Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

AG# 3.0 Hospodský místopis


Document Actions
AG# 3.0 Hospodský místopis
Jirka se v novém bytě ještě nezabydlel. Pokoušel se o rozvahu své budoucnosti. Ať sepisoval své myšlenky jak chtěl, nic rozumného z výsledků nenasvědčovalo k tomu, že ví, do čeho se vrhnout. První hovor v novém prostředí uskutečnila první zákaznice. Nechtěla sice nic elektrikářského a kšeft to už vůbec nebyl, ale bylo to příjemné první setkání. Cestou od klientky domů ho myšlenky přivedly do nedalekého hostince. A jak je obecně známé, tato společenská prostředí poskytují ty nejdůležitější informace ...
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 16.09.2017
reklama


"Jeden gambáč prosím", objednal si Jirka u pinkla. Přisedl si k hloučku diskutujících. Zprvu naslouchal. Prvních dvacet minut se rozebíral Klaus se Zemanem, pak přišel na přetřes téměř zapomenutý doktor Sládek se svými cigány. A následovaly státní vlajky podél D1 a kterou politickou stranu to víc poškodilo. Inu, bylo znát, že se blížily parlamentní volby. A když přišla na řadu problematika přistěhovalců z Afriky, všimli si nové tváře u stolu.

To již Jiří propíjel onu vydělanou stokorunu za připojenou pračku. A když se na něj podívaly tupé pohledy rychle zanotoval: "Jsou to svině! Máte recht! Já bych to tak nenechal!" a napil se znovu piva. Tímto zaklínadlem byl okamžitě přijat do klubu místních bezvýznamných pivních analytiků. Sice o přízeň těchto vypitých mozků Jirka nestál, ale jeho cílem bylo zjistit něco o zdejší odborné komunitě. “Nevíte zde o slušném elektrikáři?” Pokusil se Jiří vyzvídat.


"No jóó! Milý pan cechmistr Jaroušek", zvolal druhý největší křikloun. "Ta jeho parta je šikovná, ale tady ho nepotkáš. On je na nás moc nóbl! Ještě by zasmrádlo jeho voňavé sáčko!", zvolala jedna strana stolu. "No to musí z toho jeho hnoje teda vonět!", opáčila strana druhá. “Náhodou ten z toho svýho statku rejžuje nejvíc!”, pronesl muž v černém tričku s nápisem AC/DC.
“Houby rejžuje”, bránil cechmistra jiný, “dává vydělat takovým trupkám jako seš ty! Kdybyste měli z poloviny jeho mozek, tak vám děti blahořečí”. V ten okamžik začala nepřehledná slovní přestřelka, která nikam nevedla. Šlo pouze o srovnávání hladin ega zde přítomných hostů.

Jiří cítil, že se všechna konstruktivní data patrně již dozvěděl. Jenže jeho odchod od stolu nebyl až tak jednoduchý, jak se zprvu domníval. Čerstvě získané informace se trošku prodražily. Byl donucen zaplatit rundu celému stolu pro získání informace nejcennější. Nevěděl totiž kde cechmistra Jarouška najít. Na stůl dopadly všechny objednané půllitry a spustila se lavina doplňujících informací.

  • Adresa
  • Barva stavení
  • Počet dětí
  • Počet milenek
  • SPZ vozidla
  • Počet zdechlých slepic
  • Všechna Jarouškova předrevoluční zaměstnání
  • a spousta dalších, řekněme sekundárních informací ....

"Tak takovou řešerši by nepředložila ani CIA", v duchu ohodnotil Jirka, a nelitujíc průvanu v peněžence odešel. Po několika krocích po nepříliš neudržované ulici ho dohonil jeden chlapík od stolu. "Pane Chodovský počkejte. Asi si mne už nepamatujete, ale kdysi jste nám pomohl.". Člověk se představil a Jirka se rozpomněl na případ, kdy byl tento člověk obviněn z černého odběru a energetika po něm chtěla přes dvě stě tisíc korun. Asi by jej musel zaplatit, pokud by nebylo Jirkova svědectví o uskutečněném telefonátu se žádostí o rozplombování části měření. "To je už dlouho a dopadlo to dobře, ne?", opáčil Jirka. “Zachránil jste nás kdysi. Vaše výpověď na Policii byla opravdu zásadní. Jinak by nás ta energetika asi zničila”, přesvědčovala tmavá postava a pokračovala. “Poslouchal jsem vás. Proč hledáte Jarouška? Není to zrovna přátelský člověk, ale odborníkem určitě ano. Pokud potřebujete něco namontovat mohu nabídnout své kapacity. Jsem vaším dlužníkem.”.

“Děkuji. I když mám na elektroinstalační činnost kvalifikaci, je možné, že bych se ozval. Jsem tu nový, mám zde byt, jen ta práce mi chybí”, vysvětloval Jirka. “Aha”, překvapeně reagoval chlapík. “Nevím, zda je Jaroušek ten, který dokáže pomoci. Nic nezištného od něj nečekejte, ale třeba vás navede.”.


“Koho si mám za tím Jarouškem představit? Nic pochvalného jsem tedy neslyšel”, optal se Jirka. “Od těch lidí v hospodě ani nic jiného slyšet nemůžete. Ti, ví velký prd! Především závidí, protože netuší odkud má Jaroušek takový majetek. V dobách, kdy na přezkoušení z vyhlášky padesát chodili namátkově inspektoři, tak opravdu zlato rejžoval. A teď dobře hrabe na revizích aktivních hromosvodů. Ale to mu také brzy skončí, tedy jestli neskončí on dřív.”, skončil chlapík.

“Cože?” Ozval se překvapeně Chodovský. “Tak o instalacích ESE u nás něco vím, ale kdo může mít z toho ještě byznys?”. “Pokusím se alespoň část objasnit”, reagoval chlapík. “Abyste zde udělal zkoušky revizního technika, tak nesmíte ani v náznaku připustit na střeše aktivní hromosvod. Což je celkem logické v návaznosti na vše co nás kdy ve fyzice učili. A tak Jaroušek s inspektory tohoto okresu mají pod palcem vše, co se děje na střechách budov.”. “Hmmm, asi tomu nerozumím” poznamenal Jirka. “Nechte mne ještě chvíli vyprávět”, ubezpečovala postava.

“Nikdo z revizáku se neodváží ESE revidovat. A tak tu zůstává velice slušná poptávka, kterou kontroluje spolu s inspektory Jaroušek.”. “A on ty revize podepíše?” podivoval se Jirka, “to je přece korupce, tunel a ...”! “A co?” zastavil ho temný hlas, “vždyť je pouze jen další česká, doposud neodhalená aféra. Ale nyní se musím omluvit, je pozdě. Na Jarouška bacha!”. Chlapík mávl rukou a zmizel za rohem.


Jeden by pomyslel, že je to tu zapadákov a tady to zavání hodně prorostlým podsvětím! To bude asi ještě zajímavé. Jestli pak se dají tato tvrzení doložit?”, proběhlo Jirkovi hlavou, “zní to jako z klasické série zaručených hospodských pravd”. V každém případě to pravděpodobně vypadalo na dobré Jarouškovy vztahy. “Co dál? To se ukáže. Toho Jarouška asi budu muset potkat! Jaká s ním bude asi komunikace?”.


V dalším díle příští týden …
Kam vedly následně Jirkovy kroky? Kde se setkal s hlavním představitelek místních elektrotechniků? V další části se dozvíte něco o charismatické osobnosti místního bosse.
 
Podrobnosti o seriálu na AGeNT.elektrika.cz   -  Epizody  -   Diskuse
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Servisní upozornění systému diskusního fóra
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933