Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

AG# 8.2 Nepoužitelných sto tisíc korun


Document Actions
AG# 8.2 Nepoužitelných sto tisíc korun
Za dramatických okolností se Jiří sblížil se sympatickou Eliškou Táborskou, asistentkou ředitele energetického kolosu. Stačil provést kontrolu Petrovy sestry, která se již po několikáté octla v léčebně drogově závislých a nad kterou se Jirka zavázal pravidelným dohledem. Navštívil podnik, kde byl poptáván o služby v průmyslové části elektrotechnického spektra. Jirkovi se konečně objevily na bankovním účtě peníze. Ale později se ukázalo, že bude lepší, když se jich nedotkne ...
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 18.11.2017
reklama

Účet byl o sto tisíc větší. Ale důvod k radosti to prozatím být nemohl. Nekonečná agónie pracovních příležitostí šla Jirkovi již krkem. Nekonečné pátrání po práci, lobbing, nabídky, přísliby a stále nic pořádného se nestalo. "Zkurvené psycho!", zavrčel do holých stěn bytu.

Jirka strávil dva dny zanořen v dokumentech a korespondenci. Hned druhý den obdržel od Miloše Ch podrobnosti kolem práce se Zodiacem. Po seznámení s obsáhlou smlouvou pochopil, že o rychlé peníze jen tak nepůjde, ovšem současně ho náplň práce ujistila, že to, co se po něm požaduje, je realizovatelné a nejde o nic, zač by se musel stydět. Vilémovo varování před podvodníkem se objevovalo jako liché, ovšem stále zůstávalo Jirkovi na paměti.


Průvodní dokumentace k software čítala přes 1200 stránek v pdf. Z toho asi třetina byla v angličtině. Po dvou dnech a několika litrech vypité kávy se začal vykreslovat obrázek použití aplikace Zodiac. A spolu s tím začínalo být jasné proč je Jirka ten správně oslovený člověk. Oblast Data mining mu byla velice blízká a praktická průmyslová automatizace byl jeho profesní živel. Spojení těchto obecně nepříliš příbuzných odvětví mu dávala jedinečnou specializaci. V každém případě to musel Jirka co nejvíce nadrilovat, protože se měl účastnit dlouhého zácviku. Bez podrobných znalostí z teorie by to byla ztráta času.
 
Stále nevěděl, kde se objevilo na jeho účtu sto tisíc. Věděl, že by to při troše snahy zjistil, ale stále očekával, že ten, kdo peníze poukázal, se ozve a bude něco chtít. Tato záhada mu zabraňovala s částkou manipulovat, ať už to bylo jakkoliv motivující.

Krev v hlavě se mu natlakovala po té, co se mu ozvala bývalá šéfová, která jej propustila. I přes to, že doposud nesplnila vše, co slíbila, našla odvahu Jirku upozorňovat na to, že se nemá co plést do klientů jejich firmy. On to v plánu vůbec neměl a netušil, jak ona sama k tomu přišla. Až později z rozhovoru vyplynulo, že zákazníci po ní chtěli na Jirku kontakt, že ho osloví sami. A tak exšéfovou uklidnil svou drzou odpovědí, že ho nezajímají ani tyto zakázky a její obavy už vůbec ne. "Vy jste byl člověk, na kterého bylo spolehnutí", pokusila se o zdvořilé poděkování. "Patrně proto již pro vás nepracuji, že?", odvětil Jirka a pak se raději rychle rozloučil a hovor skončil. Své myšlenky upřel znovu do zadávání proměnných Zodiaca ...

Eliška Táborská zavolala nečekaně s nabídkou vyplacení pojistné události při politém macbooku kávou. Jirka ji upřímně ubezpečoval, že k poškození nedošlo, ale Táborská trvala na svém s odůvodněním, že mu Mac stejně klekne o pár dnů později. Jirka neznal možnosti různých pojištění tak obrovského podniku a vnímal to jako pojistný podvod. V každém případě byl Jirka rád. Vzpomněla si na něj pěkná ženská a dokonce mu chtěla přidat do kasičky. Obě varianty by zřejmě každý druhý vítal.


Jirkovi však začalo v hlavě trošku houstnout. Aktivit bylo již tolik, že bylo nutné vytvořit velice dobrý přehled všeho v závislosti na čase. Naštěstí Jiří již věděl, co s tím provede a vyrazil do města. Řešením byly obyčejné korkové nástěnky. Přes všechny skvělé aplikace myšlenkových map, Omnifocusu, či Omniplanu byla tradiční vizualizace na stěnách stále tou nejpřehlednější. Koupit tedy nástěnky, špendlíky, a možná vruty s hmoždinkami. V obchodech začaly Vánoce již v říjnu a s ubývajícím časem nákupní šílenství stupňovalo. Prošel několik prodejen, kde se tímto sortimentem obchodovalo a při pohledu na ty ceny ho přecházela chuť myšlenku dokončit původním způsobem.

Jeho nové mobilní číslo se po známých rychle rozneslo. Klid skončil. Kromě ostatních se mu také ozval bratr s připomínkou oslavy kulatých narozenin tatínka. Konečně dopadl do měkkého a natáhl bolavé nohy. Chvíli ležel a pak přisunul svou digitální závislost na klín. Zkoukl třetí díl TA# o Radkovi Červeném. Toho znal v souvislosti s brněnským WOMBATem. Byl tam na tiskové konferenci a prohlídce realizace chytré instalace pomocí Foxtrotu.
Pak prohrabal několik virtuálních bazarů, aby sehnal levnější korkové desky. A kupodivu našel. Tedy dalším bodem v kalendáři bylo volat na dvě adresy a zjistit podrobnosti.

A pozor!
Vysvětlení oné částky na účtu přišlo následujícím telefonátem. "U telefonu Jaroušek, peníze máte na účtě", zahájil bez okolků, "očekáváme, že se pustíte do práce a nebude problém. Pokud vám něco nebude jasné, ozvěte se včas", a již tradičně se ozvalo píp, píp, píp. "Podivný chlapík", proběhlo Jirkovi hlavou, "nechá mne podepsat bezcenný papír, nesdělí žádné podrobnosti a vyžaduje práci". Z takových peněz na účtu není se možné nikterak radovat. Tady je něco špatně. Jaroušek se buď zcela zbláznil, nebo Jirkovi uniklo něco podstatné. Pokusil se volat cechmistrovi zpět a ozvala se hláška o nedostupnosti uživatele. "Toto člověk nevymyslí! To se může stát jen mě!", zařval na celou místnost. Zprvu ho napadlo obnos vrátit zpět odesílateli, ale to si pak rozmyslel.

Přinutil se a znovu procházel své zápisky ze své analýzy Zodiaca. Napadlo jej jak dalece je Zodiaca znalá ta Eliška Táborská. Její otázky k tomu software na Strojírenském veletrhu byly dost zasvěcené. "Táborská, dobrý večer", ozvalo se v telefonu, "tak jste si tu pojistku již rozmyslel". "Dobrý večer paní Táborská. Omlouvám se za ten pozdní hovor, ale napadlo mne se vás optat na Zodiac. Byla jste se mnou na Strojíráku a měla jste k tomu zajímavé připomínky", zahájil výzvědný hovor. "Ano, Zodiac. To je název jako nějaké nestvůry z hororu", reagovala Eliška, "naše společnost koupila licenci a můj mozek je k tomu účelu mým šéfem propůjčen".
"Propůjčen ...? Mozek ...? To máte v pracovní smlouvě", opáčil.
"To víte, jsem šéfova pravá ruka a občas mám pocit, že i můj mozek je jakýmsi rozšiřujícím USB elementem" postěžovala si, "a vy máte se Zodiacem co?" ...
"Já jej mám u klientů správně implementovat!", přiznal se.
"To byste mi asi v ledasčem mohl poradit. Občas se v tom ztrácím", vrátila upřímnost Eliška, "šlo by to?"


I když Jirkovi nešlo v ten okamžik o rande, něco mu napovídalo, že se zde schází několik kladných argumentů. Přitakal jí a po chvilce zdvořilostního špitání se domluvili na termínu schůzky. Vše si rychle poznačil opět do kalendáře v telefonu, protože dobře věděl, že za chvíli na to zapomene. I přes to, že ještě neměl své aktivity na stěně kam špendlit, začal vytvářet jejich kartičky.

Jeho stav flow, tedy jeho progresivní kreativitu přerušilo volání Marty. "Jirko ahoj. Prosím tě ty se znáš s Milošem Ch?", nastoupila na Jirku jako by šlo o nenáviděnou milenku. 


Jak přišla Marta na Miloše Ch?


V dalším díle za týden
… Miloš Ch zřejmě nebude zcela nevinný beránek. Ale o Zodiac je na trhu velký zájem. Eliška Táborská Jirkovi pomůže hned několikrát. Ale Marta dosavadní skvělou skládačku trošku naruší ...

Podrobnosti o seriálu na AGeNT.elektrika.cz   -  Epizody  -   Diskuse
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Servisní upozornění systému diskusního fóra
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933