Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

AG# 1.1 Sám v prázdném bytě


Document Actions
AG# 1.1 Sám v prázdném bytě
Z předchozího dílu … Jirka po nečekaných výpovědích ze zaměstnání a vztahu se ocitl na životním rozcestníku. Vše, pro co doposud žil, bylo pryč. Jeho sny o šťastné rodině a kariérní představy o váženém odborníkovi v elektrotechnice vzaly rychle za své. Ovšem říká se, že je na každém konci pěkné to, že něco nového začíná …
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 3.09.2017
reklama


Nyní měl Jirka k dispozici holé stěny bytu 2+1 svého nejlepšího přítele. Ten měl zaměstnání v zahraničí a stejně byt nevyužíval. Byl prázdný již přes rok. V té lokalitě bylo výhodnější si jej ponechat než jej prodat za aktuální nízkou tržní cenu. Musel ovšem Petrovi velice nerad slíbit, že dohlédne na jeho mladší, nezodpovědnou a multikulturní sestru, které se každý průměrný občan této země dobrobvolně vyhýbal. Avšak pro Jirku to byla jediná a rychlá možnost přístřeší. O vše, co pro něj bylo cenné, přišel. Pokoušel se za svou minulostí udělat tlustou čáru a odstěhovat se daleko. Nikomu nechyběl, nikdo si na něj nevzpomněl. Pokud byla na rodinném účtu dostatečná hotovost k pravidelnému převodu, nebylo ani potřeby Jirku kontaktovat.


Posadil se na jednu z krabic, kterou před chvílí přinesl z výtahu a netradičně si jako nekuřák zapálil malý doutníček. Potřeboval si uvědomit, že mu právě začíná další kapitola jeho doposud zpackaného života. Vždyť i jeho děti, pro které by snesl modré z nebe, mu nyní rády pomohly se odstěhovat. A tak předsudky o štastné rodině, milujících dětech a ženě si musel přepsat jinými obrazy.

Nyní mu příjmy mohly plynout možná z revizí elektrických zařízení, což již dávno nebyla taková lukrativní záležitost, jak se mnozí domnívali. Z jeho zdrojů toho mnoho nezbývalo. Živit se revizemi v cizím městě a navíc s pětiletou odmlkou, znamenalo začínat znovu od píky. Výživné na své děti a na bývalou nezaměstnanou partnerku odčerpaly možnosti si na cokoliv našetřit.

Je nutné změnit taktiku, pomyslel si a začal z krabic vytahovat příslušenství svého bohatého hejna měřicích přístrojů. Najednou si uvědomoval kolik svých soukromých prostředků investoval do technického vybavení a to především proto, aby byl konkurence schopný. Vše se nakonec obrátilo zcela naruby a čím zacházel, tím nakonec také i sešel. Matka jeho dětí byla obdivuhodná a Jirka se jí celou svou důvěrou odevzdal. Na oplátku se ona s Jirkou obdivuhodně rozloučila. Asi by se mu nikdo nedivil, že se uzavřel a chtěl být sám.


Situace na trhu se stále měnila a tak schopnost konkurovat se Jirkovi podstatně zmenšila. Zvláště v okresním městě byly tržní příležitosti omezené. Situace v tomto byznysu se obecně nelišila od ostatních částí republiky. Staří ostřílení kozáci se uzavírali do spolků a mladí si hleděli především té části profese, ve které se předchozí generace ztrácela. Bohužel předmět revizí byl mezi živnostníky tak populární, že bez promyšlené přidané hodnoty se dal označit za špatnou volbu podnikání.   

Revizní technici, kteří používali měřicí přístroje svých zaměstnavatelů se rojili jako houby po dešti. Navíc s polovičními účtovanými cenami se matematická rovnice investice do měřáků nemohla rovnat. Což samozřejmě revizákovi s vypůjčeným zařízením nikterak nevadilo. Kontroly státu sice přitvrdily, ovšem praktiky některých českých postkomunistických řemeslníků si dokázaly poradit i tak.


Jirkovi stále v hlavě neutuchala myšlenka změny činnosti. Sáhl po dalším doutníčku, který se nešlukoval. Vešel opět na balkon, z kterého věru neměl špatný výhled na spádovou obec.

Stále mu probíhaly různé alternativy přidaných hodnot, které by snad dokázal vytvořit a přitom jeho práce by současně dávala smysl. Několik nápadů měl, ale … Ale horší je, že přesně ještě nevěděl, proč to všechno dělat. Jeho svět po nedávném zhroucení stále ještě nedával takový smysl, aby se Jiří s nadšením pustil do něčeho nového. 


Co se stane pokud bych šel na pracák? Napadlo ho. Úplně blbý nápad, co bych tam asi dostal? Ovšem, kdy jindy bych prověřil určitě dobře myšlené snahy státní instituce? Vlastně o nic nešlo, tak proč ne? Potřebné peníze čekat od úřadu nelze a vydělat je jen tak, také možné není. Jedině se vrátit ke své minulosti, ale to již moc nepřipouštěl. Pátrání po jeho duševní rovnováze přerušil drnčející mobilní telefon. Ten byl zapaden někde v útrobách mnoha zaplněných krabic.

Nedopalek znechuceně odhodil z balkónu na pospas níže pověšenému prádlu a vrhl se hledat volajícího.


V dalším díle příští týden …

Kdo Jirkovi volal? Jaké budou jeho první kroky v novém prostředí? Půjde se zaregistrovat na Úřad práce? Kde Jiří sežene peníze?

Podrobnosti o seriálu na AGeNT.elektrika.cz   -  Epizody  -   Diskuse
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Peace & Erupt
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
Servisní upozornění systému diskusního fóra
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933