Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Automatická detekce vzniku požáru - 2.díl (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.11.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Automatická detekce vzniku požáru - 2.díl


- dokončení minulého příspěvku.
Radek Kaisler, ze dne: 21.11.2002

Dokončení tohoto příspěvku.

 

 

Teplotní lineární hlásiče

 

Lineární tepelný detektor - teplotní kabel

Lineární teplotní kabel sestává z vlastního teplocitlivého kabelu a z vyhodnocovací jednotky.

V případě, že není možné vyhodnocovací jednotku instalovat těsně u vyústění teplocitlivého kabelu, je nutné použít propojovací kabel.

Vlastní detekci provádí speciální teplocitlivý dvouvodičový kabel zakončený vyvažovacím rezistorem.

Vodiče kabelu jsou z pružného odporového materiálu, vzájemně zkrouceny a izolovány speciální izolací.

 

1. Varianta

Izolace vodičů kabelu při určité teplotě změkne a vodiče se díky zkroucení dotknou a zkratují. Tím se změní celkový odpor kabelu změní a vyhodnocovací jednotka podle naměřeného odporu určí, v kterém místě došlo k překročení teploty a tedy přerušení izolace kabelu (čím blíže k jednotce, tím menší odpor).

Poškozený kabel lze v místě přerušení izolace přestřihnout a opětovně nasvorkovat. Znovuzprovoznění je možné po jeho zkalibrování.

Tyto typy kabelů jsou vyráběny pro různé maximální teploty. Podle maximální teploty jsou kabely barevně rozlišeny.

Výhodou této varianty detekce je nižší výrobní cena kompletu, než u druhé varianty.

 

2. Varianta

Detekce se provádí teplocitlivým vodičem z vodiči vyrobenými ze speciální slitiny, reagující velkou změnou odporu v závislosti na změně teploty.

 výhodou kabelu je vratná funkce po detekci, pokud ovšem teplota detekovaného a následného požáru nepřekročí 260°C, kdy dochází k trvalému poškození izolace kabelu.

Vyhodnocovací jednotka snímá časový průběh změny odporu kabelu. Dle konstrukce či nastavení poplach vyhlašuje na základě překročení maximální meze, nebo porovnávání průběhu odporu na kabelu z předem definovanými algoritmy a na základě výsledků porovnání vyhlašuje poplach.

Nevýhodou této varianty je vysoká cena detekčního kabelu.

 

 

 

Výrobce v instalačním manuále uvádí přesné požadavky a hodnoty pro instalaci kabelu. Jedná se hlavně o prostorový průběh kabelu v místnost (např. sinusoida na stropě s přesnými parametry ohybu atd.), maximální i minimální délku kabelu od stěny a od vlastní smyčky atd.

 

Tento typ hlásičů je určený do průmyslových aplikací, mrazíren, nádržích na hořlaviny, vysoce prašných prostředí, ve venkovních prostorách, kabelových kanálech atd., kde není možné použít jiný druh hlásičů.

 

 

Kouřové lineární hlásiče

 

Lineární optický hlásič

Princip detekce spočívá v zeslabení intenzity světla v závislosti na přítomnosti viditelných částic kouře jako u bodových kouřových hlásičů. Zde se však děj zeslabování intenzity světla neodehrává v uzavřené komoře hlásiče, ale v linii, která protíná část, případně celý sledovaný prostor.

 

1. varianta

Lineární hlásič sestává z části vysílající světelný paprsek mimo viditelné spektrum a části přijímací. Obě části jsou instalovány v prostoru naproti sobě, pevně montovány na podklad. Přijímací část detekuje změnu intenzity světelného paprsku viditelnými zplodinami kouře.

 

2. varianta

Lineární hlásič pracuje v tzv. reflexním režimu, kdy vysílač i přijímač umístěny těsně vedle sebe a na protilehlé straně monitorovaného prostoru je upevněn optický odrazový hranol. Paprsek světla vede od vysílače k odrazovému hranolu a dále zpět v přijímači. Přijímací část detekuje změnu intenzity světelného paprsku viditelnými zplodinami kouře.

 

 

 

Vzdálenost mezi vysílačem a přijímačem a šířka monitorovaného prostoru kolem paprsku světla je přesně definována výrobcem. Zpravidla se maximální vzdálenost pohybuje okolo 100m, šířka monitorovaného prostoru okolo 8m.

 

Instalaci lineárních hlásičů je možné z výhodou využít v halách, kde je vyloučené použít bodové hlásiče z důvodu konstrukce střechy, nebo tam, kde by osazení bodových hlásičů bylo nutné ve velkém počtu a návrh systémy by byl neekonomický.

 

Nevýhodu a rizikovým faktorem hlásiče je změna vzájemné polohy vysílače a přijímače, nebo odrazového hranolu. Důsledkem této změny je to, že vysílač z přijímačem na sebe "nevidí", nebo dojde ke změně intenzity světla v důsledku této změny. Hlásič poté vykazuje poruchu, nebo může docházet k falešným poplachům.

 

 

Optické hlásiče plamene

 

Optický hlásič plamene

Hlásiče pracují na principu identifikace přítomnosti ultrafialových nebo infračervených spektrálních složkách světla, které jsou přítomny při hoření plamenem.

Vzhledem k jejich vysoké ceně (okolo 25 000,- Kč) jsou nasazovány pouze tam, kde není možné využít jiné principy detekce požáru ekonomicky výhodnějšími hlásiči. Jedná se hlavně o venkovní prostředí při střežení nádrží, skladů hořlavých kapalin a plynů, letišťních hangárů atp.

 

 

Specifické hlásiče

 

Aspirační (nasávací) hlásiče

Tento hlásič sestává z nasávacího potrubí, a vyhodnocovací jednotky s vestavěným ventilátorem nebo kompresorem. Nasávací potrubí (trubka z plastu) má vyvrtán určitý počet otvorů.

Principem detekce je nasávání vzduchu ze střeženého prostoru do detekční komory ve vyhodnocovací jednotce, kde se optickoukouřovou metodou provádí analýza přítomnosti viditelných částic zplodin, vznikajících při hoření. 

U některých typů vyhodnocovacích jednotek se tato detekce kouře z nasátého vzduchu provádí upraveným bodovým optickým hlásičem kouře (viz. minulá část příspěvku), který je osazen v detekční komoře. 

Tažení vzduchu pomocí sacích trubek do vyhodnocovací jednotky je účinnější způsob sbírání kouře a časnější detekci požáru při jeho úplném zrodu, než způsob jakým se dostane kouř do komory bodového optickokouřového hlásiče. Sací díry se dají mnohem snáze umisťovat na strategická místa, kde se předpokládá vrstvení kouře.

 

 

 

Výrobce v instalačním manuále uvádí přesné požadavky a hodnoty pro instalaci nasávacího potrubí. Jedná se hlavně o prostorový průběh potrubí v místnost, maximální i minimální délku kabelu od stěny, možné rozbočení, perioda a rozmístění nasávacích otvorů atd..

 

Nasávací systém je zvláště vhodný pro využití v historických objektech, kostelech a muzeích, kde je nežádoucí narušení celkového designu prostoru instalací hlásiče na povrchu, dále ve vězeňských celách, kde není žádná část systému vystavena možným destrukčním činnostem poškozeného atd. 

Tyto typy hlásičů patří k ekonomicky náročnějším.

 

 

Mimo výše popsané druhy a typy požárních hlásičů se používají i další, jejich použití je však úzce specifické. Výrobci v současné době vyvíjí několik dalších principů detekce. Tyto však v praxi nejsou běžně využívány.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.