mirek z Elektriky.cz.
“Večer na to kouknu, stačí?”.
“Jasně. Už to dělám dlouho a musíme natáčet”.
“A co ten Sajner? Už se ozval?”
“Neozval. Najednou je nedostupný a ani na e-mail neodpovídá. Jestli není nemocný”.
“Nebude ti tam chybět?”
“Myslím, že ne. Pamětníků, kteří rádi prozradí, je dost.”
“Už mám k tomu seriálu pár postřehů, tak jsem zvědavěj co ty na to!”
“A ty před kameru nechceš?”
“Víš, že já nemohu. Ostatně ukázkou oběti dravých clusteráckých piran byl Jarek Borovec. Sorry, nic takového si nemohu dovolit”
“Jirko, víš, že jsem to myslel s nadsázkou. Jsem rád, že se nám hrabeš v textech”
“Z jiného soudku. Prý máš v plánu štěně?”
“Ty to už víš taky?”, zařval Mirek překvapeně, “V plánu, ale to, co chci, se ještě nenarodilo”.
“Tak jestli ty zvládneš psa, tak já si snad pořídím slona!”, nadhodil výzvu Jirka.
“To zvíře bys potřeboval spíš ty, než já. My tu už máme psinec dost velký”.
“Hele, musím končit. Zavoláme si později”, zakončil Jirka jinak asi nekončící rozpravu.

Do schůzky s Táborskou zbývaly dobré dvě hodiny. To již nemělo cenu mimo svou pracovnu cokoliv začínat. Sám přesně nevěděl jak je Eliška dalece znalá funkcí Zodiaca, ale určitě věděl, že jde o téma, kde si budou oba opravdu rozumět. A tak nabral kurs shoping park aby se ve volné chvilce inspiroval.

Návštěva vánočního shonu v supermarketu. Buď je opravdu národ dementní, nebo z něj dementy dělají tvůrci reklam. Tvůrce dobré reklamy musí být blb. Ale zcela určitě jde o vážnou a uznávanou skupinu kreativních odborníků, kteří stráví svůj život osobními výzvami a hesly. Je jich plný internet. Seskupují se do agentur a nechávají se fotit v různých polohách a úsměvech hlavně proto, aby dokázali na svých stránkách světu svou kreativitu. Jirka neviděl mezi takovým reklamním umělcem a pacientem v Bohnicích moc velký rozdíl neviděl. Agenturní úředník tvrdí, že je kreativní a pacient ve svírací kazajce zase, že je třeba Napoleon. Do jisté míry jsou na tom oba stejně. A takové podobné výplody slyšíme odevšud. Reklamní žvásty v médiích. To je snad horší než big brother v Orwellově románu 1984.

Jirka byl opravdu nasraný. Jeho mobilní číslo nebylo nikde uváděno, ale za poslední tři dny ho naháněla skoro desítka telemarketérů. Mobilní telefon je už skoro podobně nepoužitelný jako e-mail. Zcela bezostyšně se na vás dobývá každý, kdo chce cokoliv prodat. A během těchto totálně nasraných úvah se začal mobil hlásit znovu. "To je už přeháňka! Zase nové neznámé číslo?", zařval a přijal hovor, "Chodovský, příjem ...".
"Tady je Jaroušek, mám pro vás k té systémovce návrh finančního plnění".
"OK, z jakého čísla mi to voláte? Málem jsem to nezvedl", začal Jirka.
"To je jedno naše cechovní číslo, kde máme neprotelefonovaný tarif", vysvětloval Jaroušek, "jinak zasedala rada cechu a budeme vám plnění garantovat nemovitostí. Tedy pokud to samozřejmě přijmete".
"Dobrá, to zní rozumně, předpokládám, že na to budete mít i odhad znalce nebo alespoň realitky", potvrdil příjem informace, ale hned konverzaci zakončil, "Jsme domluveni, ozvu se zítra ráno a pustíme se do toho".

Telefon zasunul do kapsy a uvědomil si, že prošel kus obchodního domu za samého telefonování. Co tady vlastně dělám? Roztáčím vánoční obrat? Ne, zevluji a těžce prokrastinuji. Procházel kolem kavárny, kde se měl za chvíli setkat s Eliškou. Pohlédl tím směrem a zahlédl ji, jak si právě sedá. Pohlédl na hodinky a podle všeho měl ještě necelou hodinku k dobru. Ale i ona si Jirky všimla a začala na něj mávat ...
 
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Peace & Erupt
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Servisní upozornění systému diskusního fóra
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933