Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

AG# 7.2 Na obzoru mnoho práce


Document Actions
AG# 7.2 Na obzoru mnoho práce
Jirka navštívil Strojírenský veletrh aby se potkal se svými obchodními partnery. Setkal se s Vilémem, kamarádem z diskusí ve veletržním studiu Elektrika.TV v pavilonu Z. Přespal u Mirka v Líšni a setkal se s Milošem CH. Dostal nabídku integrátora nově představovaného software k analýze obchodních informací. Vyřídil vše, co měl v plánu a závěrem se mu opět ozval na ruce telefon. "Jirko, počkám na tebe na D1 u Jihlavy, myslím tu OMV pumpu, musím tě ještě varovat ...".
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 28.10.2017
reklama


Cesta z veletržního Brna uprostřed týdne byla podstatně snazší, než ta v první den. Projede se tunelem a člověk se ocitá na největší dopravní loterii v Evropě, které říkáme zkráceně D1. Číslo na tachometru se blížilo 140km/hod., což je optimální rychlost. Je však otázkou jak dlouho vydrží. Jirkovi hlavou neustále probíhaly různé konspirace pracovní nabídky integrátora systému Zodiac. Byla mu podezřelá výška odměny. Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Kde je zakopaný pes? Jednak si sám nepřipadal jako expertní znalec, aby musel být vyvažován zlatem a pak také si nedokázal představit tu velikost byznysu, aby na něj zbyl takový balík peněz. Právě přejel most ve Velkém Meziříčí, tak ještě chvíli a bude u Jihlavy.


Mezitím se Mládek na poradě vedení společnosti a šéfmontérů zmínil o Chodovského nabídce. Dva jeho kolegové potvrdili, že se s ním z minulosti znají a jeden dokonce doplnil Mládkovu informaci o svou kladnou referenci. “Chodovský patřil k těm kouzelníkům, kteří vychytávali všechny naše chyby”, vzpomínal jeden z nich, “takový člověk se více než hodí”. Po té, co Mládek představil reálné náklady na Chodovského, se majiteli objevily vrásky na čele. Vzápětí pronesl “chlapci, chápu, že se takový člověk hodí. Zvláště po té poslední akci. Ale na fulltime to snad není nutné! Jedině, že ty náklady rozmělníme mezi všechny skupiny.”. Zasedačkou to zahučelo. “Nejsem v zásadě proti”, pokračoval majitel, “ale jen tak se nezaplatí. Dejte mi nějaké návrhy jeho vytížení a uvidíme”.


Na D1 u jihlavské OMV zaparkoval vedle Vilémova auta a vešel dovnitř. Vilém byl nepřítomně zabořen v laptopu a hlavu zvedl až po pozdravu. “Jirko, nechci, abych tě namočil do nějakého podvodu, ale včera jsem se na Miloše CH dozvěděl docela povedené informace. “Samozřejmě to není ověřené, a pokud se mu někdo chce mstít, pak může být pravda zcela jiná”, zahájil Vilém své avízované upozornění. “Ten člověk prý nakupuje databáze různých firem. Ale vůbec nejde pouze o nějaké e-mailové seznamy zákazníků. Kupuje kompletní databáze CRM!”. “No, počkej!”, reagoval Jirka, “nevypadá na magora, který by chtěl zneužívat cizích kontaktů stylem “vaši adresu jsme získali z veřejných zdrojů”.  “To máš pravdu, to není blb, který by se snižoval k primitivnímu spamu!”, bručel Vilém, “to bude něco podstatně horšího. Ještě jsem neměl moc času na hledání, ale zjevně patří k lidem, kteří se analýzou dat zabývají profesně”, a otočil laptop k Jirkovi. Ten po chvíli vytřeštil oči.


V sobotu se Jiří probudil později než obvykle, protože poslední dny dokončoval resty. V pátek dokonce stihl i volby do parlamentu. A teď vstával po nevídaných devíti hodinách spánku celý rozlámaný. Hodil do sebe Ataralgin a zapil ho vystydlým čajem od včerejška. Venku bylo hnusně pošmourno a tak koukal co by mu nastartovalo dobrou náladu. Holé stěny, krabice, hromada papírů clonila zavřený macbook a opodál rozvrtaný pelech na nové matraci. Chtělo by to nejen uklidit! Otevřel okno s nadějí, že okysličí mozek, vyvětrá a přijde na nové myšlenky. Oloupal si banán a zahleděl se z otevřeného okna do té mizérie. V tom telefon!

“Jirko, promiň omlouvám se za ten útěk, ale víš, ta moje práce … vysvětlím ti to jindy, ano? My skončili až ráno. Vůbec to nebylo hezké. Nezlobíš se?”, znělo od Marty omluvně.
“Marto, sice podrobnosti neznám, ale asi tuším. Byl jsem se projít a pak jsem usnul. Čekal jsem, že se ozveš dříve …”.
“Promiň, já to měla fakt dost hustý … Jirko, promiň, musím skončit” zašeptala Marta a položila.


“To je opravdu jak z nějakého seriálu”, přemýšlel Jirka, “ta holka nemůže mít přece normální rodinu. Manžela a děti. S takovým režimem? To si nedovedu představit. Ostatně můj režim je hodně podobný. Ale já tu Martu vlastně vůbec neznám. Z pohledu běžného chlapa je to krásná samička. Ale to je povrch. A co uvnitř?”. Jirka byl už ve věku, kdy by mohl být poučen z krizového vývoje a tak se nechtěl nechat ovládat nízkými pudy. Ale musel si přiznat, že se bylo čemu bránit.

Raději si uvařil nový, černý čaj, snědl další uzrálý banán. Ten mu napověděl, že v bytě není chladnička. Otevřel laptop. Vyhledal v oblíbeném e-shopu vysoký typ ve stříbrném provedení, třídě A++ a objednal. Hodinky zavibrovaly připomenutí schůzky s jedním místním stavebním projektantem. Byla to nová strategie jak se dostat znovu mezi elektrikáře, ovšem na jiném místě republiky. Po Vilémově varování Miloši CH již moc nedůvěřoval.

Setkání proběhlo u technika v ateliéru. Nešlo sice o sochaře, ale ateliér to opravdu byl. V jednom koutě stálo staré rýsovací prkno Kuhlmann, pak dlouhý stůl s mnoha monitory. Uprostřed místnosti stály úžasné modely nových navrhovaných budov. Ono nešlo ani tak o projektanta, ale o architekta. I když vlastně projektoval. Jeho jméno se opakovalo mnohokrát v souvislosti s významnými stavbami. To Jirka znal již ze své předchozí praxe.


„Pane Chodovský, nepracoval jste s kolegou Dvořáčkem na atomce v Dukovanech?“, optal se architekt Sláma. „Áááá, Dukovany. V 85. jsem zprovozňoval Oslavany a v 86. Dukovany. To proto, aby se mohly Oslavany zavřít. S Dvořáčkem jsem zprovozňoval v 99. roce rekonstrukci jedné části Dukovan a asi pak dvakrát drobné akce na Temelíně“, zavzpomínal Jirka. „To byl můj spolužák, hodně jsme spolu prožili. On však šel směrem do průmyslu a já se držím stále spíše designu, a ve které sféře se pohybujete vy?“, zeptal se Jirky. „Ani ryba ani rak“, pokoušel se Chodovský vysvětlit svou nezvyklou pozici, „dnešní doba nepřeje specializacím v té podobě jako kdysi. Překryv oborů je ve zcela jiných oblastech“.

„To s vámi souhlasím, přitakal architekt, sám už patřím spíše do starého železa“, a ukázal směrem ke starému projekčnímu prknu, „jak vám mohu pomoci?“.
„Myslím, že byste mohl. I já mohu pomoci vám. Tedy pokud děláte stavby s chytrou instalací jako tomu herci z Vinohrad, pak vám asi hodně ulevím“.
„Teď tu mám dvě zakázky a obě s tímto požadavkem, pokud byste neměl pouze jediné, to správné řešení, pak bych opravdu o pomoc stál!“.
„Pane Slámo, v podstatě jde o řízení malé atomky, tedy nic převratně nového“, zlehčil situaci Jirka.

Následně Sláma odhalil Chodovskému mnoho předchozích zakázek, stávající a dokonce i některé teprve plánované. Chodovský naopak popsal několik svých prací a možností. Schůzka dopadla pro oba překvapivým uspokojením vzájemných představ.

Příchozí SMS ohlásila dovoz objednané chladničky zaplacené včetně výnosu do bytu. Vzápětí následoval hovor z nedávno navštívené elektromontážní firmy. „Dobrý den, u telefonu Mládek, pane Chodovský jak jsem slíbil, probrali jsme vaši nabídku na poradě a vedení společnosti by se rádo s vámi sešlo probrat možnosti podrobněji. Máte ještě zájem? Jirka si smluvil termín v následujícím týdnu, spokojeně odhodil telefon na sedadlo spolujezdce a rychle si poznamenal datum a čas.

"Tak to by dnes už stačilo. Vždyť je sobota! Tak co se sakra najednou děje? Chtěl bych se chvíli flákat, když je víkend!", napadlo Jirku. Ovšem ono to nestačilo a hodinky mu vibrovaly znovu. Číslo opět neznal.
„Dobré odpoledne, u telefonu Jaroušek pane Chodovský, byl jste u nás na svazu, víte to hospodářství u lesa …“, ozvalo se z handsfree.
„Dobrý den, pane Jaroušku, vím, pamatuji se. Co pro vás mohu udělat?“
„Slyšel jsem o vás, že jste specialistou na chytré domy, možná bychom pro vás měli práci, zajímá vás to?“
„Automatizace domovních instalací je jedna z mých specializací, ale zda vám mohu pomoci, musím zjistit bližším seznámením s projektem“.
„Dobře“, zaduněl Jaroušek, „v pondělí, devět hodin u nás.“ Píp, píp, píp …
To mu vypadl hovor? Nebo to položil?

V dalším díle za týden
… Objeví se již další avízovaná žena v Jirkově příběhu? ...

Podrobnosti o seriálu na AGeNT.elektrika.cz   -  Epizody  -   Diskuse
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Všichni používáme výraze samec a samička, nikomu z elektrikářů nemusíme nic vysvětlovat. Věřte nebo nevěřte, jsou tací, kteří toto označení u zásuvek nechápou.
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Servisní upozornění systému diskusního fóra
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933