Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

AG# 16 Jaroušek přiznal barvu


Document Actions
AG# 16 Jaroušek přiznal barvu
V minulém díle se Jirka s Martou konečně oddali milování. I když za dost partyzánských podmínek, ale v luxusu policejního vozu určeném pro sledovací a pátrací akce. Marta upozornila na skutečnost, že autor aplikace Zodiac Miloš Ch je Policií vyšetřován v souvislosti s únikem citlivých dat. Ozval se mu znovu cechmistr Jaroušek. Tentokrát již s prosíkem a příslibem dalších peněz. Dost nečekaně se objevil Petr a s Jirkou se bavil o jeho ženě a budoucnosti. Kupodivu se nezeptal na svou sestru Radku beroutkovou, kterou Petr nechává Jirkou kontrolovat. Jirkovi stále vrtal hlavou ten Jaroušek. I kdyby mu totiž donesl další balík, stále to jeho zakázku nevyřeší ...
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 9.12.2017
reklama


Jirkova spolupráce s přáteli z diskusí na Elektrice byla opravdu digitálně virtuální. Většinou kompletoval nasbírané hodnoty z prohlídek a měření pro revizní zprávy ostatních. A obsahově sestavené výživné texty odesílal autorům revize, ti je dle potřeby upřesňovali o detailní podrobnosti. Zpravidla šlo o revizáky, velice dobré techniky, ale mizerné češtináře. Nic nového pod sluncem, že technik neumí napsat příběh. Technik napíše stránku technických parametrů. A protože se v žádné ČSN neobjevuje slovo například “nabídka”, existují tací, kteří v “časové nouzi” svou korespondenci opatří “nabýdkou” a v mnohých výběrovkách se tak sami posílají ze hry ven.

Jirka v žádném případě nebyl češtinář, ale s generováním smysluplných textů nikdy problém neměl. Ten týden obdržel neobvykle opačnou potřebu revizního technika z 200km vzdáleného města.


Prohrabal se krabicemi a připravil si své “revizní nádobí”. Podklady pro měření a prohlídku by mohl zvládnout za jedno dopoledne. Ale už byl čas vyrazit na další pokračování toho cechovního science fiction s Jarouškem.

Konečně seděli přímo proti sobě. Asi dvacetisekundové ticho s pohledy tváří v tvář obou přerušilo rozbité nádobí kdesi vzadu v kuchyni. “Blbečku! Volit Babiše to ti jde, ale čumět pod nohy to ses ještě nenaučil!”, řval cizí hlas na někoho mlčícího.


“Přiznám se, že budeme, že budu rád, když nám pomůžete”, zahájil starší, ”přijali jsme tu zakázku v duchu našich přátel, ale trošku se to zvrtlo. No, ehmmm ... prostě je to v prdeli!
“Ano, to jste. Pochopil jsem to prvními součty v dokumentaci. A teď po mne chcete, abych to zařídil. Instalace, programování, oživení, revize, záruky ...”.
Mohl byste být náš kancléř přes systémové instalace! A zdarma! A ....”, zkoušel Jaroušek a nadechnul se k pokračování.
“Pane Jaroušku, zkusím to vysvětlit v klidu. Nesnažte se mne nasrat. Hry s funkcemi si nechte pro vládu nebo Hospodářskou komoru. Buď mi vysvětlíte, v čem spočívá pro mne byznys, nebo kliknutím na mobilu posílám peníze zpět a skončili jsme!”.

Cechmistr hbitě vytáhl černý papírový kufr. Pečlivě odemknul oba zámky a teatrálně vysypal obsah před Jirku. Ten zůstal celý zkoprnělý civět na hromadu různých svazků bankovek.


“To koukáte, co?”
“To tedy koukám. To jste po takových padesátikorunách asi hodně dlouho šetřili, ne?”.
Jaroušek přestal tolik akcelerovat a odpověděl smutně, “nám jde opravdu o všechno”.
“Tak si to ujasníme. Těch sto tisíc na účtu, bych chápal jako svůj čistý zisk za to, že vás z té bryndy dostanu. A dál se budeme řídit tím rozpočtem, co jste garantovali.”
“Ale na ten my právě asi opravdu nemáme. A penále nás zničí”.
“Realizaci zafinancuji sám. Ale jak mi garantujete návratnost?”, pustil se Jirka bez okolků napřímo.
“Jéééžiši! To byste mohl? No, mohl bych vám předat několik našich běžících zakázek”.
“No, to raději néééé! Zůstaneme u korun, ano?
“Pane Chodovský, rozumím, zajistím. Dáme to na papír”. Jaroušek shrábl bankovky zpět do kufru a uctivě se loučil.


 Jirka osiřel, ale vůbec mu to nevadilo. Na chvíli se zahleděl na pěkné tvary o stůl před ním. Vytáhl macbook a objednal si to, co nestihl s Jarouškem. Začal projíždět všechny aktivity svého GTD. Mnoho zadaných položek, které měly souvislost s jeho ženou, postupně přesouval do skupiny MAYBE. Této činnosti říkají zasvěcení pravidelná revize časoprostoru. Někdo ji dělá průběžně i několikrát za den, jiný denně, týdně, měsíčně a jiní třeba vůbec. Jirka patří do té první skupiny. O time management se zajímal již dvacet roků a díky tomu byla jeho pracovní výkonnost na zcela jiném stupni, než výkonnost kolegů na stejné pozici. Jediné co mu nyní nabourávalo ladnost GTD, byla primární motivace. Vše měl založeno na jediném cíli. Zabezpečit rodinu aby nemusela prožít to, co v dětství on sám.

Vibrující hodinky zvěstovaly pečující maminku!

Jirkovi rodiče se před deseti roky odstěhovali na Moravu do domu tatínkovy rodiny. Maminka s železnou pravidelností kontaktovala všechny své příbuzné při každé sváteční příležitosti. Snad také proto měla telefon s obrovskou výdrží akumulátoru a pochopitelně s neomezeným tarifem. Jirkovu situaci nesla jako konec světa. Sama s tatínkem vydržela celou dobu a přes všechno, co na ní páchal za komunikační pokusy. Nelze však tvrdit, že by maminka na něj nezkoušela své triky. Jirka sám často se zájmem pozoroval jejich dohady. Jednoduše by se daly popsat: “jeden o voze, druhý o koze”.

 
Když se později náhodou dozvěděli, že Jirka nebydlí se svou rodinou, první co je napadlo si ho nastěhovat do horního patra. Tuto alternativu však neprosadili, protože Jirka moc dobře věděl, že by to byl jeho existenční konec. Tedy pokud by si nechtěl natáhnout bačkory důchodce a řešit politiku, sousedy, reklamní letáky a podobné vesnické zvyklosti.

Jiříčku, kde budeš na Vánoce? Lukášek se na tebe už těší a holky určitě taky!”, ozvalo se z telefonu.
“Maminko, to víš, že budu doma”, ubezpečoval ji její chlapeček a hlavou mu proběhl celý standardní vánoční scénář. “Na druhý den se u vás objevím”.
“To snad přijedete zase všichni, ne?” spustila překvapeně maminka jako by se nic v Jirkově vztahu nic nestalo.
“Ještě nejsme domluvení. Jsi moc rychlá”, pokoušel se oddálit pro Jirku doposud neznámé podrobnosti.

Teď přemýšlet co s Vánoci, to opravdu nééé. Stačilo to vše kolem něj už nyní. Přiblblé reklamy typu: “udělejte radost, kupte svým blízkým, udělejte je šťastnými, děti vás budou milovat ...” stále dokola v Jirkovi vzbuzovaly agresivitu vůči takovým šikovným marketérům, copywriterům, či marketingovým expertům. A teď ještě maminka a její představa vánočních tradic.
“Možná bych mohl odjet na Vánoce do země, kde Vánoce neznají”, napadlo ho, “ale Vánoce se slaví všude. I v kriminále”. Vnitřně cítil, že si svými skutky pro blaho druhých právem zaslouží být odloučen od radovánek tohoto typu.



Zbývalo pár desítek minut k setkání se svou ženou. Přemýšlel nad tím, co ho s ní čeká za dialog. “Co je mým cílem při tomto setkání? Nechci se přece hádat. Nechci. Jsem v pohodě? Jsem. Chci po ní něco? Nechci.


“Co na Vánoce? Dárky kupovat nemusíš, už jsem je zajistila. Stejně ses nikdy nezajímal.”
Měla hlubokou pravdu. Nezajímal. Stresoval se tím, kde na všechno vzít.
“Co se pořád tváříš jako ublíženej chudinka? Je na tebe hrozný pohled”, sdělila svou pověstnou úpřímností.
Jirka se otočil do zrcadla na vedlejší stěně, aby zafixoval svůj výraz tváře. S hrůzou zjistil, že se právě takto tváří několik posledních desítek let.
“Musíme si promluvit”.
Další opakovaná fráze, po které nikdy nic pozitivního nenásledovalo.
Víš, kolik dokážeš utratit peněz za měsíc?
“Asi ne. Kolik prosím tě?”, zeptal se zcela úpřímně.
“No dost!”.
Jirka už z minulosti cítil, že láska jeho ženy k němu neprochází přes žaludek, tak jak tomu bývá, ale přes stav bankovního účtu. Ovšem když se Jirkovi přestalo dařit, vzal celý vztah za své. Jak paradoxní. Honí se zatím, aby rodinu zabezpečil a nakonec ... inu, čím člověk zachází, tím schází.

“Co uděláme s Vánoci? Budeš tady? Radka s tebou nechce mít nic společného. Když na Vánoce doma nebudeš, asi jí to vadit nebude.”, pronesla celkem chladně.
S Jirkou to moc nepohlo, výroky své dcery se mu donesly od jiných členů rodiny a měl dost času je rozchodit.
“Rozumím, tak se s Radkou domluv sama a pošli mi třeba SMS”, potvrdil příjem a neprotestoval.

Stěhování od rodiny totiž vzniklo také tím, že se žena domluvila s dcerou a usnesly se, že by měl Jirka vypadnout. Holt nová doba. Dnes děti hlasují, zda rodiče vyhodit, pokud s nimi nesouhlasí.
“Tak mohl bys třeba přijít na večeři. Být chvíli s Lukáškem”. Sem mi to trvalo autem hodinku.

Další půlhodina se točila kolem minulosti a potřebě peněz. V ten okamžik Jirku napadlo se stát nezaměstnaným. Ale opravdu tím, kdo nemá příjem. Kdyby byl totiž na pracáku veden jako uchazeč o práci, pravděpodobně by na něj jeho žena zapomněla zcela. Protože by mu musela platit vyživné ona. Ale z čeho? Když veškeré příjmy má právě Jirka?

Po té, co se rozloučil s neustále zablokovanou ženou, sedl do studeného auta, nastartoval. Zapnul všechny spotřebiče, aby námraza na oknech co nejdříve zmizela sama a nemusel ji jako zoufalci zuřivě škrabat. Jirka občas přemýšlel zda jde ze strany ženy o lhostejnost, nenávist, nebo jinou schválnost. Strategicky mu stále předhazovala všechny jeho slabosti. Ty slabosti, o kterých věděla, že za ně nemůže.

“Stačí! Kurva už stačí”, zařval za volantem, aby zastavil tok připitomělých myšlenek. “Co ten Miloš Ch? Do háje, tolik času tomu věnuji ...”, přepnul na jiný problém. Zodiac byla opravdu zajímavá aplikace, jen to s tím Milošem CH opravdu smrdělo. Kdyby ho nevyšetřovali zrovna v souvislosti s cizími daty ... Ale co jiných velikánů a obchodníků muselo čelit horším negacím a došli k cíli. Buď mu budu věřit, nebo si nasadím ty papuče a budu “šópat” nohama jako dědci z cechu. Tomu připomnělo e-mail od Elišky, která chtěla schůzku právě na téma Zodiac. Rychle poznamenal do kalendáře a hmátl po telefonu znovu.


Byl to jeho spolužák alkoholik. Celou vysokou probděl v alkoholovém deliriu a nikdo nechápal, jak dostudoval, patrně podobně jako on sám nechápal, co to vlastně vystudoval. Tomáš kamarád, pro kterého Jirka ztratil cenu, protože už nebyl obchodně zajímavý. Tomáš odešel od jednoho rakouského zastoupení rozvaděčových přístrojů do kablovky v Praze a z Jirkova kamaráda se stal pouze jakýsi známý. Došlo k tomu za podivné situace. Jirka zval Tomáše na pivo s kamarády, když se loučil se svou bývalou prací a rodinou. Ten mu na pozvánku odpověděl, že nyní už pracuje ve firmě, která Jirku opravdu nepotřebuje.
Rozum nad takovým sdělením zůstal stát, ale co naplat. “Nové koště mete jinak, i když nelze říci, že zrovna dobře”. Ale co teď Tomáš potřebuje? Než telefon stačil zvednout, protistrana položila. Zpětné volání oznámilo, že je číslo buď nedostupné, nebo vypnuté.

Jirka za sebou zabouchl dveře. Odkopl zuté boty kamsi ke dveřím a šel si narovnat záda do svého pelechu. Stačil si umýt ruce a oči mu na chvíli zůstaly na interiéru koupelny. “Zoufalec, tady bydlí zoufalec”, okomentoval stav a pak už jen cítil, jak mu křupe v páteři při vodorovné poloze v pelechu.

Neužíval si však dlouho. Zadrnčel zvonek v bytě. Ten snad ještě neslyšel. Kdo k němu přišel na návštěvu, tak zvonil dole a Jirka na něj čekal už u dveří výtahu. “Možná sousedka”, napadlo ho. Otevřel dveře.


Jste pan Chodovský? Jiří Chodovský? Ozvalo se formálně od uniformovaného muže s doprovodem ... 
  
V dalším díle za týden
… Policie u Jirkova bytu ho překvapí otázkami z oblasti, která by jej nenapadla. Cechmistr Jaroušek přijde s neobvykle reálným návrhem. Jirka se sejde s Eliškou a potká je Marta. Marta nebude nadšená ...

Podrobnosti o seriálu na AGeNT.elektrika.cz   -  Epizody  -   Diskuse
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Servisní upozornění systému diskusního fóra
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933